Inteligența artificială prezice 90% din infracțiuni înainte să se întâmple: filmul Minority Report devine realitate

Dă şi tu share articolului

În prezent testată în numeroase locații din SUA, o nouă inteligență artificială creată pentru a anticipa infracțiunile înainte de a se produce, reușește să prezică cu succes incidentele în aproximativ 80-90% din cazuri.
Ei bine, viața este mai bună decât filmul Minority Report, presupunând că l-ați vizionat.

Există întrebări cu privire la trecutul IA și la prejudecățile încorporate, în ciuda faptului că se presupune că este concepută pentru a optimiza politicile și a distribui resursele în părțile unui oraș care au cea mai mare nevoie de ele.

Implementarea AI-ului său ar fi benefică, potrivit creatorului, care a declarat acest lucru într-un interviu pentru BBC Science Focus.

Profesorul Ishanu Chattopadhyay și colegii săi oferă un model predictiv de inteligență artificială în opt orașe mari din SUA în cea mai recentă cercetare a lor, care a fost publicată în Nature Human Behaviour.
Ideea este simplă: un algoritm de învățare automată este alimentat cu date din registrele de evenimente ale orașului Chicago, care includ informații despre locația fiecărei infracțiuni și ora la care a avut loc.

Inteligența artificială progresează

Înregistrările de evenimente sunt apoi integrate cu zonele pentru a produce ceea ce cercetătorii numesc “serie de timp”, care reprezintă orașul împărțit în secțiuni de 90 de metri pătrați.
Aceste serii temporale sunt apoi folosite de AI pentru a prognoza infracțiunile pe baza locației și a momentului în care se produc.

În esență, algoritmul poate prezice că “probabil că va avea loc un jaf armat în această regiune anume în această zi anume”, dar nu și cine va comite infracțiunea.
Acest lucru îl deosebește de alte tehnologii de detectare a infracțiunilor, cum ar fi inteligența artificială (AI), care identifică persoanele care au cele mai mari șanse să comită infracțiuni.

„Oamenii sunt îngrijorați că acest lucru va fi folosit ca un instrument pentru a băga oamenii în închisoare înainte de a comite infracțiuni. Asta nu se va întâmpla, deoarece nu are nicio capacitate de a face asta. Pur și simplu prezice un eveniment într-o anumită locație”, a declarat Chattopadhyay pentru BBC Science Focus.

„Nu vă spune cine va comite evenimentul, dinamica sau mecanica exactă a evenimentelor”.

Acest lucru ridică una dintre cele mai importante probleme pe această temă: Acest model cedează în fața prejudecăților rasiale și socio-economice pe care le-au avut în trecut atâtea alte inteligențe artificiale predictive sociale?

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment