Clădirea construită ilegal în apropierea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot, Cathedral Plaza, a fost dispusă pentru a fi demolată, a anunțat primarul Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.
În 2011, instanța de judecată a anulat autorizația de construire pentru această construcție.
Deși ordinul a fost semnat, demolarea nu va începe chiar acum.
”Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.
Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea.
Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii.
Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.
Istoria Cathedral Plaza
Primăria Sectorului 1 a aprobat proiectul Millennium Building Development (MBD) Cathedral Plaza pe 24 februarie 2006.
La 9 martie a aceluiași an, lucrările au început.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București au contestat autorizația în instanță în aprilie 2006, pe motiv că aceasta avea un impact asupra structurii și aspectului Catedralei Sfântul Iosif.
Din iulie 2007 au avut loc numeroase întreruperi ale lucrărilor de dezvoltare, ca urmare a neînțelegerilor dintre Arhiepiscopie și dezvoltatorii proiectului.
În iunie 2011, clădirea a fost declarată ca fiind finalizată.
O lună mai târziu, în iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovată de MBD “stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza”.
Tribunalul Dâmbovița a dispus primarului general al Capitalei să ia o decizie privind demolarea zgârie-norilor Cathedral Plaza pe 28 iunie 2012.
Hotărârea Curții de Apel Ploiești a fost menținută în ianuarie 2013, făcând verdictul definitiv și irevocabil.
Hotărârea instanței nu a fost încă pusă în aplicare de primarul Sorin Oprescu.
La începutul anului 2014, reprezentanții Primăriei susțineau că au cerut lămuriri din partea instanței cu privire la cine va fi responsabil pentru demolarea Cathedral Plaza.
La solicitarea Hotnews.ro de la acea vreme, Primăria Municipiului București a răspuns: “Cele două cereri depuse de Primăria Municipiului București au fost formulate pentru a se clarifica de către instanță modul de punere în executare a sentinței Tribunalului Dâmbovița (nr. 2520/2012), având în vedere că și clădirea Cathedral Plaza este construită pe o proprietate privată, nu doar pe domeniul privat al Municipiului.
Pe 17 septembrie 2013, un executor judecătoresc l-a chemat pe Sorin Oprescu, primarul orașului, pentru a dispune demolarea turnului de birouri.
Cu toate acestea, Oprescu a declarat imediat după ce a primit citația că a angajat un expert tehnic pentru a stabili cum să demoleze clădirea Cathedral Plaza, să calculeze costurile și să evalueze efectul asupra clădirilor din apropiere. Cu toate acestea, Oprescu susține că este nevoie de o aprobare suplimentară din partea instanței înainte ca imobilul să poată fi demolat.
“Prin Dispoziția Primarului General nr. 1024/25.09.2013, emisă în executarea sentinței civile nr. 2520/28.06.2012 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităților de desființare a construcției – imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor și determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate. De asemenea, prin același act administrativ s-a stabilit cu privire la demararea procedurilor prevăzute de Legea nr 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu modificările și completările ulterioare, în vederea desființării construcției menționate. Acest lucru trebuie să aibă în vedere faptul că imobilul în cauza nu este edificat pe un teren aparțînând exclusiv domeniului public sau privat al municipiului București, astfel încât acesta nu poate fi desființat pe cale administrativă conform dispozițiilor art 32 și 33 alin 4 din Legea nr 50/1991. În conformitate cu dispozițiile art 28 din același act normativ, în cazul construcțiilor fără autorizație de construire, inclusiv că efect al anulării autorizației, primarul va sesiza instanța de judecată în vederea demolării acestora”, se arată într-un răspuns trimis la vremea respectivă de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Nici în mandatul Gabrielei Firea clădirea nu a fost demolată.
Primăria Municipiului București a anunțat în 2017 că “Procesul de demolare a Cathedral Plaza nu poate fi demarat de către Municipiul București.
Comisia Națională a Monumentelor Istorice și proprietarul Cathedral Plaza sunt responsabili pentru atribuțiile privind autorizarea demolării clădirii”.
“Pe rolul instantelor de judecata mai exista si alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecatoreasca in aceste cazuri nu este finalizata. Majoritatea dosarelor privind aceasta speta sunt suspendate pana la solutionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, ce are ca obiect cererea de chemare in judecata formulata de proprietarul constructiei – S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucuresti sa emita actul administrativ de intrare in legalitate”, mai transmitea în 2017 Primăria Capitalei.