Vouchere sociale 2023.
Guvernul României va extinde lista beneficiarilor de tichete sociale pentru hrană și masă caldă în valoare de 250 de lei, care se acordă o dată la două luni, începând cu anul 2019.
Ieri, au fost livrate ultimele tranșe din acest an ale cupoanelor sociale pentru a ajuta la cumpărăturile de Crăciun.
Mai mulți români vor primi următoarea alocare.
“Pentru anul viitor, am majorat sumele maxime pe care le pot primi deținătorii de tichete de masă.
Așa cum se știe, ordonanța a fost modificată și publicată în Monitorul Oficial”, a precizat acesta.
Vouchere sociale 2023, folosite doar pentru alimente și mese calde
Potrivit Daily Business, ministrul delegat pentru Investiții și Proiecte Europene, Marcel Boloș, a explicat că tichetele de masă vor fi distribuite în continuare o dată la două luni și că cei 250 de lei folosiți pentru reîncărcarea cardurilor pot fi folosiți în oricare dintre cele 27.000 de magazine din rețea pentru a cumpăra alimente și alte produse care au fost achiziționate anterior.
Însă beneficiarii trebuie să fie precauți!
Cu aceste cupoane, ei pot cumpăra doar produse alimentare.
Chiar dacă sunt compatibile cu alte produse, cardurile folosite pentru achiziții nealimentare vor fi interzise.
Într-un interviu acordat Antena 3, Marcel Boloș a mai declarat că se află acum în discuții cu Poșta Română pentru a stabili cum vor fi repartizați banii destinați plății facturilor de energie electrică.
Banii constau în două tranșe a câte 700 de lei, prima dintre ele urmând să fie acordată în luna februarie și fiind valabilă până la sfârșitul lunii iunie.
Ministrul: “Ieri și mâine dimineață, ne vom întâlni cu Compania Națională Poșta Română pentru a clarifica modul în care vor fi distribuite și tipărite aceste carduri de energie.”
Cine beneficiază de aceste vouchere
Potrivit propunerii de ordonanță, cei 1.400 de lei vor ajuta următoarele categorii de români:
a) pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii înregistrați la casele de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza unor legi speciale, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de peste 60 de ani și al căror venit lunar realizat este mai mic sau egal cu 2.000 de lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și al căror venit lunar realizat este mai mic sau egal cu 2.000 de lei;
b) copiii și adulții cu handicap grav, accentuat sau mediu și care au un venit lunar realizat mai mic sau egal cu 2.000 lei.
c) familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei conform Legii nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
d) familiile și persoanele singure care și-au demonstrat dreptul la ajutor social în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru acordarea ajutoarelor de încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare totală de 4 miliarde lei din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014-2020, în limita economiilor identificate în aceste programe și a sumelor considerate cu risc de dezangajare pentru perioada de programare 2014-2020.