Totul despre voucherele sociale şi banii pentru facturi în 2023. Modificări la lista beneficiarilor

Dă şi tu share articolului

Două acte normative care reglementează modul în care românii nevoiași pot beneficia de ajutoare din fonduri europene nerambursabile pentru plata facturilor la utilități, precum și pentru achiziționarea de alimente și mese calde pe parcursul anului viitor au fost aprobate astăzi de Guvern.

“Este necesară o reacție rapidă pentru acordarea de asistență temporară pentru sezoanele reci 2022-2023 și 2023-2024 pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile, în vederea compensării a aproximativ 50% din creșterea costurilor lunare cu energia, indiferent de tipul de energie, respectiv energie electrică, încălzire urbană, gaze, cazane, lemne de foc, păcură, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. În prezent, românii se confruntă cu o creștere a costurilor cu energia de aproximativ 43%.

În plus, a fost important să se continue acordarea voucherelor de 250 de lei și în 2023, din cauza traiectoriei de creștere a prețurilor la energie, a prețurilor bunurilor de consum și a inflației, toate acestea având un impact imediat asupra puterii de cumpărare.
La fiecare două luni, vor fi aprobate alte șase tranșe pentru alimente și mese calde.
Este o măsură firească pe care guvernul trebuie să o ia, deoarece, în condițiile în care trăim, trebuie să acționăm pe două paliere. Dincolo de măsurile strategice de dezvoltare a infrastructurii, nevoile imediate ale românilor sunt pe primul loc”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Vor primi vouchere sociale pentru alimente și mese calde:

Guvernul a aprobat astăzi distribuirea a încă șase tichete de masă caldă și de hrană de 250 de lei pentru anul 2023, precum și majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă acest drept.

Aceștia vor primi cupoane de hrană și masă caldă de la serviciile sociale:

 • – pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
 • minorii și adulții cu handicap grav, accentuat sau moderat al căror venit net lunar propriu este mai mic sau egal cu 1500 lei pentru tranșele din 2022 și mai mic sau egal cu 1700 lei pentru tranșele din 2023;
 • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere al căror venit lunar net este de cel mult 600 de lei pentru ratele din 2022 și de cel mult 675 de lei pentru ratele din 2023;
 • familiile monoparentale al căror venit net lunar al familiei este de cel mult 600 de lei pentru ratele din 2022 și de cel mult 675 de lei pentru ratele din 2023;
 • Familiile și persoanele singure care au făcut dovada eligibilității pentru ajutor social în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Cu ocazia actualizării periodice de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a listelor de beneficiari, vor fi distribuite noi suporturi electronice celor care au fost declarați eligibili.

Sprijin pentru compensarea prețurilor la energie acordat românilor vulnerabili
Fiecare loc de consum/locuință vulnerabilă va beneficia de un sprijin pentru compensarea prețului energiei în valoare de 1.400 de lei, care va putea fi utilizat până la sfârșitul lunii decembrie 2023. Sprijinul va fi acordat în două tranșe, după cum urmează: – pentru fiecare loc de consum de energie electrică, în funcție de numărul de locuințe:

 • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
 • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Conform ordonanței, vor beneficia de măsură:

 • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
 • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

În limita economiilor identificate în cadrul acestor programe și a sumelor considerate cu risc de dezangajare în perioada de programare 2014-2020, pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare totală de 4 miliarde de lei din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va întocmi o listă cu persoanele eligibile pentru acest ajutor, iar ajutorul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională “Poșta Română” S.A., fără valoare nominală, valabil pe întreg teritoriul României, și care dă dreptul la compensarea costului tuturor tipurilor de energie, inclusiv energie electrică, încălzire centralizată, gaze, butelii, lemne de foc și combustibil.

Prin intermediul serviciului de mandat poștal oferit de CN Poșta Română SA, beneficiarii ajutoarelor vor putea utiliza cardurile de energie pentru plata facturilor curente și/sau restante către furnizorii de energie.
Banii pentru finanțarea acestui ajutor vor fi virați în contul bancar al CN Poșta Română SA de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor primi ajutorul doar la momentul acordării pentru categoria în care se încadrează.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va pune la dispoziția CN Poșta Română o listă completă a persoanelor și familiilor eligibile pentru acest ajutor.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment