Câți oameni pot trăi pe Pământ? Cercetătorii au estimat numărul maxim

Dă şi tu share articolului

Limitae maximă a populatiei este puternic influențată de deciziile individuale ale oamenilor, nu doar de resursele disponibile.

Populația planetei a crescut de mai multe ori de-a lungul timpului.
Joel E. Cohen de la Universitatea Rockefeller din New York susține că dublarea inițială a necesitat un minim de 35.000 de ani.

Potrivit Live Science, populația pământului s-a dublat în doar 1.500 de ani după ce oamenii au început să folosească agricultura, dar chiar și atunci, erau doar 10 milioane de oameni pe planetă la un moment dat.

Ritmul se accelerează; în secolul al XIX-lea, populația s-a dublat în 130 de ani, înainte de a o face din nou în doar 44 de ani.
Dar care este numărul maxim de oameni pe care lumea îi poate sprijini?

Joel Cohen subliniază că alegerile oamenilor, nu doar resursele disponibile, au un rol semnificativ în acest sens.

Familiile cu mulți copii se găsesc de obicei în locații mai puțin bogate, unde există, de asemenea, o rată a deceselor relativ ridicată, în timp ce numărul copiilor este mai mic în comunitățile bogate, unde speranța de viață este mai mare.
Se păstrează astfel un echilibru demografic precar.

Creșterea populației globale a atins apogeul în 1960, când s-au născut în medie 5 copii pentru fiecare femeie.
Rata medie a natalității per femeie în 2020 a fost de doar 2,44.

Potrivit experților ONU, populația lumii va ajunge la 10,4 miliarde de oameni până în anul 2080 și va continua să crească în acest ritm până în anul 2100.

Cu toate acestea, numărul de oameni care ar putea susține lumea la acel nivel nu este fix și nu poate fi calculat cu precizie, deoarece un aspect important în acest sens este ritmul în care oamenii folosesc și produc resursele.

De exemplu, un studiu recent a constatat că 350 de milioane de oameni suplimentari ar avea acces la hrană dacă întreaga populație din SUA s-ar converti la vegetarianism și dacă terenul actual pentru cultivarea recoltlor si creșterea animalelor ar fi transformat în locuințe umane.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment