Potrivit primarului Nicușor Dan, acest lucru este valabil chiar și pentru angajații Primăriei, care nu mai au locuri desemnate în fața clădirii.
Pentru că primăria se află în zona 1 a Capitalei, aceștia vor fi taxați și cu cinci lei pe oră dacă vor dori să meargă cu mașina la serviciu.
Cât va costa parcarea în fiecare zonă
După vacanța de Sfânta Maria, bucureștenii care găsesc marcaje albastre în parcare trebuie să plătească între 2,5 și 10 lei pe oră, în funcție de zonă.
Cea mai simplă metodă este transmiterea codului de parcare, a numărului de înmatriculare al vehiculului și a numărului de ore prin SMS la numărul 7458.
Atenție!
Tariful este mai mare atunci când este trimis prin SMS și este calculat în euro.
Plățile cu cardul pot fi efectuate și cu ajutorul aplicației mobile “Parking București”.
De asemenea, puteți plăti direct angajatul primăriei.
Angajații primăriei care se deplasează cu mașina la serviciu trebuie să facă același lucru.
Viceprimarul Bucureștiului, Stelian Bujduveanu: “Reîntoarcem parcările din inima Bucureștiului către locuitorii săi, așa cum am promis.
Peste 150 de locuri de parcare din apropierea primăriei au fost blocate anterior de aceste ziduri și doar anumite persoane au beneficiat de parcare preferențială.
Locuitorii din București pot parca pentru a vizita primăria sau registratura primăriei începând de astăzi (luni)”.
Neplata poate duce la o amendă de 200 de lei și la blocarea roților vehiculului.
Personalul Companiei de Parcări București va fi cu ochii în patru pe șoferi.
Aceștia vor verifica numărul mașinii din aplicație pentru a vedea dacă parcarea a fost plătită.
Cei care vor uita să plătească vor fi sancționați cu amendă de 200 de lei și blocarea roților mașinii.
Cum să evitați plata taxelor de parcare
Unii șoferi par să fi descoperit o tehnică simplă pentru a evita plata taxei de parcare.
Pentru că plăcuțele de înmatriculare au fost scoase, iar mașina este bătrână, se ascunde și numărul de caroserie. Localnicii susțin că reprezentanții firmei de parcare nu l-au identificat pe proprietar și nu l-au amendat.
Totuși, dacă nu plătește amenda de parcare, poliția rutieră îl va putea identifica și chiar el riscă să i se blocheze roțile.
În stațiunea Mamaia, doi turiști au încercat să se sustragă de la plata parcării, dar nu au reușit și au fost sancționați.
Cel mai mare tarif orar de parcare în zona 0 din București este de 10 lei; după a treia oră, suma se dublează.
O variantă mai puțin costisitoare este achiziționarea unui abonament de parcare nerezervată pentru 200 de lei pe lună, însă acesta este disponibil doar pentru persoanele care pot face dovada reședinței în zonă.
Singura veste bună e că, după ora 23, parcarea e gratuită, până la ora șapte dimineața.
Primarul Capitalei a precizat că modificările nu vizează celelalte tipuri de parcări din București, trasate cu linii de culoare albă sau cele marcate cu indicator rutier la trotuar. Măsura ar trebui să ducă la un trafic mai lejer în zona centrală.