Cum să te protejezi în mediul online

Dă şi tu share articolului

După cum știm cu toții Internetul ne este util de fiecare dată atunci când navigăm, dar reprezintă și un mediu periculos și de aceea trebuie să știm să ne protejăm informațiile diverse persoane rău intenționate.

Era tehnologiilor informaționale și aici discutam în special despre spațiul online, ne -au făcut mai vulnerabili în ceea ce privește securitatea informațională.

Cum te protejezi pe internet este o întrebare pe care ne-o punem adesea dar din fericire există sfaturi şi soluţii pentru a fi în siguranţă. Internetul este un mediu online periculos.

Mediul online este o sursa credibila de informare dar nu putem naviga oricum pe internet ci trebuie să fim protejaţi atunci când deschidem un browser şi nu numai.

Prin urmare mediul online este plin de hackeri care au ca scop obținerea de informații de la vizitatori iar acesta trebuie să fie un motiv pentru care trebuie să e conștient și să îți protejezi identitatea cât mai bine.

Există o mulțime de persoane care se conectează la internet fără a avea un antivirus instalat pe calculator și astfel riscurile sunt din ce în ce mai mari pentru furtul de informații din PC.

Asta este rezultatul lipsite de instruire a utilizatorilor atunci când pășesc în mediul online.
Prietenii din mediul online să fie doar persoane le cunoașteți în realitate din acest motiv atenția că pe internet există numeroase pericole la care puteți fi expus.

Astăzi o să vedem pașii care trebuie făcuți pentru a fi protejați pe internet

Dacă v-aţi cumpărat un nou PC sau reinstalaţi sistemul de operare trebuie să instalați un program antivirus Există o mulțime de suită de securitate care revin în ajutor cum ar fi Kasperksy Total Security, Avast, Norton etc.

Deci imediat ce trebuie să intrați pe internet pe pagina antivirusului pe care doriți să îl instalați și să descărcați versiunea care vi se potrivește. Citiți cu atenție detaliile pe saitul antivirus oferă protecție web, anti phishing, Anti DDoS etc.
– Suitele programelor antivirus vină deja cu un Firewall încorporat nefiind nevoie să mă instalați unul complet separat pe PC.
– Faceţi o scanare completă a întreg calculatorului dvs. pentru a elimina posibile viruși sau amenințari din PC.
– Acum că sunteți protejat de către un antivirus și doriţi să navigați pe internet trebuie să aveți mare grijă să nu intrați pe site-uri dubioase care nu prezintă încredere și mereu să acordați o atenție sporită acestor lucruri.

– După ce ați instalat program antivirus pe calculator nu instalați alte programe sau aplicații din surse nesigure sau din linkuri primite pe dresa de email pentru că în marea majoritate a cazurilor acestea și pot produce pagube irecuperabile.
– Dacă aveți o cameră web la PC sau camera web a laptopului acoperiţi-o cu un plasture. este foarte important să realizăm acest lucru deoarece un virus care poate activa camera computer și astfel să fiți urmărit atât video cât și audio de către hackeri.
– Optați pentru o parole lungi complicate care sunt odată ușor de reținut pentru a evita posibilitatea te un cont spart de către hackeri.

Pe rețelele sociale cum ar fi Facebook, Instagram adoptați comportamentul prudent. Nu trimiteţi fotografii personale necunoscuţilor și nu divulgaţi adresa dumneavoastră sau şcoala unde învățați sau locul de muncă unde vă desfășurați activitatea.

De asemenea nu acceptați persoane în lista de prieteni care sunt necunoscute decât în anumite condiţii.

Dacă totuși doriți să acceptați persoane care nu sunt necunoscute asigurații văd că informațiile precum vârsta dvs telefonul sunt setate pe modul privat. Şi nu încurajez să acceptați alte persoane în lista dumneavoastră decât cei care îi cunoaşteţi.

Nu se știe niciodată Cine este rău intenționat și dorește să săvârșească infracțiuni. Deci trebuie să manifestați atenție în utilizarea rețelelor sociale accesul la acestea astfel încât doară prietenii din lista dumneavoastră să vă poată vizualiza datele de pe profilul dvs.

Dacă vă întreabă cineva de parola dvs de email niciodată să nu o comunicați chiar dacă încearcă să vă ,,aburească” trebuie să fiți ferm și să refuzați cu orice preț divulgarea ei.

Eistă foarte multe persoane care postează pe reţelele sociale atât poze normale cât și indecente ceea ce este un lucru rău. Tot ce trebuie să faceţi este să evitați pe internet postarea fotografiilor personale pe diferite site-uri care nu sunt de încredere.

Dacă primiți și pe adresa dvs de email email oricare au un conținut dubios de la diverse cute sau site -uri necunoscute, nu deschideți și nu accesați linkuri sau atașamente primite. Deci tot ce trebuie să faceți este să le ştergeți imediat emailurile primite atât din inbox cât şi din folderul spam cât şi din Trash.

Evitați firmele care nu afișează date de contact complete cum ar fi adresa, telefon codul de identificare fiscală.

Cumpărăturile online – Sfaturi privind protecţia datelor

Atunci când faceți cumpărături online și plătiţi cu cardul la un magazin online trebuie să aveţi în vedere câteva lucruri. Dacă faceți asta des ar fi bine să vă deschideți un cont separat la altă bancă pentru a nu fi nevoit să folosiți cardul de salariu și corpul aferente acestuia puteți încărca bani doar cu suma respectivă pentru produsul care doriți să îl achiziționați. Asiguraţi-vă că atunci când doriți să achiziționați produse pe internet verificați întotdeauna dacă site-ul magazinului online dacă are protocolul securizat url-ul de tip https://. Dacă are https:// înseamnă protocol securizat, dacă nu are evitaţi să cumpăraţi de la acel magazin online pentru că http:// înseamnă un protocol necriptat.

De ce este foarte important acest aspect?

Da este foarte important să fie tot magazinul securizat de către https pentru că alte părți terțe nu vor putea accesa informatiile furnizate de dvs. întrucât conexiunea este criptată de către un certificat SSL şi asta demonstrază că este un magazin de încredere.

Dacă vi se cere codul pin pe un site ceea ce doresc să cred asta dar totuși există și posibilitatea asta, NU efectuați tranzacția și refuzați să mai achiziționaţi produsul respectiv.

Astfel că întreaga sumă ce o aveți pe cardul dvs să fie debitată în mod intenționat către un hacker prin intermediul acelui magazin online, de aceea spuneam să depuneţi în contul nou bancar creat doar suma exactă pentru cumpărături.

Accesați site-ul magazinului online direct din căutarea Google din alte linkuri primite pe email sau pe Facebook.

Cam acestea ar fi privind protecția în mediul online de care trebuie să ținem cont pentru a fi protejați eventuale hackeri să furi datele noastre și să de bani rapid fără să fi muncit.

NIciodată nu putem şti dacă putem fi o victimă însă tot ce putem face este să acordăm o mare atenţie acestor sfaturi şi să le punem în practică pentru a ne proteja informaţiile

Daţi si voi un share și un like articolului

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment