Potrivit unei plângeri oficiale depuse de Survival International, furnizorii de piele BMW și Jaguar Land Rover au legătură cu tăierile ilegale de păduri pe teritoriul unuia dintre cele mai periclitate triburi necontactate din lume.
Teritoriul membrilor necontactați ai tribului Ayoreo din Paraguay este ocupat ilegal și defrișat de ferme de vite, care sunt furnizorii tăbăcăriilor folosite pentru a produce piele pentru două întreprinderi italiene, Pasubio și Gruppo Mastrotto.
Fermele reprezintă o amenințare pentru Ayoreo, ultimul grup indigen necontactat din America de Sud în afara Amazonului.
Multe companii, printre care BMW, Jaguar Land Rover și altele, cumpără piele pentru a-și construi interioare, scaune și volane.
Această legătură stă la baza unei plângeri oficiale depuse împotriva Pasubio la 13 decembrie 2022 la “Punctul Național de Contact” (NCP) al Italiei pentru OCDE de către Survival International, cu acordul și aprobarea tribului Ayoreo.
Survival a îndemnat ambele întreprinderi să oprească aceste importuri în scrisorile de încetare și de renunțare care le-au fost trimise în urmă cu câteva săptămâni.
Ca răspuns, Gruppo Mastrotto a inițiat o discuție cu Survival, care este încă în curs de desfășurare, deși Pasubio a trimis doar o scurtă dezmințire.
Prin urmare, în conformitate cu și cu permisiunea contactelor lui Ayoreo, Survival a depus o plângere oficială împotriva Pasubio în conformitate cu Liniile directoare ale OCDE pentru întreprinderile multinaționale.
În cadrul unei examinări efectuate de Earthsight, a fost clarificată pentru prima dată legătura dintre pielea utilizată în industria auto și defrișarea abuzivă a pădurii lui Ayoreo.
Earthsight a demonstrat în două publicații, Grand Theft Chaco I și Grand Theft Chaco II, că peste două treimi din pielea expediată din Paraguay ajunge la întreprinderi italiene, în primul rând la Pasubio, care obține peste 90% din veniturile sale anuale din sectorul auto.
Ce spun cei implicați
În plângere, Pasubio este acuzată de încălcarea mai multor principii din Liniile directoare ale OCDE, inclusiv a celor referitoare la divulgarea informațiilor (III), drepturile omului (IV), mediu (VI) și interesele consumatorilor (VIII). De asemenea, compania este îndemnată să nu mai importe piei de la tăbăcăriile din Paraguay care sunt responsabile și/sau implicate în distrugerea pădurii Ayoreo.
Majoritatea terenurilor ancestrale ale lui Ayoreo au fost cedate de guvernul paraguayan unor întreprinderi agricole, care defrișează fără milă pădurea. Mai întâi, acestea taie lemnul de esență tare valoros, apoi dau foc pădurii și, în cele din urmă, introduc animale pe terenul nou deschis.
Ayoreo asistă la distrugerea modului lor de viață, a sănătății fizice și mentale și chiar a vieții.
Dar ei sunt în continuare hotărâți să lupte pentru supraviețuirea lor, alături de rudele lor necontactate, care sunt nevoite să trăiască în oaze de pădure fără buldozere, care se micșorează pe zi ce trece’, a declarat Teresa Mayo, managerul de campanie pentru Survival’s Ayoreo.
Până în 2027, se anticipează că cererea de piele pentru automobile va crește cu peste 5% pe an.
Clienții și consumatorii finali trebuie să fie conștienți de acest lucru și, întrucât Italia este țara care importă cea mai mare cantitate de piele din Paraguay, are autoritatea și datoria de a lua măsuri prin stoparea industriei de creștere a vitelor, care funcționează ilegal pe terenuri indigene cu complicitatea unor politicieni și funcționari necinstiți, potrivit lui Francesca Casella, director al Survival Italia.