Wikipedia luptă împotriva cenzurii rusești. Kremlinul „atacă informațiile vitale pentru viața oamenilor pe timp de criză”

Dă şi tu share articolului

Potrivit Reuters, Fundația Wikimedia, care controlează Wikipedia, a făcut apel la ordinul unui tribunal din Moscova care i-a ordonat să retragă informațiile pe care le plasase online cu privire la invazia Ucrainei, argumentând că oamenii au dreptul să cunoască adevărul despre conflict.

Pentru că a refuzat să elimine ceea ce autoritățile ruse susțin că este “dezinformare” din articolele despre războiul din Ucraina în limba rusă, precum cele intitulate “Invazia Rusiei în Ucraina”, “Crime de război în timpul invaziei rusești în Ucraina” și “Masacrul de la Bucha”, un tribunal din Moscova a amendat Fundația Wikimedia cu 5 milioane de ruble (88.000 de dolari).

Potrivit lui Stephen LaPorte, un consilier al Wikimedia Foundation, “hotărârea implică faptul că un conținut verificat pe Wikipedia care contravine narațiunii guvernului rus este dezinformare”.


După campania Moscovei de suprimare a presei rusești, Wikipedia este una dintre puținele surse importante de informații verificate în limba rusă care mai sunt disponibile pentru populația rusă.
Vedeți și: Wikipedia, o sursă de informații de ultimă oră:

În vremuri de criză, informațiile esențiale pentru viața oamenilor sunt atacate de guvern, potrivit lui LaPorte.
“Cerem instanței să se răzgândească în favoarea dreptului fiecăruia la acces la informații și la exprimare fără restricții”.

O lege care impunea Rusiei să elimine informațiile restricționate a stat la baza acuzațiilor Fundației.
Cazul a fost inițiat de Roskomnadzor, organismul rus de supraveghere a comunicațiilor.
Potrivit apelului Wikipedia, care a fost depus în urmă cu o săptămână, ștergerea informațiilor încalcă drepturile oamenilor.

Wikipedia afirmă că Fundația Wikimedia, care este accesibilă în întreaga lume în peste 300 de limbi, este independentă de Rusia.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment