Cu siguranță ești dintre acele persoane care caută la multe întrebări atunci când vine vorba de școala auto sau de examenul auto.
Ei bine vom răspunde împreună la azi cele mai frecventate întrebări cu privire la școala de șoferi și la permisul de conducere. Deci practic va fi un Q&A.
Sper ca aceast articol să va fie de ajutor și să găsiți răspunsul la cele mai frecventate întrebări puse atât pe grup dar și pe internet. Tot ce trebuei să faceți este să aveți răbdare și să citiți.
Q Cât timp este valabil dosarul emis de scoala de soferi?
A Dosarul este valabil 12 luni de la data absolvirii, adica de la data efectuarii ultimei ore de conducere si/sau a promovarii testului de absolvire a scolii.. Exemplu dacă uultima ora a fost pe data de 12.09.2019. Acesta este valabil până în 12.09.2020. Atenție. dacă nu reușiți să promovați examenul de conducere din câteva încercări trebuie să aveți în vedere faptul că nu vă mai puteți mai târziu de 12.09.2020. Prin urmare să vă grăbiți în cazul în care ajungeți în iulie,august 2020. Aacesta este un sfat. Voi faceți cum doriți.
Q. La ce vârstă mă pot înscrie la școala de șoferi?
A. Varsta minima de la care se poate incepe scoala de soferi pentru categoria B este de 17 ani si 9 luni iar cand se implineste varsta de 18 ani se poate sustine examenul la sediul DRPCIV.
Q. Cât timp este valabil cazierul judiciar?
A. Cazierul judiciar este valabil 6 luni de la data eliberării acestuia.
Q. De unde pot să îmi scot cazierul judiciar?
A. Cazierul judiciar îl puteți scoate de la orice secție de poliție pe teritoriul României (dacă au program de lucru cu publicul) intrați pe site-ul poliției Române și verificați programul pe secțiile de poliție (eliberare cazier din România). (https://b.politiaromana.ro/…/obtinerea-certificatului-de-ca…)
———————
Q. unde se achită contravaloarea permisului de conducere de 68 de lei?
A. Puteți achita atât cash la orice sucursală CEC BANK, sau la trezoreria din orașul/județul de care apațineiți. Se poate achita și online, dar trebuei să vă mențioenz faptul că poate dura până la 24 de ore tranzacția pentru a fi finalizată cu succes. Sursă >> https://www.drpciv.ro/document-d…/…/5ab13691fa4e9422012c2bba
Q. Ce trebuie să apară pe cazier?
A. Pe cazier trebuie să scrii express ,,Examen Auto” și să nu fi fost condamnat definitiv (cu alte cuvinte cazierul judiciar să fie curat) să nu ai antecedente de natură penală pentru infractiunile prevazute la Art.24 din O.U.G. 195/2002 ***
Q. Cât timp sunt valabile fișa medicală, și avizul psihologic?
A. Fișa medicală, și testarea psihologică sunt vlaabile 1 an.
Q. Care este numărul maxim de greșeli pe care îl pot face la examenul practic (la traseu)?
A: Numărul maxim de puncte de penalizare este de 20. Deci, cumularea a maxim 20 de puncte ede penalizare înseamnă ADMIS, deci ați promovat examenul auto și ați obținut permisul de conducere. La 21 de puncte de penalizare sunteți declarat respins și trebuie să efectuați 3 ședințe de pregătire practică în vederea înscrierii la un un nou examen de traseu.
Q. Pot susține traseul în aceeași zi dupa terminarea examenului teoretic?
A. Nu, nu se poate susține traseul în aceeași zi. După promovarea examenului teoretic (sala) aveți două opțiuni. Fie vă programați de pe ecranul touchscreen al PC-ului unde ați dat sala, fie vă duceți la ghișeul programare traseu. și vă veți programa în cel mai scurt timp posibil În limita locurilor disponibile. De regulă programările pentru traseu pot ajunge și la 3 luni în funcție de județ, și cel mai devreme două săptămâni. Deci este o chestie variabilă depinzând de de mulți factori de natura umană. Unii au șamsa să dea susține traseul după două săptămâni de la promovarea Teoretic iar alții pot ajunge chiar la trei patru luni.
Q. Dacă am picat traseul când mă pot programa pentru un nou examen?
A. Programarea pentru un nou examen se face după 15 zile calendaristice conform. Ordinului MAI 268/2010.
Q. La câte întrebări trebuie să răspund corect la examenul Teoretic (sală) pentru a promova.
A. La examenul Teoretic (la sală) răspundeți corect 22 de întrebări Să nu faceți mai mult de patru greșeli. Timpul alocat este de 30 de minute pentru cele 26 de întrebări.
Q. Câte întrebări trebuie să învăț pentru examenul de conducere categoria B?
A: Pentru examenul de conducere categoria b există 1176 întrebări. întrebări ce pot avea fie un răspuns două, sau toate trei variantele să fie corecte.
Q. Nu sunt mulțumit/ă de instructorul meu ce pot să fac?
A. Sunteți liberi faceți ce vreți. Altfel spus, vă puteți schimba la alt instructor în cadrul aceleiași școli de șoferi. Mai întâi trebuie să completați o cerere în care să menționați faptul că doriți un alt instructor auto și să menționați care sunt motivele care au stat la baza a schimbării acestuia. De asemenea, puteți cere un transfer de la școala de șoferi la altă școală de șoferi. Dacă nu vă simțiți bine cu un instructor auto îl puteți schimba cu altul fără nici un fel de problemă.
Q. Ce acte trebuie să conțină dosarul pentru examenul auto pentru înscrierea la examen?
A. Dosarul pentru examenul auto trebuie să conțină următoarele acte: Dosarul emis de școala de șoferi (intructor autorizat), chitanța care atestă achitarea contravalorii permisului de condnucere 68 de lei, cazierul judiciar în termen, copie după buletin și de asemenea să aveți buletinul în original și înainte de susținerea probei teoretice dar și la proba practică senatorul în mașină.
*** Dacă sunteți la a doua examinare practică, adică susțineți traseul a doua oară trebuie să aveți și adeverință care atestă că ați efectuat trei ședințe de pregătire practică într-o școală autorizată. Dacă nu vă luați această adeverință nu veți putea să vă înscrieți pentru a susține a doua oară sau de mai multe ori proba practică. Deci este obligatoriu să faceți cele 3 ședințe obligtorii.
Q. Am promovat traseul. Când îmi vine permisul de conducere acasă?
A. Permisul de conducere vă va fi livrat acasă în 5-7 zile prin serviciul de curierat al Poștei Române (Prioripost). Există și persoane care au primit permisul de conducere mai devreme de 5 zile. Există și posibilitatea să primiți un mandat poștal în cutia de scrisori. Cu acel mandat poștal vă veți duce la Oficiul Poștal de care aparțineți și în baza în baza cărții de identiatate (CI/BI) vă veți ridica permisul de conucere. Atenție!!! Dacă totuși nu intrați în posesia permisului de conducere trebuie să vă duceți la sediul DRPCIV și să întrebați sau să vi-l ridicați.
Q. Am promvoat traseul azi. Pot lua dovadă cu drept de circulație?
A. Da se poate lua o dovadă cu drept de circulație chiar din aceeași zi. Vă puteți duce la sediul DRPCIV din județul dvs, cu foaia care ați primit/o de la polițistul examinator și buletinul in original
sper ca acest articol să vă fie de ajutor și să găsiți răspunsurile la cele mai des puse întrebări ale celor care doresc să facă școala de șoferi sau care deja s-au înscris la o școala de șoferi.