Ce se întampla daca nu ai permisul la tine

Dă şi tu share articolului

Șoferii români trebuie să fie cu mare băgare de seamă atunci când se urcă la volan. Asta deoarece și în cazul micilor neatenții, cum este uitatul permisului de conducere acasă, agenții de la Rutieră pot lua măsuri. Puteți primi amenzi usturătoare dacă nu puteți prezenta permisul la control, în cazul unui control de rutină. Bineînțeles, nu este caz penal întrucât aveți permis de conducere iar agentul va verifica prin stație în baza CNP-ului dacă posedați permis de conducere. E drept că veți primi amendă destul de mare.

Ce se întâmplă dacă nu ai permisul la tine și te oprește poliția

Legislația prevede și faptul că șoferii trași pe dreapta la indicația autorităților rutiere trebuie să își prezinte, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, se vor alege cu o amendă, pe care polițiștii o pot aplica fără să stea prea mult pe gânduri. Însă puteți scăpa cu un avertisment verbal dacă polițistul este înțelegător dar nu trebuie să vă bazați pe asta.

Iată ce prevede Codul Rutier 2019 despre permisul uitat, în cazul controlului agenților din trafic: „Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”).

Ei bine chair dacă nu este vorba de un refuz ci simplul fapt că nu aveți la îndemână permisul de conducere asta nu înseamnă că veți scapa. Puteți fi sancțiionat cu amendă conf. Art.101 Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

Prin urmare fiți cu băgare de seamă și luați-vă permisul de conducere cu voi când conduceți. Nu se știe când este un control de rutină și veți fi controlați.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment