Carduri sociale 250 lei. Ministrul Budăi a spus ce se întâmplă dacă sunt cumpărate alte produse decât cele stabilite de Guvern

Dă şi tu share articolului

Unele surse susțin că cei care au folosit bonurile de 250 de lei pentru a cumpăra sucuri, chipsuri sau alte produse au fost printre primii români care le-au primit.
“Cu cei care vor deconta aceste sume, am precizat foarte clar că vor fi decontate doar dacă sunt strict legate de alimente.
În plus, comercianții trebuie să știe că nu vom deconta aceste bonuri”, a subliniat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Întrebat despre problemele apărute în timpul distribuirii acestor tichete, ministrul a dat asigurări că toți beneficiarii își vor primi tichetele sociale.
“Provocările au fost prezente imediat.
Am declarat imediat că sunt o serie de măsuri pe care trebuie să le luăm, inclusiv în ceea ce privește utilizarea cardurilor, distribuirea și aprovizionarea.
Garantez că beneficiarul nu va pierde banii dacă le primește pe 1 sau 2 iulie.
Dinamica din prima tranșă este un pic mai complexă, în timp ce celelalte vor fi mai simplu de implementat”, potrivit reportajului realizat de România TV pentru ministrul Muncii,

Până la 1 iulie, peste 500.000 de persoane vor avea acces la rețeaua de peste 24.400 de magazine conectate pentru a cumpăra alimente sau mese calde.

Luni, 20 iunie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început distribuirea primului lot de tichete sociale în valoare de 250 de lei, care pot fi folosite pentru achiziționarea de alimente și mese calde prin programul guvernamental “Sprijin pentru România”.

Din două în două luni, la bonurile sociale se adaugă câte 250 de lei, în patru tranșe, până la sfârșitul anului.
Trei etape alcătuiesc mecanismul de distribuire a cardurilor: 1) producerea cardurilor de către unitățile emitente (tipărirea datelor beneficiarilor și introducerea CIP-ului), 2) distribuirea la nivel național de către Poșta Română și 3) încărcarea valorii cardurilor pe măsură ce acestea sunt primite de către beneficiari (pentru tranșele 2, 3 și 4 încărcarea se face automat, procesul fiind realizat automat).

Cardurile sociale, care se umplu pe măsură ce sunt distribuite, vor fi acordate unui număr de aproximativ 350.000 de români până la sfârșitul acestei săptămâni.
Până la 1 iulie, peste 500.000 de români își vor putea cumpăra alimentele de care au nevoie cu ajutorul fondurilor europene.
Nu există nicio șansă ca vreunul dintre potențialii beneficiari să nu primească ajutoarele dacă vor exista mici întârzieri datorate unor factori cu adevărat legați de sistemul de fabricație și distribuție etapizată, potrivit MIPE.

“Doresc să subliniez încă o dată mobilizarea exemplară a emitenților de carduri și a angajaților Poștei Române, alături de celelalte autorități implicate în validarea și actualizarea permanentă a listelor de beneficiari, având în vedere complexitatea logistică a unui astfel de demers la nivel național, implementat în doar câteva săptămâni, și în condițiile în care peste 2,5 milioane de persoane depind de acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază.
Această mobilizare este una dintre acțiunile întreprinse pentru creșterea siguranței alimentare”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Beneficiarii nu trebuie să depună nicio cerere, în schimb, listele de beneficiari sunt create de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar cardurile sunt distribuite și livrate de către personalul Poștei Române.

Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform următoarei proceduri:
Luni – Poșta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă;
Numărul beneficiarilor pentru care urmează să fie perceput ajutorul este menționat pe facturile trimise marți de către emitenți;

miercuri: Banii sunt transferați între conturile de trezorerie;

Încărcarea către fiecare beneficiar are loc joi și vineri;

Ajutorul de 250 de lei este astfel dedus din prima tranșă în termen de 7 până la 10 zile de la obținerea cardurilor.

Procesul de transfer este apoi simplificat, permițând tuturor celor peste 2,5 milioane de beneficiari să primească ajutorul în doar 3-5 zile.

Vă rugăm să rețineți că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va actualiza listele de beneficiari în fiecare lună înainte de plata tichetelor sociale, pentru a ține cont de orice modificări față de listele anterioare.

Calendarul pentru tranșele ulterioare ale beneficiarilor va fi modificat la jumătatea lunii iulie, după o analiză a modului în care s-a desfășurat prima etapă, pentru a grăbi acest proces.

Beneficiază de vouchere următoarele categorii de persoane:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii înregistrați la casele de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate prin legi speciale care primesc platite de casele teritoriale de pensii sau de la casele de pensii sectoriale și al căror venit net lunar propriu este mai mic sau echivalent cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu și care realizează un venit net lunar mai mic sau egal cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin doi copii în întreținere și un venit net lunar pe membru egal sau mai mic de 600 lei;

d) Familiile monoparentale părinte cu un venit net lunar pe membru de 600 lei sau mai puțin;

e) Familiile care au dovedit că se califică pentru ajutor social în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, care se supun reglementărilor legale în vigoare.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment