Românii cu venituri mici pot folosi ajutorul, cunoscut uneori sub numele de card sau voucher energetic, pentru a-și plăti facturile de gaz, electricitate și încălzire sau pentru a cumpăra lemne de foc.
Fiecare persoană care îndeplinește condițiile impuse de guvern va primi în total 1.400 de lei de la stat, împărțiți în două plăți de câte 700 de lei fiecare.
Cine se încadrează
“Se încadrează pensionarii în vârstă de peste 60 de ani cu venituri medii realizate pe loc de consum sub 2.000 de lei, apoi avem pensionarii cu pensie de invaliditate indiferent de limita de vârstă cu acelaşi plafon la venit, avem apoi persoanele cu dizabilităţi cu aceeaşi limită de venit de sub 2.000 de lei. Apoi sunt persoanele beneficiare de ajutor social şi mai avem o ultimă categorie: persoanele şi familiile care beneficiază de alocaţii de sprijin pentru întreţinerea familiilor.
Cine se ocupă
Poșta Română distribuie și tipărește cardul de energie, care nu poate fi transferat în niciun fel către alte persoane și nu permite retrageri de numerar, pe baza listei de beneficiari pe care o livrează Ministerul Muncii.
Trei documente
Pentru fiecare plată care se face prin Poşta Română către furnizorul de energie sunt necesare trei documente: cardul de energie, cartea de identitate sau actul de identitate al beneficiarului şi factura emisă de furnizorul de energie, cu menţiunea că atunci când se doreşte să se achite spre exemplu căldura, care vine ca şi factură emisă de furnizor către asociaţia de proprietari, în acel moment beneficiarul trebuie să îşi ridice de la asociaţia de proprietari certificatul de validare al datoriei pentru ca să poată prezenta la Oficiul Poştal sau chiar la poştaş aceste trei documente în vederea efectuării plăţilor de către Poşta Română”, a explicat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Modalități de plată
Oficialul a precizat, totodată, şi modalităţile de plată pentru românii care trebuie să achite GPL, lemne, peleţi sau alte materiale de încălzire.
Există două opțiuni.
Prima este atunci când, în baza unui contract, furnizorul sau persoana care a furnizat lemnele de foc sau gazul lichefiat pentru încălzirea locuinței emite factura și specifică o dată limită de plată pentru beneficiarul nostru.
Beneficiarul plătește factura la oficiul poștal, folosind chitanța respectivă.
A doua alternativă este de a plăti acești bani beneficiarului nostru dacă lemnul de foc a fost cumpărat după data intrării în vigoare a ordonanței și are documente însoțitoare, cum ar fi factura folosită pentru a face achiziția de lemn de foc sau de gaz și documentele care dovedesc încasarea acestor sume. Totul se rezumă la existența acestor evidențe și la necesitatea ca furnizorii de energie să demonstreze că au fost furnizate efectiv actele pentru lemnele de foc și gazul lichefiat, dar și să poată confirma acuratețea acestor costuri, a declarat ministrul pentru postul de televiziune menționat mai sus.