Cutremur imobiliar în București, de aici se dă ora exactă în toată România: recordul la care nu se aștepta nimeni

Dă şi tu share articolului

După ce prețurile imobilelor din România au crescut vertiginos în timpul pandemiei și ulterior, în ultimele luni s-a vorbit mult despre faptul că bula imobiliară a explodat în sfârșit.
Piața apartamentelor nu pare să încetinească acum că epidemia s-a încheiat.

Un nou studiu privind starea de sănătate a pieței imobiliare din România a fost publicat de firma de consultanță imobiliară SVN.
De data aceasta, accentul a fost pus pe București și Ilfov, unde creșterea anuală a numărului de tranzacții în primele 10 luni a fost de 9,16%, o creștere record și un maxim postdecembrist.

Ce se întâmplă cu apartamentele în România, cu prețurile la locuințe
În Capitală și în împrejurimi, peste 52.000 de locuințe au fost vândute în primele 10 luni din 2022.
Suma este cu 9,16% mai mare decât în primele 10 luni din 2021, conform datelor centralizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Informația este cu atât mai surprinzătoare cu cât 2021 a fost cel mai bun an din ultima perioadă pentru piața imobiliară din România, cu o creștere de 37% față de 2020, dacă luăm ca reper volumul tranzacțiilor din București și Ilfov.
Nu în ultimul rând, folosind același barometru, anul 2020 a depășit anul 2019 cu aproape 5,3%.
Un record postdecembrist și un salt.

Un alt record al ultimilor 30 de ani, 27.000 de locuințe noi urmau să fie construite în București și împrejurimi până la începutul anului 2022, potrivit SVN.
Chiar dacă a mai rămas o lună până la sfârșitul anului, este destul de îndoielnic că pe cea mai mare piață rezidențială din România nu se vor înregistra noi recorduri absolute de livrări.
INS a remarcat deja că, doar dacă ne uităm la prima jumătate a anului 2022, au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuințe în zonă decât în aceeași perioadă din 2021.

“În ciuda mediului general nefavorabil, a creșterii continue a inflației și a dobânzilor bancare și a proiecțiilor persistent pesimiste, 2022 a fost încă un an foarte bun pentru piață. Având în vedere că baza de raportare este alcătuită din înregistrări absolute, se așteaptă ca în 2023 să fie finalizate mai puține locuințe noi în București și în zonele limitrofe, ceea ce ar duce la mai puține tranzacții.
Numărul de proprietăți vândute în ultimii trei ani a crescut cu peste 53%, iar rezultatul din 2023 trebuie privit în acest context, a declarat Andrei Sârbu, CEO al SVN România, citat de Economica.net.

Indicele, care măsoară cât de accesibilă este o locuință nouă în Capitală, a scăzut cu aproape 1,5%, trecând de la 103,8 câștiguri medii la 102,3 salarii medii.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment