Cat este alocatia pe anul 2022 – acte necesare şi când intră pe card

Dă şi tu share articolului

2022: alocații de stat pentru copii.
cuantumul, documentele necesare și momentul în care apare pe card.
Începând cu ianuarie 2022, alocația pentru copiii sub 2 ani a fost majorată la 600 de lei.
În plus, alocația de stat a fost majorată la 243 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, iar după această vârstă, pentru tinerii înscriși în învățământul liceal sau profesional, până la finalizarea studiilor.

Deși OUG 126/2021 precizează că alocația pentru copii va fi ajustată automat, începând cu ianuarie 2023, la rata medie anuală a inflației raportată de INS, alocația de stat va rămâne neschimbată în acest an.

Creșterile pensiilor, ale alocațiilor pentru copii și o plată specială pentru persoanele cu handicap au fost toate autorizate de guvern.
Modificările devin operaționale de la 1 ianuarie.

În funcție de vârsta copilului, alocația zilnică de hrană a fost majorată.
Cu toate acestea, atât plățile lunare ale sistemului de asistență socială pentru copii și tineri, cât și alocațiile pentru minorii cu handicap au crescut.

Cuantumul alocației pentru copii este următorul, începând cu ianuarie 2022:

a) 600 de lei (de la 1 ianuarie 2022) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani sau până la 18 ani în cazul unui copil cu handicap;

b) 243 de lei (începând cu 1 ianuarie 2022) pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, până la vârsta de 18 ani, precum și pentru adolescenții care au împlinit 18 ani și sunt înscriși în învățământul liceal sau profesional care este sancționat de lege, până la finalizarea studiilor.

Data plății alocației pentru copii se poate modifica în funcție de situație.

Alocația de stat pentru copii se plătește prin mandat poștal sau prin transfer bancar într-un cont curent sau de card de credit care aparține beneficiarului.
În mod normal, banii apar pe cardul părinților în a opta zi a lunii precedente, deși nu există un termen specific pentru ca acest lucru să se întâmple din punct de vedere legal.
În cazul în care ziua a opta este un weekend, fondurile ar putea fi depuse vineri sau luni.

Copiii născuţi în străinătate primesc alocaţie

Părinții copiilor născuți în străinătate trebuie să depună o cerere de alocație la primăria comunității în care locuiesc reprezentanții legali ai copiilor, dacă este cazul.

În cazul în care un copil se naște în străinătate, părinții trebuie să solicite alocația la primăria din orașul sau județul în care locuiesc tutorii legali ai copilului, în funcție de situație.

Ce acte sunt necesare pentru dosarul de alocație:

Cerere pentru alocația de stat pentru copii, semnată de reprezentantul legal al copilului; Documentele justificative includ copii ale certificatului de naștere al copilului (transcrise, dacă este necesar), cartea de identitate a reprezentantului legal, documente care să stabilească relația de rudenie dintre copil și reprezentantul legal din punct de vedere legal și documente justificative care să stabilească dacă copilul a primit sau nu prestații sociale în UE.

Daca se doreşte efectuarea plăţii beneficiului social într-un cont bancar se ataşează un extras de cont al reprezentantului legal.

Plata dreptului la beneficii familiale în România, se va acorda în funcţie de situaţia în care se găsesc membrii familiei şi ţinând cont de regulile de prioritate prevăzute de Regulamentul European CE nr. 883/2004.

Schimbare adresă alocaţie copil

În cazul în care familia se mută și se schimbă adresa, părinții trebuie să se prezinte la biroul sau departamentul “Alocații pentru copii” al Direcției Muncii și să aducă o copie a cărții de identitate cu noua adresă, dacă doresc să primească alocația prin poștă.

Acte necesare pentru alocaţia de stat pentru copii

 cerere tip;
copie CI/BI parinti – 1 copie xerox pentru mama si 1 copie xerox pentru tata;
copie si original – certificat de nastere copil;
copie si original –  livret de familie- actualizat ( se trece copilul in livretul de familie la Oficiul de Stare Civila;
copie hotarare de incredintare, daca este cazul;
copie hotarare de adoptie, daca este cazul;
copie acte resedinta, in cazul in care unul dintre parinti sau ambii are/au resedinta intr-una dintre tarile U.E;
extras de cont pe numele titularului, daca alocatia se va vira intr-un cont bancar

Atenţie! Dosarul pentru alocaţie trebuie depus în termen de 30 de zile de la data naşterii copilului.

Când se suspendă alocaţia de stat

Sistarea alocaţiei de stat se produce în următoarele situaţii:

 dacă timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a încasat drepturile cu titlu de alocaţie de stat. 
dacă un elev acumulează într-un semestru între 10 şi 19 absenţe nemotivate, alocaţia pentru susţinerea familiei scade cu 20%. Dacă lipseşte 20 de ore de la şcoală, suma se înjumătăţeşte. Iar dacă numărul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept.

Recuperare alocaţie copil neridicată: reluarea în plată, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe bază de cerere scrisă întocmită de reprezentantul legal al copilului, care se înregistreaza la agenţia teritorială.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment