Umanitatea în declin ?
Mai întâi să definim ce înseamnă Inteligența artificială (AI). Inteligența artificială se definește prin artibuirea unei mașini (computer, super computer, mainframe, etc) de funcții umane cum ar fi raționamentul (gândirea), funcțiile cognitive, educația, planificarea, organizarea, învățarea, etc. Acum că am definit ce înseamnă inteligența artificială să trecem la treabă. Mai întâi de toate haideți să înțelegem împreună cum ne afecrează sau ne ajută pe noi oamenii în viața de zi cu zi, la serviciu, acasă, la distracție ș.a.m.d. Ne este oare benefică această inteligență artificială sau ne este inamic ?
Riscă oare umanitatea să își creeze precum în filmele Terminator sau I Robot ”ființe” care să ajungă la acel grad de inteligență încât să devină la un moment dat autonome și astfel să domine și să subjuge sau chiar să extermine rasa umană ? Suntem noi oare pregătiți în acest moment pentru așa ceva ? Suntem noi oare siguri că nu vom pierde de sub control aceste mașini care devenind autonome se pot întoarce împotriva noastră creatorii lor ? Și atunci stau și mă întreb, există planuri de rezervă (planul B) în caz că se poate ajuge la extincții ?
Desigur sunt întrebări care ne dau fiori reci pe șira spinării numai cât le rostim gândindu-ne la faptul să iată încă de mult timp am început utilizarea acestor tehnologii implementate pe un schelet primitiv de AI și s-a constatat deja primul lor ”defect” să spunem și anume producerea dependenței. Spun asta pentru că viața de zi cu zi de acum implică utilizarea de dispozitive inteligente cum ar fi de pildă telefoanele mobile smartphone precum și altele din categoria smart (televizoare, ceasuri, tablete, aparate de aer condiționat, case smart, autoturisme, camioane, autobize, vapoarte, trenuri, etc), obiecte de care vrem nu vrem depindem în fiecare zi.
Cele mai mari temeri ale umanității sunt modul și viteza cum aceste dispozitive se înoiesc , se upgradează ca să folosesc un termen din IT, domeniul unde inovația este la loc de cinste și unde noutățile apar cu viteza luminii, aproape zilnic privim știri cu noi device-uri, noi soft-uri, noi soluții la toate problemele noastre de zi cu zi, pornind de la aplicații mobile și mergând până la softuri profesionale, monitoare, soluții hardware, calculatoare, tablete, laptop-uri, printere, copiatoare care sunt dotate din fabrică cu inteligență proprie și mai mult cu capacități de învățare a unor funcții și servicii noi astfel încât automatizarea să prindă din ce în ce mai mult contur în viețile noastre de zi cu zi.
Sunt fabrici în care lucrează doar câteva sute de oameni, restul 90% din personal este reprezentat de roboți care au avantajele că nu obosesc, nu dau rebuturi, nu necesită pauze, concedii sau salarii. Suntem noi oare într-o matrice acum ? Răspuns corect DA ! Suntem oare noi acum parte dintr-un puzzle pe care această inteligență artificială îl joacă în aceste momente ? Răspunsul corect este de asemenea Da ! Ne săpăm oare singuri groapa ?
O problemă extrem de gravă ce se prefigurează odată cu acest boom extrem de rapid al acestei inteligențe artificiale, este pierderea locurilor de muncă șia surselor de venit pentru rasa umană. Și atunci încotro ? Păi avem din păcate doar o singură șansă și anume adaptarea la noul sistem, să utilizăm calculatorul astfel încât acesta să devină o extensie a corpului, a ființei, a noastră ca un tot unitar.
Va trebui să devenim noi înșine computere, acesta se pare că ne este viitorul prefigurat …. ori cei care nu se vor putea adapta sistemului și vor rămâne pe afară … vor rămâne șomeri sau sclavi ai acestui sistem dar sub altă formă. Cine a spus că s-a abolit scla via a glumit !
Da ! Acum în momentul în care calculatoirul din păcate stăpânește la maxim această lume și-i dictează ce și cum saă facă aia sau ailaltă …ne arată foarte clar drumul te care-l avem de parcurs de acum încolo. Totul acum se bazează pe inteligență artificială, automatizare, procesarea unor volume extrem de mari de date, operațiuni imposibil de efectuat de personalul uman.
Pe undeva este foarte bine, dar pe de altă parte înlocuiesc tot mai mult și în tot mai multe domenii forța umană de muncă ducând la creșterea în masă a șomajului. Și cum se preconizează că tendințele sunt de a se robotiza 95% din procesele tehnologice …. premizele pentru viitor devin din păcate cam sumbre.
Calculatorul a preluat o enormitate de funcții, de calcule care odată se făceau cu pixul pe hârtie șiar acum a devenit practic o extensie a noastră mergându-se până acolo încât Elon Musk s-a gândit că citez ”Nu ar fi un lucru tocmai rău dacă am introduce un computer în organismul uman (sub scoarța cerebrală) pentru creșterea capacităților cognitive alte ființei umane ” (căutați pe net Neuralink) am închiat citatul. Păi stau și mă întreb eu acum, pentru fracturi și altele avem atele metalice care ni se introduc în organism, dinți din metal hai acum și cu computere introduse sub scoarța cerebrală …. suntem deja Androizi și nu ființe umane. Să fie acesta oare secretul pentru creșterea logevității vieții noastre, sau poate chiar secretul și elixirul dacă vreți al nemuririi ? Sincer eu las timpul să curgă și simt că tot el ne va răspunde și la aceste întrebări.
Și dacă stau și mă gândesc bine, se vorbește tot mai mult și mai vocal în ultima vreme despre părăsirea acestei planete în vederea teraformării unei planete ca Marte, Enceladus sau chiar Luna.
Se spune că va fi nevoie de nu știu câte generații de sacrificiu pentru asta. Dar dacă tehnologizarea a însuși organismului uman și transformarea lui într-un Android (jumătate om, jumătate computer) a fost gândită tocmai în această idee și anume a teraformării și mutării pe alte planete atunci când viața pe pământ va fi amenințată foarte serios cu extincția ? Poate credeți că ce am scris mai sus reprezintă texte copiate dintr-un roman SF sau ce am visat eu azi noapte. Nimic mai fals. Ceea ce am scris mai sus sunt pure realități, nimic nu este inventat și timpul ne va dovedi că din păcate nimic nu este din păcate întâmplător. Toate ne sunt date cu un scop iar acesta este acela de a ne manipula mai ușor viața, activitățile, resursele , totul.
Cine ? Cei care ne conduc din umbră și care doresc să devenim nu doar utilizatori de computere ci mai mult decât atât să fim noi înșine computerizați, să fim niște unelte de lucru aservite conducătorilor. Se dorește de asemenea lucrul de acasă sau de la distanță, controlul de altfel absolut al persoanelor și dirijarea acestora prin mediul digital prin limbaje speciale și codări care nu permit retragerea și culmea nici stresul ajungându-se la momentul în care omul are tot mai puternică credința că este tot el însuși un computer când noi de fapt suntem niște biete numere 1 și 0. Trist …. nu ne mai rămâne de făcut decât să sperăm că ceea ce am schis eu mai sus vor deveni niște pure utopii … Doamne ajută !