Începe o nouă eră pentru Poliția Română.
Șoferii vor putea monitoriza istoricul infracțiunilor din trafic pe drumurile publice, inclusiv amenzile sau punctele de penalizare acumulate, prin intermediul aplicației Poliția Rutieră.
În plus, elevii vor putea descărca un certificat online, conform unui proiect de lege susținut de parlamentari din mai multe partide și care tocmai a fost adoptat de Senat.
Promotorii proiectului de lege susțin că, în situațiile în care șoferilor li se interzice să conducă un vehicul după ce au acumulat cel puțin 15 puncte de penalizare, opțiunea de a verifica punctele de penalizare este crucială. Toate amenzile și punctele de penalizare care au fost aplicate de-a lungul anilor sunt înregistrate de poliția rutieră, însă șoferii nu au acces direct la aceste informații.
În acest moment, doar cererile depuse la poliția rutieră din județul în care este înregistrat șoferul și depuse în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii vor primi certificate care detaliază istoricul încălcărilor rutiere.
Proiectul reglementează astfel cadrul legal necesar pentru ca titularii de permise de conducere să aibă acces continuu și neîngrădit la istoricul infracțiunilor rutiere.
O schimbare benefică
Propunerea legislativă obligă Poliția Română să permită accesul direct la istoricul conducătorului auto cu privire la încălcările normelor rutiere pe aplicația informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014.
Solicitarea actuală se referă la istoricul permiselor de conducere retrase și al amenzilor aplicate conducătorilor de autoturisme sau tramvaie.
Pe baza contului pe care titularul permisului l-a generat, se va oferi acces.
Posibilitatea de a vizualiza istoricul sancțiunilor pentru permisele de conducere este limitată la citirea datelor și la producerea și descărcarea unui certificat electronic.
Certificatul care detaliază istoricul sancțiunilor rutiere este creat în momentul în care titularul permisului de conducere solicită acest lucru.
Camera Deputaților va primi documentul pentru dezbatere și adoptare.
Ministerul Afacerilor Interne va elabora ghidurile procedurale pentru punerea în aplicare a noilor prevederi în termen de 30 de zile de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial al României.
Dacă va fi adoptată, legea propusă va intra în vigoare la 30 septembrie 2023.