Asigurare RCA. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat electronic. Când intră în vigoare modificarea

Dă şi tu share articolului

Principala inovație a acestui proiect, care a primit aprobarea de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este că documentele pentru o soluționare pe cale amiabilă pot fi acum depuse electronic.
Proiectul aprobat de ASF a fost transmis în Monitorul Oficial și va deveni executorie la 90 de zile de la publicare.

Potrivit unui comunicat de presă emis vineri de ASF, una dintre noile reglementări permite completarea electronică a formularului de constatare pe cale amiabilă în urma unui accident de circulație.

Noile legi indică faptul că „datele completate și semnăturile holografice ale șoferilor celor două autoturisme implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul în cazul completării formularului de constatare pe cale amiabilă a accidentului în format electronic. “.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurări care emit RCA-uri în România, vor crea cadrul tehnic.

În conformitate cu prevederile legale privind managementul riscurilor operaționale cauzate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/aprobate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de ASF, actul normativ prevede că „Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluții și stabilesc în comun procedura de aprobare a pagubei prin formularul de evaluare amiabilă a accidentului în format electronic.”

Aliniere la normele europene

ASF reamintește că, din 2021, a fost eliminată obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

„Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017”, se mai arată în comunicat.

În conformitate cu restricțiile puse în aplicare de Comisia Europeană, obligațiile de notificare a A.S.F. a modificărilor tarifare sau a dezvălui sprijinul acestora au fost eliminate.

Ca să nu mai vorbim de faptul că actul normativ afectează modul în care se acordă despăgubiri în raport cu efectele neutilizarii autovehiculelor, inclusiv pentru înlocuirile temporare.
Potrivit declarației, noua metodă este mai simplă și mai clară și sprijină toate părțile implicate în procesul de compensare și reparare, în special partea vătămată.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment