Profesorii Chris Wiggins și Matthew L. Jones de la Universitatea Columbia explorează modul în care datele sunt transformate în informații pentru a modela totul, de la opinii politice și obiceiuri sociale la reacții militare și activități economice, în noua lor carte, How Data Happened: A History from the Age of Reason to the Age of Algorithms (O istorie de la epoca rațiunii la epoca algoritmilor), care extinde programa existentă.
Cartea lui Wiggins și Jones explorează activitatea lui John McCarthy, un matematician care a folosit pentru prima dată termenul “inteligență artificială”.
“Părintele” inteligenței artificiale este John McCarthy.
Matematicianului John McCarthy i se atribuie în mod frecvent inventarea termenului “inteligență artificială”, după cum se arată mai sus. McCarthy este un susținător fervent al metodelor simbolice.
El a declarat: “Eu am inventat termenul de inteligență artificială. A primit asistență din partea lui Claude Shannon, un mentor anterior, la acea vreme.
McCarthy, care a preferat să evite suprapunerea cu domeniile rețelelor neuronale și al mașinilor Turing, a declarat că Shannon credea că termenul “inteligență artificială” este un termen greșit și poate atrage atenția în mod negativ.
Privind retrospectiv, propunerea din 1955 de organizare a unui atelier de vară privind inteligența artificială pare a fi extraordinar de profetică, la fel ca articolul lui Turing din 1950.
În 1955, conceptul de “inteligență artificială” era mai mult o noțiune decât o consacrare a unei anumite abordări.
În cea mai mare parte a primilor 50 de ani, inteligența artificială s-a concentrat pe fuzionarea tuturor informațiilor codificate cu logica.
În ultimii cinci ani, inteligența artificială și învățarea automată au început să fie utilizate în mod interschimbabil.
Învățarea din date părea a fi o metodă neștiințifică adoptată de persoane cărora le era teamă să “programeze” cunoștințe într-un computer în primii ani ai inteligenței artificiale.
Înainte de a utiliza termenul “inteligență artificială”, oamenii de știință și-au concentrat cercetările asupra “sistemelor de procesare a informațiilor”, care includeau atât oamenii, cât și computerele și se bazau pe cele mai recente cunoștințe despre gândirea umană de la acea vreme.