InfoSTB, aplicația gratuită care te ajută să vezi în timp real mijloacele de transport terestre din București

Dă şi tu share articolului

INFO STB este o aplicație gratuită dezvoltată de către Societatea de Transport București STBSA. București avea nevoie de o aplicație Smart pentru telefoanele mobile, pentru că se simțea nevoia de ea având în vedere că alte orașe din țară precum ar fi Cluj Napoca, Oradea, Timișoara ș.a au deja astfel de aplicații dar la noi în București încă nu exista. București intră în rândul orașelor smart. Este bine că s-a întâmplat în sfârșit și a apărut această aplicație.

Ce este Info STB?

Această aplicație își propune să informeze călătorii prin intermediul telefoanelor mobile smartphone despre Programul mijloacelor de transport în comun (tramvaie, autobuze, troileibuze).

Aplicația o puteți găsi:

În Google Play Store aici

Pentru versiunea web a acestui serviciu puteți accesa site-ul http://info.stbsa.ro

Aplicația este interesantă și încă se află în fază Beta și am sesizat probleme cu această aplicație.

Aplicația Info STB necesită o conexiune de date, sau Wi-FI și de asemenea Îți va cere permisiunea accesării GPS-ului dacă nu știi unde te afli (dar poți refuza acordarea permisiuni GPS-ului dacă vei alege tu manual locația și stația pentru a vedea programul mijlaocelor de transport din respectiva stație). Momentan are peste 50.000 de instalări.

Dacă dorești să ajungi într-un anumit loc din București. Aplicația este foarte utilă și îți va calcula în funcție de locul în care te afli până la locul de destinație câteva trasee iar tu va trebui doar să alegi unul din aceste trasee calculate și generate de către aplicație. Deci mie mi sa părut foarte interesant acest aspect. Știu că deja există Moovit pentru Transport o aplicație foarte interesantă prin care poți vedea mijloacele de transport în comun dar de asemenea poți calcula de la locul de plecare până la cel de destinație și astfel vei vedea traseele. Asta va fi intr-un articol viitor.

Aplicația este gratuită și o poate folosi oricine de pe telefoanele smartphone sau chiar de pe un desktop sau un laptop. îmi place ideea aceasta de a afla în timp real unde sunt autobuzele în acest moment și cât va dura până va veni în stație.

Aplicația InfoSTB  folosește datele transmise de echipamentele GPS/GSM4G instalate pe 1.440 de mijloace de transport în comun utilizate de STB, precum și pe noile autobuze achiziționate și este disponibilă pentru telefoane mobile cu sistem de operare.

În sfârșit Societatea de Tansport București STB a reușit să facă ceva util în ciuda faptului că există probleme serioase cu autobuzele, troilebuzele și tramvaiele din București. Dar măcar poți vedea în timp real când aceste sosesc în stații.

Mi-ar fi plăcut să văd și aglomerația în timp real sau mai gradul de ocupare al unui autobuz înainte ca aceasta să sosească în stație. Dar sper ca printr-un viitor update sau upgrade să se rezolve și probleme asta. Bineînțeles că este nevoie de senzori pentru a verifica aglomerația dintr-un mijloc de transport în comun și acesti senzor costă.

Avantaje Info STB

  • Aplicația este gratuită și o poate folosi oricine. Așadar fie că ești din București sau din provincie sau un turist român/străin o poți descărca din Google Play Store și instala pe telefonul tău.
  • Ai acces la o rețea de transport cu peste 170 de linii urbane și regionale și peste 1.500 de vehicule care circulă în București în zona metropolitană.
  • Dacă îți vei face cont poți salva adresele frecvent utilizate și de asemenea pe putea iniția o călătorie mult mai rapid.
  • Vezi în timp real pe o linie și un singur sens de circulație (momentan) un mijloc de transport unde se află și cât va dura până vă ajunge în stația în care te afli.
  • Poți să vezi ce mijloc/mijloace de transport în comun de suprafață să iei din punctul X până la destinație. O funcție foarte utilă pentru oricine care nu știe cum să ajungă din punctul A în B. Puteți să lăsați GPS-ul activat fără da dvs să mai fiți nevoiți să alegei manual locația sau să o alegeți dvs.

Dezavantaje Info STB

  • Probleme de nesincronizare ale mijloacelor de transport în comun. Cu alte cuvinte. O sa dau un exemplu. Atunci când selectezi o anumită stație de pe hartă vei vedea că autobuzul X va sosi în 5 minute. Dar de fapt, aștepți cinci minute și cosntați că autobuzul nu mai sosește ulterior vei vedea pe ecranul telefonului că va sosi în 15 minute deși nu a trecut niciun autobuz în stație. Nu știu de ce se întâmplă asta este o eroare sau mai precis cred că ar fi lipsa de sincronizare între GPS-ul de pe autobuze și serverul INFO STB. Dar sper ca această problemă să se remedieze și să arate corect.
  • Nu poți alege să vezi în timp real toate mijloacele de transport în comun tereste ale STB unde se află pe hartă, și nici măcar pe o linie TUR-RETUR, ci doar pe un singur sens de circulație la alegere. Exemplu Complex Comercial Băneasa –> FAUR
  • București este o capitală europeană și gata Orașul cu cei mai mulți turiști străini. În prezent există în limba română și doar limba engleză disponibilă pentru această aplicație și cred că ar mai trebui să existe fie o altă limbă de circulație internațională cum ar fi franceză, germană. Dar este timp și pentru acestea.

Aplicația este funcțională și face treaba destul de bine. InfoSTB îți oferă două variante de traseu funcție de până la stația STB, de timpul de parcurs al traseului și de mijloacele de de transport pe care trebuie să le schimb pentru a ajunge la destinație.

Ce alte minusuri mai are?

Aplicația este în faza de testare Beta dar una dintre neajunsuri imposibilitatea plății până călătoriei, ori plata unui abonament de o zi sau de o lună. Se pot achita prețul pe bilete trimițând un SMS la un număr.

Info STB oferă variante bune în funcție de locul de unde doriți să plecați și locul de destinație ceea ce mă face să cred că a fost gândită destul de bine și asta mă bucură.

Am testat și eu aplicația de câteva ori și am văzut că sunt ceva probleme, dar per total mijloacele de transport în comun au sosit la timp în stație exact așa cum scria în aplicație.

Aplicația nu prea este user Friendly având un aspect cam învechit dar se putea lucra mult mai mult darsis capitolul fără discuții dar chiar și așa este funcțională și își face treaba bine dar are câteva limitări despre care am vorbit mai sus. în aplicație poți regăsi și notificările celor care subscriu sau se abonează.

Rămân la părerea că Moovit este mult mai bună decât această aplicație dar sunt convins că dezvoltatorii acesteia o vor îmbunătăți semnificativ în viitor. Chiar și așa pot să spun că este un mare pas înainte pentru STB.

Pe Moovit exista o grămadă de orașe până la 2.700 de orașe din țară sau străinătate și aceasta este actualizată constant de către comunitate (comunitate ce însumează 350 milioane de utilizatori la nivel mondial. Momentan InfoSTB este în fază de testare și încă se primesc feedbackuri. Vă încurajez și pe voi să trimiteți feedbackuri pentru dezvoltarea aplicației.

Dar per total m-a impresionat plăcut InfoSTB și cu siguranța vor apărea noi update-uri majore care vor dezvolta și mai mult această aplicație smart pentru transportul în comun. Cei care călătoriți cu ranportul public și doriți să fiți la curent cu programul în timp real al autobuzelor, tramvaielor, troileibuzelor o puteți descarca și instala pe telefoanele dvs.

Dați și voi un share și un like

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment