Certificatele verzi obligatorii au provocat multe controverse în țara noastră. Persoanele care nu sunt vaccinate spun că sunt discriminate, dar autoritățile nu ezită să-și îndeplinească obligațiile.
Certificat verde, invalid de către instanță.
Cu toate acestea, un tribunal român a anulat decizia guvernului de a introduce un certificat verde. Curtea de Apel Cluj a decis în mod explicit să revoce trei decizii guvernamentale, inclusiv o decizie obligatorie privind certificatul de vaccinare.
Decizia nu este definitivă, dar este o lovitură gravă pentru guvernul condus de Florin Kuts, care a planificat să restricționeze accesul persoanelor nevaccinate în centrele comerciale, cluburi și alte spații publice.
Ce se arată în motivare
„Respinge excepţia tardivităţii modificării de acţiune. Respinge excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată şi excepţia lipsei de interes a reclamanţilor în formularea acţiunii. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii K M K şi M G împotriva pârâţilor G R şi M A I.
Anulează în întregime HG 826/5 august 2021, H G 932/9 septembrie 2021 şi HG 990/17 septembrie 2021. Respinge capătul privind acordarea de daune morale. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”, este soluţia pronunţată, marţi, de Curtea de Apel Cluj.
Prin Hotărârea de Guvern nr.990/17 septembrie 2021 s-a introdus obligativitatea prezentării certificatului verde covid-19, acolo unde rata de incidență trece de 3 la mia de locuitori și nu depășește 6 la mie.
Decizia instanței poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.
Școala poate rămâne deschisă indiferent de aspect.
Între timp, reprezentantul român al OMS, Alexandru Rafila, spune că școlile ar trebui să rămână deschise indiferent de aspect.
Medicii cred că studenții sunt traumatizați și posibilitatea închiderii unității de învățământ îi afectează și mai mult.
“Încă avem probleme cu școala. Vorbim despre București. Din păcate, acest lucru poate duce la copii acasă, traumatizați și neînvățați. Dacă vorbești despre asta, poți sau nu să fii responsabil. Cu toții credem că avem responsabilitatea de a continua școala.
„De exemplu, chiar și în zonele cu prevalență de 6, dacă nu au existat cazuri la școală, ar trebui să ne gândim să le oferim acestor copii posibilitatea de a merge la școală”, spune Alexander Lafiler.