ANPC vine cu o serie de recomandări pentru perioada sărbătorilor. La ce trebuie să fie atenţi consumatorii

Dă şi tu share articolului

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, îi sfătuiește pe consumatori să dea dovadă de prudență atunci când achiziționează produse alimentare, deoarece unii patroni de firme ar putea “profita” de această perioadă pentru a-și vinde produsele pe stoc.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, el îi avertizează pe clienți să manifeste o prudență sporită atunci când achiziționează produse alimentare, mai ales când este vorba de “oferte promoționale”.

Vânzările înregistrează adesea un vârf semnificativ în luna decembrie.
În articolul său, Paul Anghel oferă sfaturi pentru cei care se grăbesc să cumpere alimente pentru mesele de Crăciun și Revelion.

În primul rând, clienții trebuie să fie foarte precauți atunci când achiziționează alimente, deoarece unii comercianți pot “profita” de această perioadă pentru a-și vinde produsele, indiferent de calitatea acestora.

În plus, ei trebuie să inspecteze cu atenție calitatea organoleptică (estetică, olfactivă și coloristică) a produselor alimentare și să le arunce pe cele care ridică semne de întrebare cu privire la siguranța și, mai ales, la calitatea lor.

În cuvintele sale, “aș sfătui să fie atenți la mâncărurile care au indicii de mucegai, o dată depășită, cu o durabilitate minimă, ambalaje rupte și în cazul în care există suspiciuni de deteriorare a conținutului.” 

Comercializarea cărnii şi a produselor din carne:
Achiziționarea cărnii și a produselor din carne este permisă numai în locuri special amenajate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, zone desemnate din piețe) și cu ștampila de inspecție sanitară.În aceste condiții, se garantează un produs sigur, care nu dăunează sănătății.

Evitați să cumpărați carne din surse neautorizate, cum ar fi “portbagajul unei mașini”, chiar dacă prețul este relativ mai mic, deoarece comerciantul în cauză nu poate garanta condiții ideale de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate oferi o chitanță care să ateste tranzacția comercială, crescând astfel probabilitatea de a achiziționa un produs neavizat sau chiar periculos;

  • Examinați prin evaluare directă calitățile organoleptice ale produselor, indicatorii de alterare organoleptică, modificările de aspect (aspect vâscos, prezența mucilagiilor etc.), culoare (culoare alterată), consistență, prezența substanțelor străine etc.
  • Suprafața cărnii trebuie să fie uscată, de culoare roz până la roșu, fermă și elastică, atât în secțiune transversală, cât și la suprafață, și trebuie să aibă mirosul unui aliment proaspăt.

Țineți cont de costuri!
Verificați dacă prețurile de pe raft și de pe bonul fiscal sunt aceleași.

Atunci când cumpărați carne refrigerată, aceasta trebuie adusă acasă în condiții de igienă cât mai curând posibil și refrigerată;

Nu trebuie cumpărate produse preambalate cu ambalaje deteriorate sau dacă există posibilitatea ca conținutul să fi fost afectat.

Vânzarea de alimente congelate (inclusiv carne, pește, produse și fructe):

Examinați termenul de valabilitate.
Datorită procesului natural de congelare, produsele congelate au o durată de valabilitate mai mare, dar dacă intenționați să le păstrați în casă pentru o perioadă de timp, asigurați-vă că durata de valabilitate nu este prea apropiată de ziua achiziției.

Ca la orice achiziție de produs, este esențial ca ambalajul să rămână intact atunci când cumpărați produse congelate.
Verificați dacă ambalajul din carton și plastic nu este umed sau rupt, deoarece aceste semne pot indica o potențială problemă de depozitare la magazin.
În plus, temperatura congelatorului trebuie să fie scăzută. 

Pentru a păstra nutrienții și calitatea, alimentele congelate (carne, pește, legume și fructe) vor fi livrate la domiciliu în condiții de igienă și cât mai repede posibil. Acolo, acestea vor fi păstrate în congelator până la data preparării (gust, textură).

Treceți în revistă lista de ingrediente.
Tehnica de congelare este adecvată pentru a păstra produsele în condiții optime, fără a fi nevoie de aditivi, în ciuda faptului că produsele congelate rareori conțin alte substanțe decât produsul congelat în sine.
Prin urmare, produsele congelate sunt o opțiune perfectă pentru sezonul de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă.

Comercializarea laptelui și a produselor lactate

Clienții trebuie să ia în considerare prezentarea cutiei. atunci când ambalajul devine mai mare, înseamnă că produsul a început să fermenteze și nu mai este sigur pentru consum;

Condițiile de păstrare trebuie să fie luate în considerare cu atenție atât acasă, cât și în magazin.
Asigurați-vă că laptele și produsele lactate sunt depozitate la temperatura recomandată de producător și evitați să cumpărați orice lucru care a fost expus la alte temperaturi decât cele recomandate;

Cereți vânzătorului să verifice pe eticheta produsului compoziția și, în special, data durabilității minimale, dacă magazinul nu dispune de un sistem de autoservire.
Evitați să cumpărați produse a căror calitate sau informații de pe etichetă ridică semne de întrebare;

Deoarece există cazuri în care vânzătorii vând înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate în aceeași zonă, clienții ar trebui să se informeze mai bine cu privire la produsele pe care doresc să le achiziționeze de la vânzători.
Ar putea fi dificil să se facă distincția între articole dacă prezentarea lor (formă, dimensiune, aspect, culoare și chiar etichetare) este similară, motiv pentru care este imperativ să se obțină detalii suplimentare de la comerciant;

Clienții sunt îndemnați să treacă peste mărfurile cu termenul minim de valabilitate/data de consum modificat sau expirat.
În plus, evitați să cumpărați lapte și produse lactate de la vânzători fără licență.
Cumpărătorul riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nociv, care îi poate afecta sănătatea, deoarece comerciantul în cauză nu poate garanta condiții ideale de tranzit, depozitare și comercializare și nu poate oferi o chitanță care să susțină tranzacția comercială. 

Vânzarea de produse de patiserie, cum ar fi prăjituri și brioșe:

În primul rând, pentru achiziționarea produselor trebuie să se apeleze numai la comercianți autorizați, iar locațiile acestora trebuie să fie întotdeauna păstrate curate și în stare bună;

Angajații care vând produse de panificație trebuie să poarte îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi halat de protecție și cască de protecție, și să manipuleze produsele cu mănuși curate sau de unică folosință;

Produsele de patiserie neambalate trebuie să fie servite cu ustensile adecvate și vândute în recipiente curate, rezistente la praf și la muște.
Este interzis să se permită clienților să aleagă lucrurile cu mâna;

Producătorul stabilește data durabilității minime pentru produsele de patiserie preambalate, iar aceasta trebuie să fie menționată pe etichetă sau pe cutie.

Ciocolata, produsele din ciocolată, produsele din cacao și grăsimile vegetale sunt comercializate (batoane, figurine etc.).

Numele și adresa producătorului, a ambalatorului sau a distribuitorului, precum și denumirea produsului trebuie să figureze pe etichetele acestor mărfuri.
În cazul produselor importate, trebuie să se menționeze numele și adresa importatorului sau distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare;

Toate mărfurile importate trebuie să aibă atașate etichete cu elemente de identificare și informații scrise în limba română;

În cazul ciocolatei și al produselor din ciocolată, conținutul minim de substanță uscată de cacao trebuie să fie menționat ca “cacao… % minim” sub formă de procente.
În cazul în care ciocolata este umplută, componenta de umplutură trebuie să fie identificată.
Articolele de ciocolată preambalată care cântăresc mai puțin de 50 de grame nu trebuie să indice cantitatea netă.
În cazul în care sunt furnizate într-un ambalaj care cuprinde două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este de 50 de grame sau mai mult, această scutire nu trebuie să se aplice produselor cu o greutate netă mai mică de 50 de grame fiecare.
Acest indicator poate fi înlocuit cu conținutul net minim în cazul articolelor de ciocolată care au fost turnate, dar care sunt goale în interior. o mențiune că au fost adăugate cafea sau alte băuturi alcoolice, dacă greutatea acestora reprezintă mai mult de 1% din greutatea totală a produsului;

Ciocolata proaspătă trebuie să aibă o suprafață netedă, lucioasă, uscată și neaderentă, precum și să fie lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie casantă atunci când este ruptă, fără a se simți zgâriată atunci când este mestecată, și să aibă o anumită culoare și aromă. 

Numai comercianții cu amănuntul autorizați vor fi utilizați pentru achiziționarea de produse.
Achiziționarea de la vânzătorii ambulanți ar trebui descurajată, în ciuda prețului relativ scăzut care este oferit;

înainte de a face o achiziție, consumatorul trebuie să inspecteze ambalajul pentru a se asigura că este intact și etanș și să se asigure că produsele respectă data limită de consum a producătorului sau, dacă este cazul, data durabilității minime.

comercializarea băuturilor alcoolice:

Pe etichetă trebuie să figureze numele sub care este vândut produsul, numele și adresa producătorului, importatorului sau îmbuteliatorului, volumul net, conținutul de alcool, informații despre lot și data durabilității minime pentru băuturile alcoolice cu un conținut de alcool mai mic de 10% vol;

categoria de calitate, indicatorul geografic sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate excelentă, precum și tipul de vin în funcție de conținutul de zahăr;

Consumatorul trebuie să inspecteze aspectul lichidului pentru a se asigura că culoarea este corespunzătoare soiului, că este limpede și că nu există depuneri sau poluanți în suspensie;

Lichidul din interiorul sticlei nu trebuie să se tulbure sau să prezinte contaminanți sau scurgeri atunci când este întoarsă pe o parte;

Băuturile alcoolice care au fost distilate trebuie să fie marcate în conformitate cu normele în vigoare stabilite de Ministerul Finanțelor.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment