Filmările din trafic ar putea fi folosite ca probe la poliţie şi în instanţă

Dă şi tu share articolului

Filmările din trafic ar putea fi folosite ca probe la poliţie şi în instanţă

În ultima decadă societatea românească s-a confruntat cu multe schimbări atât bune cât şi rele. De vreo 10 ani de zile  şi-au făcut încet încet apariția camerele video auto de bord. Tot mai mulți șoferi au decis să și și să își monteze camere auto pentru a surprinde traficul în față/spate şi  manevrele neregulamentare ale celorlalți participanți la trafic.

Cu toții ştim acel moment în care tu ai condus regulamentar și ți s-a întâmplat să fi lovit  din vina celuilalt, iar tu neavând clara nu puteai sa demonstrezi că nu ai fost de vină, sau diverse situaţii discutabile şi fiecare dintre şofer îşi susţine argumentele considerând că amândoi au dreptate dar de fapt pe baza filmării se poate constata cine a fost de vină în trafic.În prezent nu există o lege aceste filmări să în sprijinul Poliției Române iar cel care a încălcat regulile de circulație sau a produs un accident rutier să fi tras la răspundere în baza acestor imagini filmate alt conducător auto.

Partea buna este ca un nou proiect de lege prevede că oricine te poate filma atunci când conduci mașina și încalci o regulă de circulație își poate face apariția.

Practic dacă ai fost implicat într-un accident de circulație poți preda imaginile poliției ca mai apoi să se dispună o plângere dacă această persoană nu este afectată de infracțiune ta.Acest proiect de lege a fost propus de deputatul USR Mihai Botez, ce urmează să fie pus în dezbatere publică. Este probabil ca acest proiect să fie martorul a milioane de critici din partea celor care încalcă reguli de circulație în mod frecvent. Camerele de bord  care surprind abateri de la codul rutier şi-ar dovedi utilitatea ar putea deveni probe.

Este drept că acest proiect de lege încurajează civismul, sau cel puțin asta încearcă să declare deputatul Mihai botez.
Așadar dacă va fi votată și adoptată această lege filmările de către șoferi cu camerele foto neomologate vor fi folosite ca probe în instanță.

Mai trebuie să existe și o sesizare scrisă făcută de autorul filmări iar pe baza acestei filmări să se stabilească numărul de înmatriculare al autovehiculului, culoarea, parcă de asemenea data și ora și locul săvârșirii contravenției. Toate acestea vor consemna în procesul verbal de constatare a contravenției şi ele vor deveni probe legale.

În Rusia spre exemplu există această lege în care este stipulat faptul că toți conducătorii auto sunt obligați să își monteze cameră auto pentru că doar așa vei avea o dovadă clară atunci când cineva te șicanează în trafic, ori nu ți-a s-a acordat prioritate sau în cel mai rău caz te-a lovit.
Iar pentru o simplifica a întregului proces de la filmare, la trimiterea imaginilor către poliție întocmirea unui proces verbal, ar fi mult mai bine dacă aceste imagini distribuite pe rețelele sociale sau pe Poliției Rutieră.

Cei care conduc cât mai bine vor inițiativa din partea deputatului USR Mihai Botez, întrucât această lege vine în sprijinul șoferilor de bună credință care respectă regulile de circulație și se prind tot mai mult de ceilalți colegi de trafic care nu respectă regulile de circulație.

Ca și părere personală consider că este binevenită această lege, și în mod cert va duce la o scădere semnificativă a numărului de accidente cu sau fără victime. Odată ce știi că poți fi martorul unei poliției realizată pe baza unei filmări de către un coleg de trafic ca și tine, atunci vei încerca mult mai mult să respecți regulile de circulație fără a le mai încărca. Dar până atunci mai trebuie să așteptăm pentru că legea este încă în dezbatere publică de văzut ce se va întâmpla. Însă această lege ar putea crea şi abuzuri. Este drept nu poţi fi sigur 100% de ceea ce a surprins camera, atât cu privire la locul săvârşirii contravenției, durata dar şi ora la care s-a întâmplat, şi mai mult decât atât acea filmare poate fi modificată de către şoferul (persoană fizică).

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment