„Legea Uber”, schimbată de parlamentari. Decizia finală va fi a președintelui în exercițiu Klaus Iohannis

Dă şi tu share articolului

Sunte pe final de 2019 și de 4 ani de zile România intră în rândul țărilor cu servicii alternative de transport (ridesharing), Uber, Bolt, Yango și Clever. Iar acum ordonanța de urgență a fost modificată. Parțial, în bine pentru șoferi.

Acum, proiectul de lege a trecut de ambele camere ale Parlamentului și va ajunge la Klaus Iohannis, președintele României, pentru promulgare. Apoi, va fi publicat în Monitorul oficial.
Cea mai mare schiimbare în această privință îi afectează direct pe șoferii serviciilor de ridesharing Uber, Bolt, Yango sau Clever. Autorizația necesară ridesharing-ului trebuia obținută până pe 1 noiembrie 2019. Termenul a fost prelungit până pe 1 februarie 2020.

De asemenea, deputații au decis să elimine prevederea potrivit căreia copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ este eliberată numai pentru autoturismele (deţinute în proprietate, închiriere sau comodat) care sunt înmatriculate în judeţul respectiv sau, după caz, în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov.

DE asemenea avizul tehnic pentru platformele tehnice va avea o valabiltiate de 24 de luni. Momentan Uber și Bolt au primti avizul de funcționare urmând ca Yango și Clever să îl obțină și să aplice pentru el
Inițial, senatorii au eliminat prevederea că trebuie să ai mașină cu cel mult cinci locuri. Totodată s-a mărit și taxa anuală de la 50.000 lei achitată de companii ca Uber sau Bolt la o taxă de 100.000 lei plătită la fiecare 24 de luni.

Bineînțeles ca aceste companii care prestează servicii de transport de tip ridesharing au obligația să se conformeze legislației în vigoare și să se asigure că șoferii parteneri activează în legalitate și în caz contrar să fie eliminați din platformă dacă nu îndeplinesc condițiile necesare de transport persoane.

Și nu în ultimul rând platformele ce oferă servicii de transprot persoane ca Uber, Bolt, Yango, Clever să păstreze datele fiecarei curse ce a fost realizată prin intermediul platformei până la cinci ani.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment