Comisia Europeană și conectivitatea 5G în Europa: ce se întâmplă cu rețelele de viteză mare

Dă şi tu share articolului

Reglementările privind ajutoarele de stat au fost actualizate de către autoritățile de reglementare în domeniul concurenței din UE pentru a facilita finanțarea de către statele membre ale UE a implementării serviciilor de bandă largă rapidă, care sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor ambițioase ale blocului digital și ecologic.

Până în 2030, Comisia Europeană speră ca fiecare locuință de pe continent să aibă acces la o rețea gigabit, iar 5G să fie disponibil peste tot.

Potrivit executivului european, guvernele vor putea să ofere rețele fixe de bandă largă care să ofere un sprijin de stat pentru rețelele de încărcare de cel puțin 1 gigabit pe secundă și 150 de megabiți pe secundă, potrivit executivului european.

Aceștia prezintă, de asemenea, o nouă metodologie de evaluare a creșterii rețelelor mobile (inclusiv a rețelelor 5G).
Cu ajutorul noilor regulamente, statele membre vor putea sprijini rețelele mobile chiar și în absența investițiilor din partea operatorilor comerciali și a altor măsuri de securitate, cum ar fi cerințele de acoperire pentru utilizarea anumitor frecvențe radio.

Schimbări de bun augur pentru rețelele 5G

În ceea ce privește asistența pentru implementarea rețelelor mobile, inclusiv a rețelelor 5G, vor fi permise doar îmbunătățiri ale calibrului rețelelor mobile actuale sau viitoare.

Reglementările actualizate permit națiunilor din UE să își bazeze prețurile de acces cu ridicata fie pe un preț declarat, fie pe un preț reglementat, fie pe un preț bazat pe costuri.

Guvernele trebuie să inițieze un dialog public cu cel puțin 30 de zile înainte de a acorda finanțare de stat, pentru a menține deschiderea. Considerațiile legate de mediu și de energie trebuie să fie incluse în procesul de selecție.

Suma necesară pentru publicarea informațiilor privind ajutorul acordat a scăzut de la 500 000 EUR la 100 000 EUR.

De asemenea, autoritatea UE de supraveghere a concurenței a publicat mai multe informații cu privire la condițiile prealabile în baza cărora statele membre trebuie să monitorizeze performanța financiară a rețelelor și, în cazul în care rețeaua înregistrează rezultate mai bune, poate recupera banii.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment