Inteligența artificială ne pregătește de “marea concediere”: câți oameni rămân fără loc de muncă, înlocuiți de “roboți”

Dă şi tu share articolului

Mulți oameni erau îngrijorați de faptul că dezvoltarea inteligenței artificiale le va face locurile de muncă instabile.

Nu este doar o exagerare dacă lucrezi la IBM, sau mai exact la secțiunea de resurse umane a IBM. IBM intenționează să împiedice angajarea acelor indivizi lipsiți de valoare și să îi schimbe cu echivalenți complet automatizați.

Arvind Krishna, directorul general al IBM, a discutat într-un interviu acordat Bloomberg despre planurile companiei sale de a suspenda angajările pentru 7.800 de roluri, în vederea înlocuirii lor în cele din urmă cu sisteme automatizate sau de inteligență artificială (AI).

Krishna a declarat că primii care vor adopta inteligența artificială vor fi cei care se ocupă de sarcinile legate de resurse umane, cum ar fi transferurile și serviciile pentru angajați. Rolurile care necesită control uman, însă, nu vor fi afectate timp de cel puțin zece ani. Va fi nevoie de mult mai mult timp pentru ca inteligența artificială să înlocuiască posturile care necesită dezvoltarea de software și interacțiunea cu clienții.

Un viitor incert

SF-ul a explorat de mult timp posibilitatea ca AI să înlocuiască oamenii, dar evoluțiile recente din domeniu, alimentate de popularitatea și extinderea unor instrumente precum ChatGPT, fac evident că tot mai mulți oameni vor vorbi despre acest subiect în viitor.

IBM se află, fără îndoială, în fruntea tehnologiei, fiind una dintre cele mai mari companii din lume. Dacă o revoluție a inteligenței artificiale se află la orizont, probabil că va începe cu afaceri precum IBM, Nvidia sau Intel.

Chiar dacă s-ar putea să nu fie atât de grav pe cât pare la prima vedere. De mai mulți ani, inteligența artificială a invadat încet-încet forța de muncă. Robotica și automatizarea au înlocuit treptat forța de muncă umană în domenii care erau cândva de competența lor. Deși am reușit să supraviețuim, acesta este genul de subiect care ar fi o teză bună.

Krishna susține că IBM a angajat aproximativ 7.000 de lucrători suplimentari în primul trimestru al anului 2023, în ciuda unor disponibilizări din ianuarie. 7.800 de angajați nu este foarte semnificativ în comparație cu forța de muncă actuală a IBM de peste 260.000 de angajați.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment