Apartament în rate, direct de la dezvoltator: ce ai de pierdut, ce avantaje sunt, de fapt

Dă şi tu share articolului

Fie că ne place să recunoaștem sau nu, cert este că majoritatea românilor aspiră să dețină propria locuință pentru că avem un puternic simț al proprietății.
Acest lucru este evident.
Dar unde și în ce condiții?

Starea actuală a pieței imobiliare este cel mai bine caracterizată ca fiind “discutabilă”.
Având în vedere peisajul economic neclar, caracterizat de creșteri de prețuri și numeroase crize în curs de desfășurare, de la inflație la energie și geopolitică, este dificil de identificat o traiectorie clară în acest moment.

Piața imobiliară este direct influențată de toți factorii menționați mai sus, iar previziunile analiștilor pentru lunile și anii următori variază.
În timp ce mulți dintre conaționalii noștri se confruntă cu o reducere accelerată a puterii de cumpărare din cauza expansiunii prețurilor în toate sectoarele, în timp ce salariile au rămas relativ stagnante, unii susțin că setea românilor de a achiziționa o proprietate nu a dispărut.

Ce se întâmplă, de fapt, cu piața imobiliară din UE și la ce am putea să ne așteptăm și noi
Să analizăm câteva puncte de vedere pe această temă pentru a avea o imagine mai mult sau mai puțin previzibilă a ceea ce se va întâmpla în această industrie.

De exemplu, Reuters a intervievat analiști care au prezis că prețurile locuințelor vor scădea cu 3,5% în 2023.
De ce?
Ei bine, potrivit analiștilor, aceasta este cauzată în mare parte de un fenomen pe care îl resimt toți clienții, și anume scăderea puterii de cumpărare și creșterea cheltuielilor de creditare.
Cifrele analiștilor se referă însă la piața germană și, având în vedere că discutăm despre cea mai mare economie din lume și membră a UE, este improbabil ca bulgărele de zăpadă să nu se rostogolească și aici.

Ca urmare, cei 12 consultanți profesioniști au ajuns la un acord conform căruia prețul locuințelor accesibile va crește cu 3,5% în 2023, față de 0,5% cât se preconiza în luna august a acestui an.
În anul 2024 se va înregistra, de asemenea, o scădere a valorii locuințelor, dar numai cu o medie de 0,5%, potrivit previziunilor.
Abia în 2025 piața imobiliară își va reveni.
Doar unul dintre cei 12 analiști care au oferit consultanță pentru acest efort statistic a prezis prăbușirea pieței imobiliare.

“O schimbare pe piața imobiliară este indicată de scăderea cererii de credite ipotecare și de scăderea puterii de cumpărare.
Anticipăm o corecție semnificativă a prețurilor locuințelor, mai degrabă decât un declin”, și-a oferit punctul de vedere Carsten Brzeski de la ING.

În plus, problema locuințelor este deja evidentă în unele țări.
În Suedia, prețurile locuințelor au scăzut timp de șapte luni la rând, cu precizarea extrem de importantă că rata de scădere s-a accelerat dramatic de la o lună la alta.
Estimările Bloomberg indică faptul că această criză s-ar putea dovedi a fi cea mai gravă din ultimele trei decenii.
La prima vedere, pare a fi încă un efect al crizei petroliere și al creșterii generale a prețurilor.

În România, cumpărătorii renunță la credite în favoarea achizițiilor cu banii jos
Revenind la situația din România, există în prezent o cerere mai mică, în special pentru împrumuturi bancare.
Oamenii fie plătesc cu bani gheață pentru apartamente, fie renunță la ele din cauza îngrijorării legate de ratele de dobândă care cresc vertiginos.

Potrivit celor mai recente date din industrie, cel puțin jumătate din apartamentele cumpărate în București în prima jumătate a acestui an au fost plătite din buzunar.
Dacă luăm în considerare restul țării, situația este aceeași, cu și mai multe persoane care își cumpără apartamentele direct.
Concret, banii cash au fost folosiți pentru achiziționarea a 56% dintre apartamentele care au fost vândute în țara noastră în prima jumătate a anului.

“În prima jumătate a acestui an, 50% din apartamentele tranzacționate în București au fost ipotecate de proprietari.
Potrivit consultanților Colliers, 60% dintre apartamente au fost achiziționate prin credit în 2021, ceea ce înseamnă că mai puține tranzacții depind acum de finanțarea bancară și că o parte din cerere a devenit nebancarizabilă și nu-și mai poate permite costul unui împrumut pentru a-și cumpăra locuința dorită.

În restul țării, creditul a fost folosit în 44% din tranzacții în prima jumătate a anului, ceea ce reprezintă o scădere modestă față de 45% pentru întregul an 2021. Cu 48% dintre tranzacțiile imobiliare încheiate cu bani împrumutați în prima jumătate a anului, față de 53% anul trecut, Clujul se află în fruntea listei în ceea ce privește scăderea numărului de persoane care iau credite pentru a-și cumpăra locuințe, urmat de Timișoara, cu 48% dintre proprietățile cumpărate cu credit, față de 50% anul trecut, potrivit specialiștilor Colliers.

Românii sunt de părere că prețurile se vor duce în cap
Potrivit anumitor teorii, prețurile de pe piața locală a locuințelor ar putea scădea în curând.
Potrivit unei analize Storia.ro și OLX Imobiliare, 39% dintre participanți se așteaptă ca prețurile să scadă semnificativ în următoarele șase luni, 27% se așteaptă ca prețurile să scadă ușor, iar 9% se așteaptă ca prețurile să rămână la fel.
5% și, respectiv, 8% prevăd o creștere mare.
12% dintre persoane susțin că nu au nicio idee la ce să se aștepte.
respondenții cu bugete de până la 60.000 de euro (42%), în timp ce cei cu bugete de 91.000-120.000 de euro (8%), sunt mai predispuși să anticipeze creșteri semnificative ale prețurilor.

Unii dezvoltatori imobiliară anticipează că piața nu se va prăbuși, ci se va scumpi
“Costurile apartamentelor din România sunt încă ieftine în comparație cu alte națiuni, iar oamenii își permit să cumpere.
Evenimentele recente, cum ar fi creșterea bruscă a inflației, ar putea să fi modificat oarecum paradigma, iar valorile imobiliare ar putea urca mai repede în anii următori.
Dorința de a fi proprietari este înrădăcinată în noi, potrivit lui Andrei Diaconescu, care a vorbit la conferința StakeBorg Talks, moderată de Vlad Mercori. Cu toate acestea, nu cred că mentalitatea se va schimba.

Din datele prezentate mai sus, care s-au vrut a fi reprezentative pentru toate perspectivele care se vehiculează acum cu privire la piața imobiliară, reiese că nimeni nu știe ce se va întâmpla.
Însă un lucru este sigur: Românii au nevoie de locuințe și, în cea mai mare parte, le vor cumpăra. Un lucru este însă cert, anume acela că românii au nevoie de locuințe și, mai mult sau mai puțin, vor cumpăra. Întrebarea este cum se va întâmpla acest lucru?

Dacă fugi de bancă, poți opta pentru rate la dezvoltator. Top avantaje și dezavantaje
Pe de o parte, întrucât putem fi siguri că ratele dobânzilor bancare vor continua să fie exorbitant de ridicate cel puțin până la sfârșitul anului 2023, mulți dintre concetățenii noștri ar putea profita de ratele dezvoltatorilor.

Iată care sunt principalele avantaje ale acestei alegeri:

-Dezvoltatorul finalizează lucrările mult mai repede decât banca.
Întregul proces este finalizat mai repede.

-Cerințe de finanțare mai puțin stricte.
În esență, dezvoltatorului nu-i pasă că ați avut probleme în trecut cu alte bănci sau că aveți datorii.
În general, istoricul tău financiar slab nu are importanță dacă accepți plata.

-nu cereți la fel de multe documente, cum ar fi documentele de angajare.

-poți obține un preț mai mic, dacă te orientezi către apartamentul deja când este doar în stadiul de proiect.

Să nu uiți de dezavantaje:
În general, atunci când cumpărați o locuință pe cont propriu, trebuie să depuneți un avans mai mare decât atunci când folosiți un împrumut bancar.

-trebuie să luați în considerare ce s-ar întâmpla dacă dezvoltatorul ar suferi o catastrofă financiară.

-Ce ar trebui să faceți dacă lucrările încetează și nu se reiau din diverse motive?

-dezvoltatorii nu vă obligă să așteptați 30 de ani pentru a cumpăra apartamentul, așa cum se poate întâmpla dacă luați un împrumut bancar.

În cele din urmă, rețineți că acest articol este pur informativ și că trebuie să cercetați piața, ofertele, să vă evaluați bugetul și să luați o decizie în cunoștință de cauză înainte de a vă decide.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment