Cum și când se vor acorda ajutoarele pentru energie și căldură în 2023. „La poştă te prezinţi cu documentele justificative”

Dă şi tu share articolului

Cand se dau bani de lemne?

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, categoriile cu venituri mici vor primi vouchere de consum energetic care vor putea fi folosite pentru plata energiei electrice sau termice din martie 2023 până la 31 decembrie 2023.

”Am gândit acest mecanism prin Poşta Română pentru că avem în vedere toate formele de consum energetic. Avem două tranşe de 700 de lei, de două ori pe an. Avem în vedere sezonul rece, respectiv sezonul care începe în octombrie – noiembrie şi continuă până în luna martie-aprilie. Prima tranşă în februarie, a doua în septembrie (…). Plăţile se pot face începând cu luna martie şi trebuie să ţinem cont că facturile vin şi cu două luni decalare, faţă de momentul la care am avut consumul. S-ar putea ca în martie să avem facturi de pe luna ianuarie. Prin Poşta Română mecanismul a fost gândit ca toate formele de consum energetic să fie acoperite. Forma acestui card de energie care nu are valoare nominală, decât dă dreptul beneficiarului să utilizeze sumele pe care noi le trimitem în mandat poştal. Poşta Română încarcă sumele în conturi de mandat poştal”, a declarat Boloş.

Cand se da ajutorul de incalzire?

Ministrul a subliniat că fondurile care ar urma să fie distribuite în septembrie 2023 trebuie să fie utilizate până la sfârșitul anului următor.

“Până la 31 decembrie 2023, toate aceste plăți pentru tranșa din septembrie trebuie să fie finalizate.
Pentru că este monedă europeană, avem o cerință ca până la sfârșitul anului să o utilizați”, a explicat ministrul.

Banii pot fi folosiți atât pentru energie electrică, cât și pentru încălzire (butelii pentru încălzirea locuinței, lemne, peleți și păcură).

“O facem mai flexibilă prin intermediul oficiului poștal, ceea ce înseamnă posibilitatea de a deconta consumul de energie. La oficiul poștal, prezinți documentele justificative pentru consumul de energie pe care dorești să îl plătești.
Pentru încălzirea centrală este necesar un certificat de validare a datoriei de la asociația de proprietari, care înlocuiește factura”, a precizat Boloș.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), românii nevoiași vor primi ajutor din fonduri europene pentru a-și plăti facturile de energie de două ori pe an, în valoare totală de 700 de lei, în anul care vine.
Poșta Română va emite și distribui cardurile necesare pentru răscumpărarea ajutorului, în timp ce Ministerul Muncii va întocmi lista cu numele beneficiarilor.

Ajutorul pentru compensarea prețului la energie acordat populației vulnerabile va avea o valoare de 1.400 de lei, va fi disponibil până la 31 decembrie 2023 și se va acorda pentru fiecare loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, după cum urmează:

700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Potrivit propunerii de ordonanţă, vor beneficia de măsură:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

d) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment