Ce este Neuralink și cum va schimba lumea?

Dă şi tu share articolului

Ce este Neuralink ?

Vorbeam preț de o frază în articolul anterior despre implantarea în organismul nostru, mai exact în zona intracraniană (în interiorul craniului uman) a unui cip precum cel din fotografie, cip care așa cum spune Elon Musk va revoluționa modul în care gândim și trăim pe acest pământ și asta doar cu puterea minții (noastre ?!) … De ce am pus între paranteze cuvântul noastre ? Pentru că acum vine marea dilemă, mai gândim oare cu mintea noastră după acest implant sau de fapt integritatea noastră cognitivă a fost preluată și aplificată de acest computer ?

Greu de dat un răspuns acum, un răspuns cât de cât plauzibil în ce privește aceste aspecte însă ce este important este că deși aceste tyehnologii sunt încă în faza de pionierat, experții și specialiștii și chiar însuși Elon Musk spune că vor schimba în mod fundamental paradigma gândirii actuale. Faptul că vom putea să facem enorm de multe lucruri doar cu puterea minții mai mult sau mai puțin a noastră, sugerează dacă mai era nevoie tendința spre evoluție a ființei umane și mai ales de depășire a propriei condiții, de depășire a propriilor limite pe care din păcate pentru noi ni le cam impunem singuri. Odată schimbată paradigma gândirii umane, se va schimba însăși omul în întregul său… vom avea de a face u o nouă specie umană, omul cyborg sau omul android, sau omul robot ca să ne înțelegem mai bine. Deci omul optimizat. Dar de ce la nivel cerebral ? Se spune că adevărata putere pe care o poți dărui unui om este cea mentală. Oricâtă putere ar avea un om în mușchii săi, tot mentalul ridică greutățile și nu mușchii !! Dar care este până la urmă scopul pentru care se bate atâta monedă pe implanturile Neuralink ?

Acest implant de zeci de ori mai fin decât un fir de păr și controlat de un computer, se dorește a fi utilizat în medicină pentru vindecarea anumitor afecțiuni cum ar fi, paralizii, orbire, hipoacuzie, cancere, tumori, etc printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă realizată de roboți. Se speră că orice doritor să-și poată face acest implant. Dar ce ne ajută ? În primul rând din punct de vedere medical așa cum am spus mai sus, apoi acest cip fiind conectat la un computer, să putem interacționa cu celelalte dispozitive din casă sau din mediul înconjurător doar prin puterea minții sau prin comenzi vocale. Pare desprinsă din filmele SF această tehnologie însă vreau să vă spun că este în zilele noastre cât se poate de reală și probabil că în câțiva ani se va putea utiliza pe scră largă în toată lumea. Asta este partea frumoasă …. însă așa cum am scris în celelalte articole de până acum, în toate există și reversul medaliei în sensul că acum umanitatea se confruntă zilnic cu noi amenințări ale hack-erilor, cu virusuri și alte programe de tip malware sau spam care așa cum pot sparge cele mai bine păzite și de temut baze de date ale instituțiilor de rang înalt de pe planetă așa pot sparge și un sistem neuralink și în loc de super oameni care să ajute la dezvoltarea armonioasă a acestei planete ne trezim că de fapt avem de a face cu o super armată de cyborgi gata să ucidă tot ce întâlnesc în cale. Nu mai vorbesc despre cum vor fi infracțiunile cibernetice, furturile de date, de acces la conturile bancare, etc. Nu vreau să mă gândesc acum la așa ceva însă trebuie scris pentru ca să nu ne trezim că nu am luat la cunoștință despre toate aspectele. 

Cum funcționează Neuralink ?

Modul de funcționare pare destul de simplu de explicat, mai dificil este doar de pus în practică. Acum, creierul nostru are milioane de neuroni care trimit pemanent semnale atunci când noi vorbim, vedem, simțim sau gândim. Atunci când sunt trimise aceste semnale se creează un mic câmp electromagnetic. Neuralink presupune interceptarea acestui câmp și interpretarea lui astfel încât să poată fi folosit în lumea digitala.

Majoritatea testelor de până acum au fost făcute pe șoareci, iar oamenii de știință speră să poată testa dispozitivul pe oameni până la sfârșitul anului viitor. Deși criticii proiectului susțin că termenul este unul prea ambițios, Elon Musk a spus că o maimuţă căreia i-au fost implantaţi astfel de electrozi a putut să controleze un computer cu puterea minţii. Următorul prag în cercetare va fi obținerea unei simbioze între creier și inteligența artificială.

Sursa https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/lumea-digitala/elon-musk-vrea-ca-oamenii-sa-trimita-mesaje-pe-telefon-cu-puterea-mintii-ce-este-neuralink-noua-companie-a-miliardarului-1178018

Testele pe oameni au început deja încă din anul 2020

Primele teste au fost făcute pe animale.

„Am spus multe despre Inteligența Artificială de-a lungul anilor, dar cred că și în cea mai optimistă variantă vom fi lăsați în urmă. Este un scenariu optimist, dar cred că printr-o interfață creier-mașină cu lățime de bandă putem porni în călătorie și putem avea opțiunea de a fuziona cu Inteligența Artificială. Este foarte important”, spune Elon Musk, fondator Neuralink.

Chip-ul Neuralink este un implant extrem de mic. Acesta va citi semnalele date de creier, le va amplifica si le va transforma pentru a fi utilizate digital. Le trimite apoi unui dispozitiv tot de dimensiune mică purtat în spatele urechii. Doar acest despozitiv va fi upgradat, iar implantul rămâne așa cum este. În momentul în care se îndepărtează dispozitivul extren, totul se oprește. Evident, lucrurile funcționează și în sens invers, adică implantul poate oferi stimuli pentru creier, care va trebui să învețe să se coordoneze. Efectul final va fi o legătura cu telefonul inteligent sau cu un computer și controlul independent pentru acestea. De exemplu, să poti să dictezi un text pe telefon utilizând doar mintea. Însă efectele cele mai spectaculoase ar putea fi cele medicale, cu ajutorul acestor sisteme să fie tratate afecțiuni neurologice.

În prezent, start-up-ul în care Elon Musk a investit în jur de 100 de milioane de dolari și are 100 de angajați, Neuralink, face demersuri pentru ca implantul să fie aprobat de Autoritatea Americană pentru Alimentație și Medicamente.

Sursa https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/lumea-digitala/elon-musk-vrea-ca-oamenii-sa-trimita-mesaje-pe-telefon-cu-puterea-mintii-ce-este-neuralink-noua-companie-a-miliardarului-1178018

P. S. : Vom deveni roboți, vom rămâne oameni sau vom fi nevoiți să avem o existență duală ca niște oameni hibrizi ? Atunci, vom maiavea noi oare conștiință ? Va fi oare conștiința noastră sau a acelui computer care ne controlează sau a celui care la rându-i controlează acel computer ? Vom mai avea persoanlitate ? A cui îi va fi mintea după implant ?  Sper să încercăm împreună să găsim un răspuns la aceste întrebări, ce ziceți ? 

 

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment