Cum să reduci temperatura procesorului și a placii video (GPU)

Dă şi tu share articolului

Se întâmplă deseori după ceva timp ca PC-ul sănu mai funcțioenze corespunzător, fie se blochează, fie observăm in diferite programe precum AIDA64, Core Temp, GPU-Z etc că temperatura procesorului și a procesorului plăcii grafice a crescut mult. Dar de ce se întâmplă asta? Este o problema cu procesorul sau o alta cauză?

EI bine, după un anumit timp se adună praf în carcasă și pe cooler pe palele ventilatorului dar și pe partea exterioară a carcasei unui PC iar praful reprezintă poate cea mai importantă amenințare pentru procesor ceae ce rezulta scăderea performanețlor acestora și încălirea lor.

Sfaturi pentru a reduce temperatura procesorului unui PC.

  • Este indicat să curățați de praf carcasa și coolerul ventilatorului procesorului și al plăcii video de praf. Pentru asta puteți folosi banalul aspirator pentru a aspira tot praful de pe colerul proceosrului, colerul sursei, porturi, porturi USB etc sau să folosiți un spray cu aer comprimat. Este inicat să aveți și o mască de praf fiind indeaă pentru cei alergici.
    Prin urmare curățarea de praf este bine să o faceți la 6 luni sau maxim 1 an penru a avea un PC curat și să evitți riscul supraîncălzirii.
  • De asemenea dacă vă pricepți, deși nu este greu, este recomandat să demontați coolerul procesului ștergeți pasta termoconductoare cu un șervețel atât pe procesor cât și pe talpa coolerului și aplicați un nou strat de pasta termoconductoare. Aceasta ajută la transferul eficient de căldură. O pastă termoconductoare are un preț de 20-30 de lei un tub. Pasta termoconductoare trebuei aplicată obligatoriu atunci când asamblați un PC și montați procesorul ca transferul de căldură generat de procesor să ajungă la cooler și apoi disipat de palele ventilatorului. Un flux de aer bun în carcasă ajută mult la răcirea componentelor din aceasta.
    S-a dovedit în enumărate rânduri că aplicarea de pasta termoconductoare nouă ajută la scăderea clară a temepraturilor acestuia. Cine este și mai iscusit de atât își poate desface și placa video cu o șurubelniță și poate aplica pe procesorul grafic GPU un bob de pastă conductoare iar apoi va asambla din nou placa video video.

Pentru orice component hardware praful reprezinta una dintre cele mai mari amenințări care îngreunează performanțele acestuia. Desgiur că și scurtcircuitul este foarte periculos sau alte erori pot genera defecțiuni însă praful dacă este curățat eficient veți observa o imbunătățire a performanțelor. Un alt sfat ar fi să folosiți și o sursă de calitate. O sursă de calitate este certificată și are un preț de minim 200 de lei și o greuate de 2 KG spre deosebire de una ieftină de câteva sute de grame. O sursă de calitate știe să livreze curent atât cât trebuei componentelor oferind o performanță optimă.

Cam astatrebuie făcut pentru diminua temperaturile unui procesor și a plăcii video. Nu ezitați să vă curați pc-urile.


În speranța că acest articol v-a fost de ajutor dați un share și un like

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment