Uber este disponibil și în România. Ce reprezintă Uber?

Dă şi tu share articolului

Uber este disponibil și în România. Ce reprezintă Uber?

Uber este un serviciu oferit de către compania Uber ce devine din ce în ce mai puternică întreaga lume.

Această companie Uber este una dintre cele mai disruptive companii din ultima decadă. Uber a ajuns să fie o companie extrem de lăudată și apreciată de foarte multe persoane. De asemenea există și controverse cu privire la această companie. Este și normal trăim în democrație fiecare are dreptul să-și expună părerile.


În București există peste 10.000 de persoane ce au licență de taximetrist. Bucureștiul are o populație de aproape 2 milioane de oameni. Dacă facem un calcul simplu există un taxi la 188 de persoane. Nu sună rău. Există state mult mai dezvoltate cu mai puține taximetre pe cap de locuitori. Știu că numărul pare mic de taxiuri pe cap de locuitor, dar marea majoritatea a oamenilor folosesc mijloacele de transport în comun ori au propriile mașini personale. Dar cu toate astea Uber este disponibil și în România. Și sunt sigur că acest serviciu de ridesharing va fi bine primit de către oameni.

Uber este o companie americană ce a dezvoltată un software omonim ce le permite utilizatorilor să comande taxi sau limuzină folosindu-se de GPS-ul smartphone-urilor lor.
După cum spune și site-ul oficial Uber, plata se face din momentul în care comanzi taxiul prin intermediul aplicației, astfel când vei părăsi mașina nu trebuie să lași nici un ban, poate așa un mic bacșiș.Rob Khazzam (International Launcher al companiei Uber) a vizitat Bucureștiul pentru a lansa serviciul  uberX.

Este posibil ca domeniul taximetriei să aibă de suferit încet încet odată c lansarea acestui serviciu foarte bun. Deși ceu personal nu cred că se va întâmpla asta. Este și mai confortabil să suni la dispecerat apelând un număr scurt și să ceri o comandă taxi decât să intri pe smartphone să porneşti GPS, sa ai internet activ etc.

Tehnologia evoluează de la an la an, cu toate astea pare greu de crezut că aplicația va ajunge și la inima persoanelor mai în vârstă care nu rezonează cu tehnologia.
Uber a fost și încă este o companie destul de criticată la nivel mondial și European. Spre exemplu în Statele Unite ale Americii precum și în marile orașe europene, taximetriștii au inițiat proteste fiind împotriva acestei aplicații, acest serviciu fiind chiar interzis în orașe precum Vancouver din Canada, Paris, Sofia, Madrid, Lisabona, Berlin, Amsterdam, Barcelona și Copenhaga

Uber a generat mari proteste la scară largă ducând la blocarea orașelor intervenind autoritățile văzându-se nevoite să modifice legislația. Din fericire pentru Uber protestele i-au adus numai popularitate devenind și mai de încredere..
Taximetriștii și autoritățile încă susțin că această aplicație și serviciu nu aduce decât conflicte generând o concurență pe piața serviciilor de taxi total neloială. De ce asta? Din simplul fapt că ei nu sunt obligați să respecte legile de profil, cum ar fi taxele specifice domeniului taximetriei și nu sunt nevoiți să aibă licență.

 Să detaliem puțin despre Uber și UberX.

Uber oferă la nivel mondial mai multe tipuri de servicii. În România este disponibil serviciul uberX. UberX îți permite să te conectezi cu o altă persoane cum ar fi prieten,  coleg, rudă pentru a fi luat cu mașina. În schimb Uber ține de împărţirea automobilelor și a costurilor. Prin urmare, şansele să dai peste un prieten în mașină sunt extrem de mici. Orice persoană ce are vârstă peste 21 de ani și are o mașină mai nou de 10 ani, și un cazier judiciar fără antecedente penale poate deveni șofer uberX.

Aplicația Uber îți permite să te conectezi la mașini ce sunt deja în trafic. Iar după spusele lui Rob Khazzam vârsta de 21 de ani a fost aleasă pentru cei care doresc să devină șofer Uber. Motivele ar fi că este o vârstă optimă pentru a duce pe cineva în siguranță cum ar fi persoane străine precum clienții Uber.
Uber funcţionează doar pe sisteme de operare de la Google, Android și de la Apple iOS. Ne existând dispecerat ca în cazul taximetriei și aparate de taxat, acest serviciu este bine optimizat. Plata se realizează în funcție de traseul parcurs oferit de GPS al clientului dar și al șoferului, iar la final plata cursei va apărea atât pe smartphone-ul clientului cât și al șoferului. Eu sunt reticent oarecum.  Totuși pot exista și erori pe telefoanele mobile ce pot genera costuri și mai mari.
Cât despre plata cursei, aceasta se realizează automat așa cum menționam la începutul articolului.

Siguranță sau nesiguranță cu acest serviciu Uber

Vorbind despre siguranță putem enunța faptul că la nivel mondial au existat o sumedenie de controverse privind siguranța clienților ce urmau să fie transportați de către șoferii Uber. Din păcate, au fost cazuri în care au fost persoane violate sau bătute.  Aceste lucru se întâmplă evident și în taximetrie nu doar cu acest serviciu. Nu trebuie să găsim un țap ispășitor ci să încerce să dezvolte acest serviciu pentru a fi cât mai sigur și mai eficient.
Rob Khazzam afirma faptul că va lua în serios siguranța la Uber. Iar de fiecare dată când clienții vor face comenzi prin aplicație vor vedea numele șoferului ce urmează să îi transporte, o fotografie acestuia dar și numele de înmatriculare al mașinii conectându-te doar cu un șofer ce ai mai mers cu el și l-ai văzut face 2 face, iar dacă totuși există probleme poți trimite sesizare sau feedback către echipa Uber România, aceastea va răspunde în maxim șase ore la sesizare.

Ca și în cazul vânzătorilor de pe ebay sau amazon, șoferii pot primi note în funcție de cum au condus cum s-au comportat cu clienții, ori cât de curată a fost mașina. Aplicația dispune de acest sistem. Trebuie să menționez și faptul că șoferii care fac abateri de la regulile de conduită și primesc note proaste de la clienți sunt eliminați din acest program. Însă orice rating prost este verificat. Persoana care va oferi rating-uri proaste ori din răutate ori făcând glume proaste va fi verificată și contactată telefonic pentru a clarifica problemele.
Cert este că pot exista și erori atunci când vei dori să faci o comandă prin intermediul aplicației și să nu apară numele șoferului ori numărul de înmatriculare. Erori pot existae dar bineînțeles poți anula comanda.
Cu cât un șofer face ratinguri foarte bune cu atât va fi foarte solicitat și implicit va câștiga și mai mulți bani.

Cum trebuie procedat dacă sunt nou client?

Fiecare persoană ce dorește să folosească acest serviciu trebuie să descarce aplicația în funcție de sistemul de operare al telefoanelor lor, să își facă cont și să introducă datele cardului bancar.
În țara noastră reticența este destul de mare în rândul românilor. A fi circumspect nu înseamnă a fi old fashioned ci o persoană precaută ce îi este teamă de hacking, phishing cu alte cuvinte de furtul banilor din conturile de la bănci. Dar odată cu trecerea timpului mentalitatea se va schimba cu siguranță, iar plățile online prin intermediul cardurilor se vor înmulți.

Cum aș vedea eu plata Uber?

Cred că există și alte metode cum ar fi plata prin un număr de telefon. Trimiţând un SMS la un anumit număr dacă se va dori un parteneriat cu rețelele de telefonie mobilă din România. Astfel, la finalul lunii abonații rețelelor mobile vor plăti suplimentar la factură cursa sau cursele Uber iar cei care au cartele prepay direct. Cu siguranță cred că vor exista mai multe persoane ce vor fi de acord cu această plată decât cea prin card bancar.
Știu că plățile online sunt o bună alternativă iar trendurile arată o creștere a plăților online.
Tarifele prin Uber sunt aceleași ca și în cazul taximetriei în București 1.39/km. Fie că te decizi să iei un taxi sau să folosești aplicaţia Uber vei plăti la fel.

Concluzii

Compania Uber în România dar și în alte state ale Europei a generat reticență în rândul oamenilor, și nu se știe dacă în viitor va acea succes și la noi în țară din motive lesne de înțeles. Este greu de crezut că o nouă companie necunoscută abia apărută pe piață. Această frică de mașinile străine se află și în rândul tinerilor. Iată ca taxiurile, culoarea acestora însemnele ne arată faptul că ne putem baza pe ei și că sunt serioși din moment ce pe portiere vedem și licența. În schimb cu Uber vezi doar mașini normale care le vezi și în traficul de zi cu zi fără alte înscrisuri ca în cazul taximetrelor.

Dacă v-a plăcut arrticolul dați un share și un like!

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

4 Thoughts to “Uber este disponibil și în România. Ce reprezintă Uber?”

  1. nu am mers pana acum cu uber, dar am auzit pareri ok despre aceste serviciu.
    ps: mare grija la litere, ia inca o data articolul la mana, sunt multe lipsa, multe in plus, cuvinte scrise gresit

  2. Anonim

    Mulţumesc pentru sesizare. Graba strică treaba.

  3. Controversat mai e si acest serviciu, dar mie, ca prima impresie, mi se pare util, desi nu ma prea plimb eu cu taxi.

  4. Nu am mers pana acum cu Uber, insa nu cred ca as avea mare incredere in acest sistem. Nu de alta, dar am vazut mult Criminal Minds. :))

Leave a Comment