Pentru iubitorii de pisici, nu există nimic mai frumos decât torsul pisicilor. Acest sunet liniștitor ne poate calma atunci când suntem stresați și ne poate relaxa atunci când trebuie să ne deconectăm. Trunchiul este unic pentru pisici – pisici domestice sau sălbatice, pisici mari sau pisoi – majoritatea (cu câteva excepții) pot scoate aceste sunete misterioase, dar nu există informații exacte.
Cum torc pisicile?
Pisicile își folosesc mușchii laringelui și diafragmei pentru a se răsuci atunci când inspiră și expiră, dar nu este clar cum aceste contracții sunt controlate de sistemul nervos central.
De ce torc pisicile?
Dacă torsul este o modalitate de comunicare, atunci trebuie conceput pentru oamenii din jurul tău, deoarece frecvența și volumul torsului pisicii sunt prea scăzute pentru a fi auzite de la distanță. Pisica toarce când este fericită.
Torsul și alte sunete de joasă frecvență sunt de obicei asociate cu situații sociale active.
Dacă pisica ta pare relaxată atunci când se învârte – poate sta pe spate, ochii lui sunt deschiși și coada este nemișcată – poți crede că corpul lui este în stare bună, trunchiul său poate fi tradus într-un zâmbet strălucitor. Pisicile torc când le este foame sau vor ceva.
Cercetătorii britanici care au studiat de mult comportamentul pisicilor domestice au observat că pisicile își vor răsuci corpul atunci când le este foame, iar sunetele pe care le scot sunt semnificativ diferite de alte condiții. Când le este foame, toarce. Pisica va scoate și alte sunete mai puternice, asemănătoare cu plânsul unui bebeluș.
Conexiunea mama – pui. Puii de pisica pot sa toarca de la varsta de cateva zile. Este, probabil, un mod prin care isi anunta mamele de locul in care se afla. Torsul ajuta si la intarirea legaturii dintre mama si pui, fiind folosit asemenea unui cantec de leagan.
Mod de alinare si vindecare. O alta explicatie este aceea ca torsul este pur si simplu linistitor, sau auto-linistitor, deoarece pisicile torc si in situatii de stres. In acest caz, torsul poate fi asemanat cu modul in care oamenii plang pentru a se calma, sau rad pentru a se deconecta de problemele zilnice.
Unii veterinari si pasionati de pisici au observat pisici stand una langa cealalta si torcand, atunci cand una dintre ele este ranita sau in suferinta – comportament denumit „terapia prin tors”.
Pe langa faptul ca are efecte calmante asupra pisicii ranite, se presupune ca „terapia prin tors” ar avea si capacitatea de a vindeca oasele si regenera tesuturile, prin vibratiile pe care torsul le produce.