Inflație record: Ce țări din Europa sunt cele mai afectate de creșterea prețurilor la energie și alimente?

Dă şi tu share articolului

Inflația din zona euro continuă să atingă niveluri record, ultima estimare a organismului de statistică al UE preconizând o inflație anuală de 9,1% în zona euro.

Conform estimărilor din august, prețurile pentru alimente, alcool și tutun, bunuri industriale non-energetice și servicii au crescut față de cele din iulie, când inflația anuală în zona euro a fost estimată la 8,9%.

Conform estimărilor Eurostat pentru luna august, inflația din sectorul energetic se situează la 38,3%, față de 39,6% în iulie.

Estonia și Țările de Jos, în special, au înregistrat o creștere semnificativă a inflației în luna august, ambele cu 2% față de cifrele din luna precedentă.

În altă parte, rata inflației în Marea Britanie a crescut în iulie la un nivel maxim al ultimilor 40 de ani, de 10,1%, a anunțat la 17 august Organisaton of National Statistics (ONS).

Creșterea prețurilor la alimente a avut cea mai mare contribuție în creștere la ratele anuale ale inflației între iunie și iulie, a declarat organismul național de statistică din Marea Britanie, pe fondul celei mai mari creșteri a inflației din 1982 încoace.

Inflația din zona euro este în creștere de la 7,4% în aprilie, în condițiile în care europenii continuă să vadă creșterea prețurilor la energie și alimente, alimentate în parte de războiul Rusiei din Ucraina.

Estimarea preliminară, publicată pe 31 august, este cea mai mare de când a început înregistrarea pentru zona euro, în 1997.

Fiecare colț al continentului se confruntă cu o creștere a prețurilor, iar revenirea economică așteptată a Europei în urma pandemiei de coronavirus este împiedicată de o serie de factori.

Rusia se confruntă cu o inflație de 15,1% pentru luna iulie, în scădere de la 17,1% în mai.

Iată o privire asupra ratei inflației în fiecare țară din Europa:

Urmând exemplul omologilor săi din alte părți ale lumii, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, cu o sumă mai mare decât se aștepta, în contextul în care țintește o inflație încăpățânat de ridicată.

Măsura, anunțată la 21 iulie, ridică noi întrebări cu privire la faptul că graba de a scumpi creditele va arunca economiile majore în recesiune cu prețul reducerii prețurilor pentru oamenii care cheltuiesc mai mult pentru alimente, combustibil și orice altceva.

Se așteaptă ca această măsură să fie urmată de o nouă majorare în septembrie.

Care este cauza acestor rate ale inflației?

Europa și o mare parte a lumii erau deja afectate de creșterea prețurilor la energie – care contribuie la inflație – înainte de invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Conflictul a exacerbat criza energetică, alimentând temerile la nivel mondial că ar putea duce la o întrerupere a livrărilor de petrol sau de gaze naturale din Rusia.

În ultima vreme, Rusia a fost principalul furnizor de petrol, gaze naturale și cărbune al UE, reprezentând aproximativ un sfert din energia sa.

O interdicție a UE privind cărbunele provenit din Rusia urmează să intre în vigoare în august, iar un efort voluntar este în curs de desfășurare pentru a reduce cererea de gaze naturale rusești cu două treimi în acest an.

Prețurile multor produse de bază – inclusiv ale alimentelor – au crescut, de asemenea, de când au fost introduse pentru prima dată blocajele pandemice COVID-19 în urmă cu doi ani, punând la încercare lanțurile globale de aprovizionare, lăsând culturile să putrezească și provocând panică în supermarketuri.

Războiul din Ucraina a înrăutățit din nou dramatic perspectivele, deoarece Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din producția mondială de grâu și orz și două treimi din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui utilizat pentru gătit. Ucraina este, de asemenea, al patrulea cel mai mare exportator mondial de porumb.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment