Cât plătești pentru gigacalorie în București în iarna 2022-2023. Căldura va fi mai scumpă ca anul trecut

Dă şi tu share articolului

Costul gigacaloriei va crește pentru bucureștenii care folosesc în continuare sistemul centralizat de încălzire pe tot parcursul acestui sezon rece.
Acest tarif al gigacaloriei a intrat în vigoare de la 1 aprilie 2022, însă va avea impact asupra bucureștenilor doar în lunile de iarnă din 2022-2023.

Prețul gigacaloriei a crescut de aproape două ori și jumătate în Capitală, iar în iarna 2022/2023 el va fi de 330 de lei/Gcal fără TVA, adică aproximativ 350 lei/Gcal cu TVA (în acest caz, TVA este doar 5%). Furnizarea căldurii ar fi trebuit să înceapă de la 18 octombrie, dar Termoenergetica nu exclude apariția unor avarii și afirmă că încărcarea sistemului poate dura o săptămână.

Prețul gigacaloriei nu va crește peste iarnă în București
În această iarnă, bucureștenii nu se vor confrunta cu costuri mai mari la încălzire, potrivit primarului Nicușor Dan.
Edilul Capitalei a declarat că în prezent costul total al unei gigacalorii, definit de ANRE, este de 860 de lei, cu TVA inclus, din care bucureștenii plătesc 350 de lei, iar primăria 510.

Costul gazului folosit de firmele de termoficare este plafonat, trebuie menționat.

Până la 1 aprilie 2022, costul pe gigacalorie în București a fost de 163,03 lei/Gcal în restul anului și de 143,85 lei/Gcal în lunile mai reci.

Câte gigacalorii consumă un apartament și cât va fi factura de căldură

Potrivit estimărilor ENEL, un apartament cu o cameră, într-o lună rece de iarnă, poate consuma 0,91 Gcal în fiecare lună doar pentru încălzire (rezultând o factură de 318 lei la un preț al gigacaloriei de 350 de lei), în timp ce un apartament cu două camere poate consuma 1,36 Gcal, adică 476 de lei.

Pentru un apartament cu trei camere se preconizează că utilizarea unui apartament cu trei camere va fi de 1,76 Gcal, adică 616 lei la prețul gigacaloriei stabilit pentru iarna 2022/2023.
În plus, un apartament cu patru camere sau mai mare ar putea consuma până la 2,45 Gcal, adică peste 857 de lei, într-o lună rece.


Cu toate acestea, o iarnă blândă ar duce la scăderea consumului și a cheltuielilor.

Câte locuințe din București plătesc gigacaloria la preț subvenționat
Potrivit celor mai recente informații de la RADET, aflată în insolvență, 562.000 de apartamente din București erau racordate la sistemul centralizat de încălzire.
Aceasta era echivalentul a 320 de structuri și 8.200 de blocuri de locuințe.
Aproximativ 4900 de instituții, obiective sociale și agenți economici erau, de asemenea, racordate la sistemul centralizat de încălzire.

Deoarece costul gigacaloriei este subvenționat, chiar și bucureștenii care nu au acces la sistemul centralizat de încălzire al orașului contribuie semnificativ la costurile celor care sunt prin plata taxelor locale.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment