Cum sa obtii un card de sanatate. Acte necesare

Dă şi tu share articolului

Ce documente sunt necesare și cum se obține un card de sănătate.
Probabil că vi s-a cerut cardul de sănătate dacă v-ați consultat recent medicul din cauza unei probleme medicale.
În ceea ce privește obligația de a prezenta acest document sau o hârtie comparabilă medicului, a existat de fapt o campanie de informare semnificativă.

Ce este cardul de sanatate si cum il poti folosi

Deocamdată, sistemul de asigurări de sănătate al statului utilizează cardul de sănătate ca mijloc de validare și plată a serviciilor medicale și farmaceutice.
pentru că în prezent nu este utilizat în sectorul privat.

De fapt, serviciul de urgență este singurul tip de asistență medicală care poate fi obținut fără card de sănătate.
Cu toate acestea, din moment ce, în mod evident, nu au card de sănătate, atât cei care au asigurare, cât și cei care nu au, pot utiliza acest serviciu.

Acest document, care demonstrează că un card de salariu, de exemplu, este inclus în sistemul de sănătate, atestă poziția dumneavoastră de asigurat și de plătitor de taxe de sănătate.

În plus, ține evidența tuturor consultațiilor gratuite, a medicamentelor plătite sau a șederilor în spital de care ați beneficiat în calitate de pacient.
Este, sau a fost menit să fie, o metodă de gestionare a finanțării asistenței medicale.
Nu există așa ceva, potrivit comunității medicale.

În jurul anului 2014, când a fost emis și pentru populație, cardul de sănătate a devenit necesar.
Este interesant de remarcat că, la vremea respectivă, a existat o dezbatere reală despre cât de ortodox este să ai o astfel de declarație, iar mulți români au respins-o pur și simplu.
Desigur, alternativa este o declarație scrisă de la Casa de Asigurări de Sănătate care îți dă dreptul la asistență medicală finanțată de stat.

Cum sa obtii un card de sanatate si ce acte sunt necesare

Există câteva lucruri pe care trebuie să le cunoașteți dacă doriți să primiți un card de sănătate, dar nu aveți în prezent unul din diverse motive.

Dacă aveți un card, dar nu ați obținut încă o acoperire, puteți verifica situația cererii online pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate din București sau din județul în care locuiți sau, dacă preferați să vă deplasați la un ghișeu, o puteți face la sediul central al organizației.

Cel mai probabil, va trebui să vă prezentați și să obțineți cardul de sănătate împreună cu cartea de identitate sau, dacă nu puteți face acest lucru și aveți nevoie urgentă de unul, prin împuternicit.
Declarațiile pe proprie răspundere vor fi furnizate de către împuternicit, iar la acestea se va atașa o copie a cărții de identitate a solicitantului.

Dacă nu aveți încă un card de sănătate, nu ar trebui să aveți probleme în a primi asistență medicală finanțată de Casa de Asigurări de Sănătate, deoarece furnizorul de servicii medicale, cum ar fi medicul dumneavoastră de familie sau un alt specialist, poate verifica online statutul dumneavoastră de asigurat, utilizând codul numeric personal.

Este esențial să înțelegeți că doar persoanele care împlinesc 18 ani vor intra automat în sistem și vor primi un astfel de document la domiciliu. Solicitările pentru acest tip de document nu vor fi îndeplinite.

Dacă vi s-a eliberat un card de sănătate, acesta a ajuns la dumneavoastră, dar l-ați pierdut, trebuie să mergeți la Casa de Asigurări de Sănătate și să solicitați un înlocuitor la sediul Casei de sanatate.

Inițial, vi se va elibera un certificat bazat pe aceste înregistrări, care va înlocui cardul de sănătate pentru o perioadă de maximum 60 de zile.
În termen de 30 de zile de la data la care actele au fost depuse la Casă, noul card de sănătate ar trebui să vă fie livrat la domiciliu.

În plus față de cardul de sănătate, puteți beneficia și de cardul european de sănătate.
Cu ajutorul cardului european de sănătate și asigurări sociale, sau CEASS, rezidenții Uniunii Europene pot obține asistență medicală oriunde în statele membre ale UE sau în națiunile care alcătuiesc Spațiul Economic European.

Practic, puteți beneficia de servicii medicale echivalente cu cele din țara dumneavoastră de origine, indiferent dacă vă aflați, de exemplu, în concediu sau dacă lucrați într-o țară din UE sau din SEE, cu ajutorul acestui card, care se eliberează separat de cardul nostru de sănătate.

Este esențial să știți că acest card are o dată de expirare de un an și poate fi folosit doar pentru călătorii internaționale în această perioadă.

Pentru a obține acest card trebuie să depuneți la Casa de Asigurări de Sănătate din județul de domiciliu sau din București o copie a cărții de identitate și un formular de cerere, care poate fi cumpărat de la ghișeu sau obținut de pe site-ul organizației (cnas.ro).

Cardul european de asigurări sociale de sănătate va fi emis pe baza acestor documente și va fi trimis la domiciliul menționat pe cartea de identitate în termen de 7 zile lucrătoare.

O copie gratuită a acestui tip de document ar putea să vă ajute să evitați costuri suplimentare în timpul vacanței, în cazul în care este nevoie de asistență medicală.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment