ChatGPT pare mai empatic decât medicii umani, atunci când le răspunde pacienților: ce au observat cercetătorii

Dă şi tu share articolului

Nu este clar dacă acest lucru vorbește mai bine despre ChatGPT sau despre medici.

Potrivit unui studiu recent care a analizat evaluările pacienților, ChatGPT ar putea fi într-adevăr mai înțelegător decât medicii umani. Contrar credinței populare, inteligența artificială s-a comportat mai bine decât medicii reali în ceea ce privește tactul decât s-ar putea aștepta atunci când se confruntă cu probleme medicale.

Modelele lingvistice au demonstrat o acuratețe uimitoare și s-a discutat despre utilizarea inteligenței artificiale pentru a face asistența medicală accesibilă tuturor. Dar întrebarea dacă acestea au nivelul de empatie adecvat pentru a se afla în fața unui pacient a fost întotdeauna prezentă. Înțelegerea circumstanțelor culturale și sociale și a perspectivelor altor persoane sunt abilități umane la care modelele lingvistice nu se pricep.

Doctorul ChatGPT, mai bun decât un medic uman

Drept urmare, cercetătorii de la Universitatea din California au selectat la întâmplare 195 de solicitări ale pacienților de pe Reddit și au pus medici verificați să le răspundă. Întrebările identice au fost apoi introduse în ChatGPT, iar echipa a colectat răspunsurile înainte de a le randomiza cu răspunsurile umane originale. Profesioniștilor licențiați din domeniul sănătății li s-a dat această colecție de răspunsuri selectate la întâmplare pentru a evalua corectitudinea informațiilor, calitatea răspunsurilor și nivelul de empatie al acestora.

În mod surprinzător, evaluatorii au preferat răspunsurile ChatGPT în 78,6% din cazuri față de cele ale medicilor, primele fiind considerate de o calitate mai bună și, frecvent, fiind considerabil mai lungi. Disparitatea dintre ele a fost surprinzătoare: în timp ce medicii au primit doar 22% din răspunsurile care au fost evaluate ca fiind “bune” sau “foarte bune”, chatbots au primit aproximativ 80% din astfel de evaluări.

Chatbotul a continuat să aibă performanțe mai bune decât medicii în ceea ce privește empatia, 45% dintre răspunsurile ChatGPT fiind evaluate ca fiind “empatice” sau “foarte empatice”, față de doar 4,6% dintre răspunsurile medicilor.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment