Dacă lucrezi la calculator, ai drepturi suplimentare: angajatorul trebuie să-ți dea bani în plus, este inevitabil

Dă şi tu share articolului

Mulți români își petrec zilele în fața unui calculator.
Acest instrument tehnic a devenit esențial pentru mulți dintre noi, odată cu digitalizarea a numeroase ocupații.
Așa cum se întâmplă, acest lucru face ca angajatorul să aibă mai multe obligații.

Dacă vă petreceți cea mai mare parte a orelor de lucru cu ochii în fața unui calculator, este important să rețineți că firma dumneavoastră este obligată să vă furnizeze, să plătească sau să acopere examenele oftalmologice anuale obligatorii, precum și orice ochelari necesari.
Cu mult timp înainte de a face obiectul unei plângeri la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, această legislație a fost ignorată, deoarece oferă o marjă de interpretare. Prin urmare, angajatorii nu mai pot ignora aceste norme.

Dacă lucrați la calculator, compania dumneavoastră vă poate plăti mai mult

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a investigat modul în care ar trebui interpretate normele din legislația națională privind examenele oftalmologice și rambursarea ochelarilor, iar organizația a confirmat că angajatorii sunt responsabili pentru plata ochelarilor necesari angajaților.
În plus, trebuie să fie acoperit prețul oricărui echipament utilizat pentru a preveni deficiențele de vedere.

Aceste clauze făceau parte din HG 1028/2006 inițială.
Conform deciziei luate în urmă cu 16 ani, s-a stabilit că angajatorii trebuie să analizeze posturile de lucru ale angajaților pentru a determina condițiile de sănătate și siguranță oferite, în special în ceea ce privește potențialele amenințări la adresa vederii, sănătății fizice și a tensiunii mentale a lucrătorilor.

Acest document legal va fi și mai important în 2023, când teleworkingul va fi norma și va fi recunoscut din punct de vedere legal.
Nu degeaba, dar telelucrătoriia folosesc tehnologia informației și comunicațiilor pentru a-și duce la bun sfârșit activitatea, ceea ce presupune, de obicei, utilizarea laptopurilor în cea mai mare parte a zilei.

“Angajații sunt obligați să se supună unei examinări complete a ochilor și a vederii de către un profesionist calificat:

(a) în timpul examenului medical de preangajare, care se efectuează înainte de a începe lucrul la ecranul de vizualizare;

b) ulterior, la intervale regulate;

c) ori de câte ori există tulburări de vedere care ar putea fi provocate de activitatea desfășurată pe panoul de afișaj vizual “declară HG 1028.

Potrivit avocatnet.ro, articolul 15 din HG 1028/2006 precizează că niciuna dintre aceste acțiuni nu poate avea drept consecință costuri financiare pentru lucrător.
Prin urmare, angajatorul este responsabil de plata prețului atât al verificărilor, cât și al ochelarilor.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment