Totul despre 1.5 dCi 90 CP – Cel mai potent diesel de la Dacia – Specificaţii preţ, păreri

Dă şi tu share articolului

Totul despre 1.5 dCi 90 CP – Cel mai potent diesel de la Dacia – Specificaţii preţ, păreri

A venit si vremea să vorbim despre motorul produs de grupul Dacia 1.5 dCi. În acest articol nu vom vorbi despre multe specificaţii tehnice şi despre modul de funcţionare al acestui motor însă vom vedea dacă merită un motor diesel, şi nu în ultimul rând despre preţ şi revizii. Chiar la salonul auto de la Paris din anul 2012 au fost prezentate noile modele Dacia Logan 3, sandero și Sandero Stepway. Iar pe lângă motoarele pe benzină au fost prezentate și cele diesel două versiuni de putere ceai de 75 si 90 cP. Putem specifică Și faptul că noul Renault Clio va fi de asemenea echipat acest motor 1.5 dCi. Acest motor respectă normele de poluare Euro 6.

Performanțele dinamice ale acestui motor precum și consumul foarte redus se datorează explicită a numeroaselor îmbunătățiri dar nu în ultimul rând sistemul lui modern Stop & Start.
Motorul dispune de un turbocompresor cu geometrie fixă. Aceasta a fost modificată pentru optimizarea traseului aerului. Inerția turbosuflantei a fost redusă și ea iar geometria palelor a trecut și eu prin câteva modificări pentru a obține un răspuns cat mai bun la accelerații.

Caracteristicile injecției,

Jetul aerului, unghiul de diserpersie al jetului şi numărul acestora sunt deosebit de importante având un impact destul e mare asupra performanţelor cât şi emisiilor de gaze.
Orificile injectoarelor sunt piezoelectrice şi sunt în număr de 7. Acestea au fost optimizate pentru conpensarea asimetrică a injectorului în camera de ardere.
Ca motorul să fie şi mai fiabil iar frecarea să fie diminuată acestuia i s-au montat cămăşi ce sunt acoperitte cu start antifricţiune iar tacheți acoperiți cu strat antifricțiune iar pompa de ulei are un debit variabil.
Acest motor produs de grupul Dacia este de asemenea cel mai potent motor diesel disponibil pe mașinile Logan Sandero Dokker.
Specificații tehnice
Motorul are 461 de cmc, și un număr de patru cilindri dispuși în linie.
Cuplul maxim la turații scăzute ale acestui motor este de 220 newton metri.
Motorul dezvoltă o putere de 90 de cai, ce poate fi cuplat la o cutie în 5 rapoarte manuală sau o cutie manuală robotizată Easy-R.
Consumul motoarele Diesel proiectate de Dacia sunt neașteptat de bune. Astfel acest motor reușește să scoate un caz un consum urban fabulos de doar 3.7 l /km, dar în funcție de condițiile de trafic /aer condiționat pornit poate crește la 5 litri, 4,5 l. Însă şi aşa consumul este incredibil de mic.
Consumul extraurban este de 3,6 litri/100 km iar consumul mixt de 3.7 l.
Știu că motoarele Diesel au o reputație nu tocmai bună faptului că emisiile de gaze tox sunt foarte periculoase, însă și acest motor reușește să se încadreze cu succes având emisii de 93 g/km
Este recomand atât drumurilor în oraş cât şi la drum lung. Pentru cei care vor să facă consumuri foarte mici, acest motorul se pliază pefect pe dorinţele acestora.
Preţ, motorul 1.5 dCI este mai scump fiind un motor diesel şi poate fi configurat cu versiunile superioare Ambiance, Laureate. Dar odată ce veţi decide să plătiţi în plus pentru configurarea autovehicului dvs cu acest motor veţi vedea că îşi amortizazează în timp cheltuielile.
Este adevărat întreţinerea unui motor diesel este ceva mai mare faţă de un motor pe benzină şi implică o revizie mai scumpă faţă de cel pe benzină.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

One Thought to “Totul despre 1.5 dCi 90 CP – Cel mai potent diesel de la Dacia – Specificaţii preţ, păreri”

  1. Cel de 90cp este un motor reușit din toate punctele de vedere

Leave a Comment