Cum verifici o parolă dacă e sigură şi cum alegi o parolă sigură şi unică

Dă şi tu share articolului

Cum verifici o parolă dacă e sigură şi cum alegi o parolă sigură şi unică

Cum alegi o parolă sigură şi unică care să nu o uiţi

Cu toţii dori să avem o parolă sigură pentru conturile pe care le am, dar niciodată nu ştim cât de sigură e şi dacă a mai fost folosită sau se află pe anumite liste.

Cu toţii suntem dependenţi de parole pentru conturile care le avem privind serviciile online, dar nu ştim niciodată cât de sigură este parola care o folosim. Acum este momentul să afli cum să alegi o parolă cât mai puternică pe care să nu o uiţi.
Partea bună este reprezentată de faptul că multi dintre noi suntem conștienți de faptul că cu parolă poate fi spartă. Pe de altă parte există și oameni care Ignoră această posibilitate a unui cont spart.
Pentru a vedea dacă parola văzută se află pe o anumită listă a unor hackeri serviciul haveibeenpawned.com îți vine în ajutor. Site-ul mi s-a părut extrem de sigur şi te ajută foarte mult.Acest screenshot putem observa în mod clar că această parolă care am introduse în câmpul de mai sus a căzut victimă hackerilor aflânduse pe o lista a acestora.
Iar pentru a putea verifica dacă parolele tale sunt vulnerabile sau sunt parole puternice și nu au fost incluse în această bază de date ce este accesibilă online intră pe haveibeenpawned.com.

Este foarte utilă dar este și un mediu foarte periculos în care fac apariția și au ca scop fie câștigarea de bani prin intermediul oamenilor care cad în plasă fie pur și simplu prin a își bate joc de aceștia.
Cu toții avem conturi de email şi este destul de probabil să fi primit măcar o dată o invitație de a schimba parola la contul tău de email. Sutede milioane de conturi au devenit vulnerabile dar si al tau se poate afla printre acestea.

Așadar cel mai simplu este să îți schimbi parola chiar tu contul tău și la secțiunea schimbă parolă să o poți schimba fără să dai click pe diferite linkuri care le primești în aceste emailuri.
Cu siguranță că foarte mulți dintre oameni de lucruri ce este și mai grav atunci când tu ai o parolă vulnerabilă care se află între o bază de date și ai un cont asociat contul lui pe care îl folosești astfel că te poți trezi cu cumpărături făcute din banii cardului tău fără ca tu să îți dai seama.

Și după cum spuneam mai sus poți asociat ardul bancar unor siter care le folosești mai des sau mai rar Iar acest lucru devine extrem de periculos e o bucurie pentru hackeri pentru că sepotcardul tău bancar făcând cumpărături ceea ce este foarte grav.

Spre exemplu orice telefon ce rulează sistem de operare Android sau iOS si ai cumpărat vreodată o aplicație înseamnă că ai asociat în contul tău Google.

Trebuie evitate parolele foarte simple sau parolele care au o dificultate medie și trebuie aleasă o parolă tehnica dar și ușor de ținut minte pentru tine ca și proprietar. Este de folosești și alte caractere speciale în cadrul acestei parole pentru a fi cât mai greu spart.

Ar trebui aleasă o parolă foarte complicată pentru acele servicii în care știi că vei asociat cardul tău de debit sau de credit cu acesta. Aici mă refer la Google Apple amazon eBay vodafone Orange Telekom digi etc.

Dar totuși cum alegem o parolă sigura?

Alegerea unei parole sigure are la bază câteva principii și anume includerea caracterelor speciale în parola propriu zisă.Poate fi destul de a ne plăcut să ai o parolă și simboluri litere mari litere mici dar trebuie să ai în vedere faptul că este foarte important să recurgi la alegerea unei parole cât mai sigure şi să pui accent pe siguranța ta a conturilor tale. Pentru a memora parola trebuie să introduci de fiecare dată în conturile care le ai ce stat cât mai des. De preferat odată pe săptămână să introduci direct din tastatură.

O parolă foarte sigură şi nu chiar aşa greu de ţinut minte ar trebui să includă spre exemplu, locul unde ai copilărit când erai mic sau locul unde ai zburat cu avionul şi anul. Ex. valeniidemunte2002 su  bruxelles2015.
O parolă foarte sigură ar trebui să conţină o semnificaţie deosbită doar pentru tine în abrevieri formate din iniţiala fiecărui cuvând din respectiva frază.  ,,Am zburat la Madrid în 2012″. ar fi : AzlMdi2012 şi de aici las imaginaţia voastră să continue.
Orice om are cel puţin 2 contunri pe diferite site-uri  de servicii online şi aceeaşi parola pentru acele conturi. Aşa că printr-o regulă sfântă poţi crea o singură parolă puternică şi pune la final primal iteră sau chiar primele două sau trei ale site-ului care îl foloseşti şi te autentifici.
Exemplu pentru contul de facebook. AzLmd2012Fb sau pentru Instagram AzLmd2012In, sau Linkedin AzLmd2012Ld.
În ceea ce privește regula sfântă de a avea parole diferite pe
fiecare site în parte, poți apela implementarea unui sistem simplu.
Formează-ți o parolă cât se poate de complicată pe care să o ții minte
și pune la final prima literă, primele două sau chiar și primele trei
din numele serviciului pe care te autentifici.
Dacă parola ta este AzlRslVi2013, pe Facebook va lua
forma AzlRslVi2013Fb, pe Twitter vei folosi AzlRslVi2013Tw, iar pe
Instagram va ajunge AzlRslVi2013In.
De dragul diversității, poți pune la final prima și ultima literă din
numele platformei pe care te autentifici, ca să fie un pic mai greu de
ghicit asocierea din mintea ta, în situația în care cineva îți află una
dintre parole. Brasov2002Fb s-ar putea să pară că are legătură cu
Facebook, dar nu se poate spune același lucru despre Brasov2002fc. Ține
de tine și de răbdarea ta să te joci cu aceste particularități.
Întotdeauna trebuie să eviţi parolele simple uşor e spart formate din numele tău sau anul naşterii sau numele părinţilor al copiilor.
Exemplu de parole de evitat
qwrtrty
111111
222222
abcdefghijkl
12345678
password
password1
Utilizarea
oricărei parole din această listă reprezintă una dintre cele mai
neinspirate idei pe care ai putut să o pui în aplicare în ultimul
deceniu şi foarte periculoasă pentru conturile tale.
Personal aş vrea ca oricare serviciu online să aibă o autentificare prin telefon în baza unui SMS care îl primeşti pe telefon exact ca la InternetBanking acolo fie te poţi autentifica în baza unui cod care îl primeşti prin SMS fie printr-un TOKEN. Însă rămân la ideea ca autentificarea privind codul primit prin SMS rămâne o soluţie viabilă la îndemână. Dacă în cazul InternetBankingului funcţioneaz foarte bine de ce nu ar funcţiona şi pe reţelele sociale ca Facebook, Instagram, Google Plus, Linkedin, Twitter?
Autentificarea în doi paşi este şi ea binevenită şi ar fi bine să o activezi indiferent că vorbim de Facebook, Instagram, iCloud Gmail etc. Contnurile tale pe internet sunt foarte improtante pentru tine astfel că tu trebuie să le securizezi cât mai bine pentru că nu ştii niciodată ce ţi se poate întâmpla şi cât de vulnerabile sunt parolele tale pentru hackeri.
Daţi şi voi un like, un share!

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment