Merită achiziţia anvelopelor all season? sunt periculoase?

Dă şi tu share articolului

Merită achiziţia anvelopelor all season? sunt periculoase?

Odată cu venirea anotimpului rece ne gândim la ce anvelope să cumpărăm pentru mașină. Anvelope iarnă sau anvelope all season?  Cauciucurile de iarnă all season sunt la mare căutare de către şoferi. Bună întrebare. Mai întâi să explicăm practic ce înseamnă un cauciuc all season.După cum îi spune și numele ,, all season” în traducere directă – toate sezoanele, anvelopa în teorie ar trebui să fie aderentă iarna în condiții de zăpadă,, mâzgă, polei dar și vara la temperaturi ridicate.

Principalul avantaj al anvelopelor allseason este dat de achiziția doar a unui set de pneuri pentru ne mai fiind nevoie de schimbarea acestora primăvara şi toamna.

Din punct de vedere legal cauciucurile de iarnă all season pot fi folosite fără probleme, dar nu este practic o anvelopă de iarnă şi nu este nici de vară. Şi ca să folosesc o expresie românească ” nu este nici cal nici măgar”.

Există șoferi care se expun unui accident de circulație preferă să cumpere anvelope de tip all season pentru  mașină. Criteriul principal este cel financiar, pentru că noul set de anvelope de vară, dar totodată te pune în pericol.

Un cauciuc all season teoretic este indicat pentru zăpadă, gheață etc, dar şi pentru vară. Anvelopele all season sunt un compromis periculos. Anvelopele all season nu sunt pregătite să meargă în totalitate vara la temperaturi ridicate ale asfaltului, dar nici în anotimpul rece întrucât eficiența acestora scăzuta în ambele anotimpuri.
Profilul acestora, mixtura de cauciuc şi rigiditatea sunt inexistente pe aceste cauciucuri all season şi asta este o reală problemă.

Merită totuşi achiziţionate anvelopele all season? păreri
Și totuși dacă ești forțat de situație și nu ai un buget mai mare atât pentru un set de anvelope de iarnă şi de vară ar fi o soluţie să cumperi un set de cauciucuri all season trebuie să ai în vedere câteva lucruri: Aceste anvelope nu sunt indicate unde este zăpadă iarna pentru că aderența este foarte scăzută pe suprafețele alunecoase, mersul cu viteză, frânarea bruscă și să circuli cu o viteză cât mai mică pentru a fi în siguranță. Cum spuneam mai sus a acestor cauciucuri all season și nu trebuie să ajungem în situația în care trebuie să frânăm anevoios pentru evitarea unui pericol iminent şi nici cu acele cauciuri de iarnă nu ar trebui să recurgem la asta.

Ca să simplific, știu că criteriul financiar joacă un rol important pentru oricine când vine vorba de achiziționarea unui lucru. Personal consider că acest anvelope pentru că sunt foarte periculoase și vei fi într-o situație iminentă deoarece eficiența mașini este scăzută chiar şi dacă sunteţi șoferi foarte buni având o experiență mare, asta nu are nicio legătură.

Să mai punctăm ceva despre anvelopele all season. Acestea nu sunt o soluţie tocmai bună pentru drumurile lungi. Dacă eşti o persoană care are călătorii lungi şi dese nu ar trebui să mizezi pe aceste tipuri de anvelope all season pentru că se uzează mai repede dacă vei parcurge 10.000 km anual sau mai mult aşa că ar fi inicat să renunţi la ideea asta.
Ca şi părere personală, nu aş opta niciodată pentru aceste anvelope decât dacă sunt constrâns de situaţie în rest nu. Este bine să pui şi răul în faţă pentru a te gândi la ce s-ar putea întâmpla iarna cu aceste anvelope allseason montate pe maşină.

Unde se pot găsi anvelope all aseason ieftine?
Poţi cumpăra din vulcanizări, service-uri auto, hypermarketuri dar şi online caucicuri dar a fi ieftin nu înseamnă a fi şi bun, ci dimpotriva. Mulţi merg pe ideea aceasta considerând că se pot găsi lucruri de calitate la preţuri super anvantajoase. Cauciucurle all season ieftine ca orice alt pneu de iarnă sau de vară ne fiind un brand cunoscut ca Michelin, Pirelli, Continental, Bridgestone etc. au o serie de probleme de care ar trebui să fugi. Una dintre probleme este reprezentată de netestarea acestora din fabrici aşa cum sunt cele premium.

Cum ar trebui să fie anvelopele all season ideale?
Ar trebui să se comporte bine în ambele anotimpuri atât vara cât şi toamna. Vara ar trebui să ofere distanţe de frânare mici exact ca anvelopele de vară clasice şi iarna la temepraturi scăzute să fie cât mai eficiente ne punându-ţi viaţa în pericol dar şi pe alţi participanţi la trafic.

Concluzii

Anvelopele all season sunt un compromis și acestea nu conving cu performanțe de vârf în toate cazurile precum anvelopele de iarnă ne fiind o soluţi bune. Pe de o parte acestea vin şi în confortul dvs. schimbând doar odată la 2 ani setul de anvelope pe maşină fără a mai cheltui bani în plus. Dar rămân la părerea că anvelopele de iarnă all season sunt problematice în cea mai mare măsură, dar în acelaşi timp îţi pot fi şi utile dacă vei merge ca la carte în condiţii de iarnă evitân acele situaţii dificile în care trebuie să frânaţi brusc pe suprafeţe alunecoase. şi şi păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de vehiculul din faţă.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment