Cât costă ITP-ul în 2020? Când trebuie făcut și ce acte necesită?

Dă şi tu share articolului

Ești șofer începător și nu numai, și nu știi ce reperzintă ITP-ul, când se face și ce acte trebuie? Acum vei știi răspunsul.

ITP 2020.Pentru autoturismele noi, prima inspecţie tehnică periodică se face la trei ani. Pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani, ITP-ul conform legii se face la un interval de doi ani, iar pentru maşinile mai vechi de 12 ani inspecția se face la 12 luni.

Cât costă Inspecția tehnică periodică?

Prețurile variază de la service la service poate costa între 80 şi 150 de lei, în funcţie de staţia de verificare şi de tipul autovehiculului. Pentru mașinile diesel prețul poate varia între 120 și 150 LEI.

Acte necesare pentru ITP 2020

- Carte de identitate a vehiculului (CIV) in original sau copie conform cu originalul eliberata de leasing sau de banca in cazul persoanelor juridice;
- Certificat inmatriculare in original;
- Asigurare obligatorie (RCA) valabila;
BI/CI a persoanei care se prezinta cu vehiculul.

Șoferii prinşi în trafic cu autoturisme care au inspecția tehnică periodică expirată vor fi amendaţi, li se vor confisca plăcuţele, iar maşinile nu vor mai putea fi deplasate decât împinse sau pe platforme.
Legea spune că circulația unei mașini fără plăcuțe înseamnă caz penal

Legislatia rutiera interzice in mod expres folosirea masinilor pe drumurile publice daca acestea n-au placute cu numar de inmatriculare. Nu conteaza ca autoturismul in cauza este inmatriculat sau nu. Astfel, in cazul celor care conduc vehicule fara a avea placutele montate, autoritatile pot aplica amenzi drastice sau pedepse cu inchisoarea.

Inmatricularea masinilor este obligatorie inainte de folosirea efectiva a acestora pe drumurile publice, stabileste Codul rutier. In urma acestei operatiuni, proprietarii obtin certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare.

Ce defecte minore pot trece de ITP

La fiecare inspecţie tehnică periodică (ITP), maşinile trec sau nu de verificare în funcţie de gravitatea defectelor pe care le au, potrivit unor prevederi care se aplică din 20 mai 2018. Astfel, autovehiculele pot trece de inspecţie cel mult cu defecte minore, iar dacă este vorba de defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile de la constatare.
În acest sens, şoferii care vin cu maşinile pentru efectuarea ITP-ului vor fi informaţi despre deficienţele ce trebuie remediate. Totodată, prevederile includ şi definiţii pentru cele trei categorii de defecte, după cum urmează:

deficienţe minore: deficienţele care n-au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului şi alte neconformităţi minore;
deficienţe majore: deficienţele susceptibile să compromită siguranţa vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic
deficienţe periculoase: deficienţele care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere cum ar fi (defectiuni la sistemul de directie, franare) sau care au impact asupra mediului

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment