Internetul viitorului va veni de la bec. Da aţi auzit bine

Dă şi tu share articolului

Internetul viitorului va veni de la bec. Da aţi auzit bine

În prezent conectivitatea la internet se realizează fie prin cablurile convenţionale sau prin Wi-Fi.E drept că acest concept nou Li-FI dezvoltat de Philips a revenit în actualitate. Philips inovează tot mai mult în acest proiect.

 Paote nu ştiaţi dar Philips a reuşlit să conecteze baruri restaurante doar cu lumini prin intermediul luminii.  Coenxiunea Li-Fi este capabilă să-ţi furnizeze cea mai mare viteză de internet. Rămâne de văzut dacă Philips sau alte companii vor dezvolta conexiunea Li-fi şi atunci conexiunea clasică Wi-fi va fi istorie.

Ce înseamnă Li-Fi?
Li-fi înseamnă Light-Fidelity, iar aceasta se beazează pe lumină pentru a te conecta la internetE drept că s-a mai vorbit despre ea în trecut încă din 2011 atunci a existat o conferinţă TED Talk la Universitatea din Edinburgh ţinută de profesor Herald Haas. Anul 2011 a repreentat punctul de plecare ce a dus la o preocupare mult mai mare a multor cercetători care şi-au concentrat atenţia în vederea dezvoltării acestei tehnologii revoluţionare. Această conexiune Li-fi ar putea oferi o viteză de internet mult mai mare faţă de conexiunea Wi-fi putân fi transmisă prin lumini LED. Aşadar un tinerent super rapid ce va ajuta atât utiliazorii obinuii cât şi marile companii sau instituţii ale statului vor putea avea acces la un internet de mare viteză.Cum funcţionează Li-Fi?

Trebuie precizat de la bun început că conexiunea se realizează prin 2 LED-uri. Unul având rolulde a fi detectată de dispozttivele electronice cum ar fi Smartphone, Laptop şi unul infraroşu. Infraroşu este sistemul ce îl regăsim pe telecomenzile televizoarelor iar internetul va fi trnasmis prin intermeiul luminilor LED care se aprind şi s sting cu o viteză foarte mare ne fiind detectat de ochiul uman.
De la bun început trebuie menţionat faptul că toate dispozitivile ce vor apărea pe piaţă trebnuie să îşi adapteze această tehnologie pentru a o putea folosi fiind dotate cu aest sistem special pentru detecţia luminii transmisă de acele LED-uri.

Există atât avantaje cât şi dezavantaje. Avnantajele unei conexiuni Li-fi sunt reprezentate de viteza foarte mare a internetului care ţi-o oferăe această conexiune dar trebuie să remarcăm şi dezavantajele cum ar fi inacapacitatea undelor Li-fi să treacă prin pereţi sau alte obstacole. E drept că acesta este un dezavantaj conexiunea fiind folsită numai la interior.

Cât de rapidă e tehnologi Li-Fi

Tehnologia LiFi pare să trimită informaţii cu o viteză de 1GB pe
secundă ceea ce mi se pare spectaculos fiind de 100 de ori mai rapidă decât tehnologia Wi-Fi dar cum spuneam există şi dezavantaje şi asta este o situaţie cam problematică. Conexiunile Li-Fi ar putea transmite până la 224 GB pe secundă, dar este vorba despre teste de laborator.

Deşi sună promiţătoare această tehnologie de ultimă generaţie totodată aceasta ar fi greu de realizat în totaltiate. Reţele Wi-fi disponibile în prezent la nivel mondial sunt extrem de răspândite şi asta este una dintre cele mai accesibile variante care le ai. Dacă îţi cumperi un router Wi-Fi forte bun acesta va genera un internet foarte rapid şi atunci îţi pui întrebarea dacă te mulumeşti cu ce ai sau faci pasul la o conexiune Li-Fi. Mai degrabă se va decide implementarea sistemelor Wi-Fi şi adaptarea tehnologiilor actuale. Cerceătotorii din spateleproiectului încearcă să dezvolte proiecte care să funcţineze pe infrastructura Li-Fi precum şi integrarea sistemului de internet actual.
Dacă vor fi folosite concomitent serviciile vor putea fi mult mai sigure şi mai rapide.  Acest studiu pilot ar trebui să fie prezent pe piaţă în 3,4 ani de zile oferindu-le clienţilor internet cu ajutorul becurilor LED. Să vedem cum vor decure lucrurile.

Concluzii
Este o tehnologie revoluţionară ce aduce o mulţime de beneficii cum ar fi o viteză gigantică de internet şi de asemena ai risc 0 ca cineva să îţi fure internet aşa cu mse întâmplă în cazurilor reţelelor Wi-Fi.  Totodată dezavantajele ar fi că aceste unde de lumină nu pot penetra pereţii şi alte obstacole şi asta este dezanvantajos dacă comparăm o reţea convenţională Wi-Fi cu noua tehnologie care se află în stadiul de dezvoltare.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment