Obligaţiile conducătorul auto şi pietonilor pe drumul public

Dă şi tu share articolului

Obligaţiile conducătorul auto şi pietonilor pe drumul public

Deplasarea pe drumurile publice este un mediu periculos atât pentru şoferi cât şi pentru pietoni întrucât oricând pot experimenta un posibil accident ce nu este de dorit. Probabil că v-aţi pus deja o serie de întrebaări cu privier la obligaţiile şoferilor dar şi cele ale pietonilor pe drumul public. Ei bine, în cursul acesti artocl vom vedea care sunt obligaţiile coonducătorilor auto şi pietonilor.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate din accidente rutiere. Aproximativ 5 oameni mor zilnic. Este drept că există o mare lipsă de noţiuni de educaţie rutieră în rândul pietonilor. Neexistând campanii la nivel de ţară privind educaţia rutieră în grădiniţe, şcoli şi licee oamenilor nu le sunt impregnate în cap de mici copii aceste noţiuni. Nici adoptarea programelor de educaţie rutieră în România nu s-a făcut decât în cazuri răzleţe.Prevenirea accidentelor rutiere soldate cu victime în care sunt implicaţi pietoni trebuie să fie o preocupare pentru decidenţii politici şi va trebui să aducă o serie de măsuri privind implementarea educaţiei rutiere în şcoli. Nimeni nu doreşte să fie accidentat fie pe trecerea de pietoni sau nu, aşadar impunerea unui program privind educaţia rutieră este cât mai importantă.
În continuare vom aminti de obligaţiile şoferilor cân intră pe un drum public.
Obligaţiile şoferilor
În primul rând orice şofer este obligat să aibă asupra sa permisul de conducere, (atestat profesional daca e cazul) actul de identitate, asigurarea obligatorie RCA, certificatul de înmatriculare şi inspecţia tehnică periodică şi după caz vigneta (dacă conduce în afara localităţilor).
Toţi conducătorii de autovehicule trebuie să ştie de la bun început ca atunci când pătrund pe un drum public să respecte regulile de circulaţie rutieră care le-au învăţat în şcoala de şoferi şi să conducă cât mai atent. A se evita consumul de alcool fie el în cantităţi mici sau de stupefiante întrucât perturbă capacitatea de a conduce. Cei care consumă alcool şi doresc să conduce ar trebui să cedeze volanul altei persoane să fie conştienţi de faptul că sunt o bombă cu ceas pe rumurile publice şi au cele mai mari şanse să puna în pericol pe alţi participanţi la trafic ducând la vătămarea integrităţii corporale. Orice participant la trafic trebuie să abă un comportament care să nu afecteze flluenţa şi siguranţa circulaţiei şi să nu pună în pericol integritatea corporală a persoanelor.
La plecarea de pe loc fiecare conducător auto este obligat să senalizeze stânga ori dreapta în funcţie de locul unde este parcat acesta, să se asigure şi să nu pună în pericol pe ceilalţi la plecarea de pe loc. De asemenea toţi şoferii trebuie să menţină maşinile curate, blocurile optice, parbriz, lunetă şi geamuri laterale. De asemenea se menţin curate plăcuţele cu numerele de înmatriculare, şi să se asigure că sistemul de semnalizare funcţionează.
Conform codului rutier art. 36 OUG orice persoană aflată întrun autoturism/autovehicul este obligat să poarte centura de siguranţă cu excepţia femeilor însărcinate în stare vizibilă de sarcină ori a celor persoane care atestă printr-un ccertificat medical în care să fie menţionată afecţiunea potrivită căreia nu pot purta centură de siguraţă.
 Orice conducător auto trebuie să acorde prioritate vehiculelor cu regim de circulaţie prioritată care în funcţiune luminile albastre să reducă viteza şi să se deplaseeze cât mai aproape de bordură iar cele care au în dotare lumini roşii să oprească în afara părţii carosabile ori pe acostament pentru a le acorda prioritate.
Conducătorilor de autovehicule le este interzis să folosască telefonul mobil la volan pentru asta pot folosi un bluetooth (mâini libere). Dea semenea lor le este interzis să transporte obiecte pe maşină care să depăşească lăţimea sau lungimea acesteia să aibă dotate aparate antiradar sau alte lumini neomologate.
Concluzia este că trebuie să fim cât mai responsabili atunci când deţinem permis de conducere şi ne urcăm la volan şi cât mai conştienţi de ce ni se poate întâmpla. Lipsa de responsabilitate inconştienţa de cele mai multe ori duc la accidente grave soldate cu morţi şi răniţi.
Acum că am explicat pe larg despre obligaţiile conducătorilor auto atunci când se deplasează pe drumul public ne vom îndrepta atenţia către pietoni.
Există o mulţime de cazuri în care au fost implicaţi pietoni în accidente de circulaţie fie că a fost vina lor sau nu. Dar trebuie să reţin un aspect important. Fiecare pieton are obligaţia să se asigure când traversează pe trecere pentru se păzi pe el însuşi de către un conducător auto care fie nu respectă regulile de circulaţie ori are o defecţiune gravă la sistemul de frânare, iar asigurându-te poţi evita un psibil accident.
Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar sau în lispa acestuia pe aceostamentul din partea stângă a drumului ori cât mai aproape de margina din partea stângă în direcţia lor de mers.
Trebuie să reţinem că pietonii au prioritate de trecere faţă de vehicule doar atunci când ei traversează strada prin locuri special amenajate cu indicator sau marcaj pentru trecere de pietoni zebră.
Pietonii vor traversa doar în locuri permise semnalizate ca atare prin indicator trecere de pietoni şi marcaj zebră ori în lipsa acestora pe la colţul intersecţiei asigurându-se şi pentru a nu pune în pericol alţi participanţi la trafic.
Pietonii care sunt surprinşi şi accidentaţi în locuri nepermise nesemnalizate ca atare poartă întreaga răspundere a accidentării lor.
Pietonii trebuie să respecte indicatoarele care l ise adresează lor cum ar fi: acccesul interzis pietonior.
Spuneţi-mi voi mie câţi dintre pietoni respectă aceste reguli? Câţi dintre pietoni ştiu de indicatorul ,,accesul interzis pietonilor” ? Cu siguranţă răspunsul îl ştim singuri. Foarte puţini. Regulile sunt făcute pentru a fi respectate ele ne aduc nouă beneficii pentru că au fost create cu un scop.
Poate că atunci când va exista o preocupare şi mai mare din partea utorităţilor cu privire la implementarea educaţiei rutiere la nivel general fiind o disciplină obligatorie atunci şi accidentele soldate cu victime în care sunt implicaţi pietonii se vor reduce drastic. Dar până acum realitatea ne-a arătat că nu se doreşte asta alte probleme fiind mult mai importante decât oartea oamenilor nevinovaţi.
În speranţa că găsiţi acest articol util daţi şi voi un share şi un like!

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment