De ce râdem? Un nou studiu sugerează că râsul poate fi o strategie de supraviețuire

Dă şi tu share articolului

În efortul de a explica de ce ceva este suficient de amuzant pentru a ne face să râdem, au fost lansate până acum diverse teorii.
Printre acestea se numără transgresiunea (a face ceva care este interzis), a acționa cu aroganță sau superioritate (batjocură) și incongruența, care este apariția a două sensuri care sunt contradictorii în același context.
În esență, asta este ceea ce reprezintă râsul.

Analiza a peste o sută de studii a condus la o ipoteză inedită: râsul este un mecanism de supraviețuire oferit de natură.

Caracteristicile fizice ale râsului, regiunile cerebrale legate de crearea râsului și avantajele râsului pentru sănătate au fost studiate pe larg în articole de cercetare privind teoriile umorului. Acestea s-au ridicat la peste 150 de lucrări care au furnizat dovezi pentru caracteristicile importante ale condițiilor care îi fac pe oameni să râdă.

Râsul ne poate prelungi viața

Cercetătorii au reușit să reducă procesul de râs în trei etape principale: nedumerire, rezolvare și o potențială indicație clară prin clasificarea tuturor posibilităților în mai multe categorii, după cum voi descrie.

Acest lucru sugerează că este posibil ca selecția naturală să fi ajutat oamenii să trăiască timp de mii de ani prin conservarea râsului.
De asemenea, poate ajuta la explicarea motivului pentru care ne simțim atrași de cei care ne fac să râdem.

Râsul motivat de umor poate fi explicat prin teoria incongruenței, dar este insuficient.
În acest caz, râsul nu este provocat de un sentiment copleșitor că ceva este incorect sau incompatibil.
Acesta implică întâlnirea cu o anumită circumstanță care ne provoacă percepțiile noastre de normalitate.

De exemplu, ar putea părea deplasat să vezi un tigru plimbându-se pe o stradă din oraș, dar acest lucru nu este amuzant; dimpotrivă, ar fi înfiorător.
Cu toate acestea, dacă tigrul se rostogolește ca o minge, este amuzant.

Dar, pentru ca incidentul să fie amuzant, trebuie să fie văzut și ca fiind lipsit de importanță.
Râdem pentru că înțelegem că tigrul nu a rănit niciodată cu adevărat o altă persoană.
Așadar, putem rezuma râsul în trei etape.
Trebuie să înceapă cu o circumstanță care pare ciudată și care creează un aer de disonanță (nedumerire sau panică).

În al doilea rând, îngrijorarea sau anxietatea provocată de circumstanța bizară trebuie abordată și înlăturată (rezolvare). În al treilea rând, râsul propriu-zis servește ca o sirenă puternică pentru a avertiza spectatorii că sunt în siguranță.
Este posibil ca oamenii să fi folosit râsul ca un semnal de mii de ani pentru a le transmite celorlalți că nu este necesară o reacție de luptă sau de fugă și că amenințarea aparentă a dispărut.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment