Android 13 este aproape aici! Iată la ce vă puteți aștepta

Dă şi tu share articolului

Versiunea beta finală a Android 13 a fost lansată, ceea ce înseamnă că lansarea completă nu este departe. Iată la ce vă puteți aștepta de la următoarea versiune de Android.

Google a lansat versiunea beta finală a Android 13, semnalând că următoarea versiune majoră a sistemului său de operare mobil este aproape gata. La fel ca alte actualizări majore, Android 13 va veni cu diverse funcții noi pentru smartphone-ul tău.

Iată o scurtă prezentare a ceea ce ar trebui să vă așteptați să vedeți în Android 13, când ar trebui să vă așteptați la lansarea oficială a Android 13 și câteva dintre telefoanele eligibile.

Când va fi disponibil Android 13?

Conform foii de parcurs oficiale a Google pentru Android 13, versiunea stabilă a software-ului ar trebui să fie lansată “în următoarele câteva săptămâni”. Nu există încă o dată oficială de lansare, dar, dacă ne luăm după istorie, vă puteți aștepta ca actualizarea să aterizeze undeva în august sau septembrie.

Ce telefoane vor primi Android 13?

Ca întotdeauna, seria Pixel de la Google are întotdeauna prioritate când vine vorba de actualizări. Lista oficială a telefoanelor Pixel suportate include Pixel 4, 4 XL, 4a, 4a (5G), 5, 5a, 6, 6 Pro și 6a. Dacă aveți oricare dintre aceste dispozitive, puteți instala Android 13 beta și îl puteți încerca înainte de lansarea stabilă.

Diferite telefoane Samsung, OnePlus, Oppo, Xiaomi, Motorola și Nothing sunt, de asemenea, eligibile pentru actualizări ale sistemului de operare. Versiunea beta bazată pe Android 13 a One UI 5 pentru dispozitivele Samsung va fi disponibilă pentru testare înainte de lansarea sa.

10 noi schimbări majore care vin în Android 13

Există multe schimbări noi în Android 13, iar multe dintre ele vor fi dezvăluite doar după ce va fi lansat. Iată 10 caracteristici cheie pe care vă puteți aștepta să le vedeți.

Schimbări ușoare de design

După ce a lansat Material You în Android 12, Google merge mai departe în Android 13, modificând ușor interfața UI. Cea mai mare schimbare care vine în interfața Android UI este o setare de auto-tematică a pictogramelor, care vă permite să faceți ca pictogramele să se potrivească cu tema curentă. Pe lângă aceasta, Google adaugă și mai multe opțiuni de tematizare la Material You.

Permisiuni de notificare a aplicațiilor

Android a permis întotdeauna aplicațiilor să trimită notificări în mod implicit și, dacă nu le doriți, trebuie să săpați prin aplicația Android Settings pentru a le dezactiva. Odată cu Android 13, Google schimbă această situație, făcând ca notificările aplicațiilor să fie opționale, în loc să fie opționale, în mod implicit. Asta înseamnă că va trebui să acordați unei aplicații permisiunea de a trimite notificări.

Selector de fotografii

Noul Photo Picker vă permite să partajați doar fotografii sau videoclipuri selectate cu o aplicație, fără a-i permite acesteia să vizualizeze toate fișierele dvs. media în modul în care o face în prezent. Photo Picker profită de Scoped Storage pe care Google l-a introdus în Android 10, iar vestea bună este că va fi lansat în viitor și în Android 11 și 12 (cu excepția edițiilor Go).

Funcția va fi furnizată ca o actualizare prin intermediul Google Play Store pe dispozitivele mai vechi, astfel încât este garantat că o veți obține fără a depinde de producătorul specific al dispozitivului.

Permisiuni granulare de acces la media

Odată cu Android 13, aplicațiile vor trebui să ceară și ele permisiuni individuale pentru a vă accesa audio, video și imagini. Aceasta este o schimbare notabilă față de Android 12, unde aplicațiile puteau accesa toate tipurile de media prin intermediul unei singure permisiuni. Cu toate acestea, dacă o aplicație trebuie să acceseze unul sau mai multe, Android 13 le va combina într-un singur dialog.

Împerechere mai ușoară cu accesoriile

Împerecherea accesoriilor cu Android a devenit mai ușoară de-a lungul timpului; cu toate acestea, a mai rămas mult de lucru. O modalitate de a rezolva acest lucru este utilizarea Fast Pair de la Google, care elimină necesitatea de a adăuga manual accesoriile. Potrivit site-ului Esper, protocolul de împerechere rapidă brevetat de Google face parte din Android 13, ceea ce face ca împerecherea rapidă să fie și mai ușoară.

Suport audio Bluetooth LE încorporat

Android 13 adaugă suport pentru Bluetooth Low Energy (LE), standardul Bluetooth de ultimă generație. Principala diferență între BLE și versiunile anterioare de Bluetooth este consumul redus de energie fără a sacrifica calitatea audio, totul datorită noului Codec de comunicații de complexitate redusă (LC3).

Potrivit Esper, BLE aduce, de asemenea, noi caracteristici la bord, inclusiv difuzarea audio de la mai multe dispozitive, suport pentru aparate auditive și posibilitatea de a partaja audio în funcție de locație. Adăugarea suportului audio BLE va asigura faptul că dispozitivele Android 13 pot profita de această funcție, care este deja disponibilă pe o multitudine de dispozitive compatibile cu Bluetooth.

Preferințe lingvistice pentru fiecare aplicație în parte

Android 13 se îndepărtează de obișnuita setare a limbii la nivel de sistem, în care orice setați ca limbă este utilizată în tot sistemul. În Android 13, Google adaugă posibilitatea de a vă seta limba pentru fiecare aplicație în parte.

Noua funcție vă permite să selectați limbi diferite pentru diferite aplicații printr-o secțiune dedicată din pagina de setări a unei aplicații din aplicația generală Setări.

Tablou de bord de confidențialitate cu vizualizare pe 7 zile

Introdus în Android 12, Privacy Dashboard vă permite să vizualizați doar un istoric de 24 de ore al modului în care diferite aplicații au accesat senzorii dvs. sensibili, cum ar fi locația și camera. Pornind de la acest lucru, Android 13 adaugă o vizualizare pe 7 zile.

Controlează-ți dispozitivele inteligente de acasă fără a debloca ecranul

Dacă ți-ar plăcea să îți controlezi dispozitivele inteligente de acasă fără să îți deblochezi ecranul, Android 13 este cea mai bună opțiune. Actualizarea va adăuga o nouă setare prin care veți putea alege dacă ar trebui să puteți accesa și controla dispozitivele dvs. utilizând funcția Quick Access Device Controls fără autentificare.

Revizuirea clipboard-ului

Clipboard-ul este reîmprospătat în diferite moduri în Android 13. În primul rând, o suprapunere a clipboard-ului va apărea în colțul din stânga jos după ce copiați ceva. Aceasta include o previzualizare și o opțiune de editare pe care o puteți atinge pentru a edita rapid textul sau imaginile copiate.

În al doilea rând, suprapunerea clipboardului prezintă o opțiune suplimentară de a efectua o acțiune specifică printr-o atingere pentru informații care pot fi utilizate, cum ar fi adrese, numere de telefon sau adrese URL.
Pregătiți-vă pentru Android 13

Android 13 este aproape aici și, dacă aveți un dispozitiv eligibil, ar trebui să puteți primi actualizarea imediat ce OEM-ul dvs. o va împinge prin eter. În funcție de producătorul Android, vă puteți aștepta să vedeți actualizarea mai devreme sau mai târziu, odată ce Google lansează oficial Android 13.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment