Când se montează cauciucurile de iarnă? Registrul Auto Român demontează un mit care circulă în mediul online

Dă şi tu share articolului

Registrul Auto Român (RAR) face precizări pe Facebook și risipește o aberație cu privire la obligativitatea echipării cu aceste anvelope începând cu 1 noiembrie, în condițiile în care temperatura din țară se răcește și automobiliștii iau în calcul necesitatea montării anvelopelor de iarnă. noiembrie.

Când trebuie montate cauciucurile de iarnă

Registrul Auto Român explică aceste corecții într-o postare pe Facebook, ca răspuns la mai multe titluri de ziare care spun că șoferii riscă amenzi dacă nu au montate anvelopele de iarnă până la 1 noiembrie.

RAR declară că nu există o limită de timp pentru instalarea acestor anvelope.
Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru revizuirea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006, a impus utilizarea anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei din România.

În lege nu există o dată sau o temperatură minimă care să precizeze când trebuie să fie echipate mașinile cu anvelope de iarnă.

Prin urmare, indiferent de anotimp, trebuie utilizate anumite anvelope dacă vehiculul este condus pe un drum public acoperit de zăpadă, gheață sau ambele. Aceste cerințe nu au fost modificate de la elaborarea legii.

În plus, RAR stipulează că toate anvelopele ștampilate cu literele M și S (care înseamnă noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S., M.S. sau M&S, respectă specificațiile de utilizare în condiții speciale de iarnă descrise în legislația rutieră națională, indiferent de denumirea lor comercială.

Ce sunt anvelopele „all seasons”


Termenul de anvelope “all seasons”, folosit de producători, este o denumire comercială care nu este menționată în legislația rutieră din România, potrivit Registrului Auto Român.

Prin urmare, indiferent de marca unei anvelope, dacă aceasta este etichetată cu literele M și S (care înseamnă noroi și zăpadă), în forma: “M” și “S”: M+S, M.S. sau M&S, aceasta respectă specificațiile legislației rutiere naționale pentru utilizarea în condiții speciale de iarnă.

Ce amenzi riscă șoferii care nu montează anvelopele de iarnă
O pedeapsă de clasa a IV-a (între 9 și 20 de puncte de penalizare), sau între 1.305 și 2.900 de lei, poate fi aplicată șoferilor care nu-și montează anvelopele de iarnă în conformitate cu legea. De asemenea, certificatul de înmatriculare al vehiculului poate fi retras.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment