A fost creată vopseaua inteligentă: vehiculele se repară singure după zgârieturi graţie luminii solare

Dă şi tu share articolului

Oamenii de știință de la Institutul coreean de Cercetare în Tehnologie Chimică au conceput o peliculă translucidă care poate fi folosită pentru a proteja caroseriile vehiculelor, precum și o vopsea “inteligentă” care poate repara zgârieturile și deteriorările în doar 30 de minute, folosind doar lumina soarelui.

Cu ajutorul expunerii la soare, echipa de cercetători formată din doctorii Jin Chul Kim, Young il Park și Ji-Eun Jeong de la Korea Research Institute of Chemical Technology a lucrat la dezvoltarea unei pelicule transparente și autoregeneratoare ale cărei aplicații, potrivit cercetătorilor, depășesc industria auto.

Care este procesul de auto-vindecare a vopselei?

Cercetătorii au creat polimeri unici cu conexiuni chimice dinamice, care se pot rupe ca răspuns la un stimul, înainte de a se reforma în configurația lor inițială pentru a repara daune minuscule, cum ar fi zgârieturile superficiale.

Un colorant fototermic organic care absoarbe lumina infraroșie produce căldură ca declanșator.
Cercetătorii au acoperit un model de automobil cu vopsea spray, l-au plasat în soarele de la amiază timp de 30 de minute și au urmărit cum zgârieturile au dispărut în întregime, iar suprafața mașinii a recuperat materialul de acoperire. Acest lucru a fost făcut pentru a evalua capacitățile noii vopsele.

Oamenii de știință au arătat, de asemenea, cum se poate folosi o sursă de lumină focalizată pentru a accelera procesul prin direcționarea luminii solare cu ajutorul unei lupe.

Deoarece vopseaua este transparentă, nu va schimba culoarea caroseriei. Cercetarea a fost publicată în revista ACS Applied Polymer Materials, iar autorii au descris cum această vopsea ar putea fi foarte utilă pentru protejarea altor dispozitive care riscă frecvent să fie deteriorate la suprafață în urma utilizării, cum ar fi smartphone-urile, computerele sau materialele de construcție.

În plus, întrucât solvenții organici toxici sunt produși în cantități semnificative în timpul procedurilor de reparare a caroseriei, utilizarea acestei vopsele poate contribui la o diminuare a utilizării acestora.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment