Top 10 mașini electrice după autonomie: cum se clasează Tesla, Mercedes sau BMW. Dacia nu are vreo șansă

Dă şi tu share articolului

Numărul de vehicule electrice pe drumurile europene este în creștere.

Producătorii se grăbesc să lanseze noi modele complet electrice ca reacție la restricțiile iminente privind vehiculele cu combustie.
Din acest motiv, tehnologia a avansat rapid, ceea ce a dus la apariția unor automobile electrice cu o autonomie mult mai mare decât cele existente pe piață în urmă cu doar câțiva ani.

Zilele în care un automobil electric nu putea egala autonomia pe care o putea oferi un rezervor de combustibil sunt de mult apuse.
Anxietatea legată de autonomie este o preocupare care se estompează, deși poate fi încă prezentă în mintea potențialilor cumpărători de automobile electrice.

Conducerea unei mașini electrice, chiar și a uneia cu autonomie limitată, este acum mai simplă ca niciodată datorită proliferării stațiilor de încărcare din întreaga țară.
Vehiculele pe care le-am enumerat mai jos sunt cele pe care trebuie să le alegi dacă vrei să te asiguri că poți parcurge o distanță lungă fără să te oprești.

  1. SUV Mercedes EQS – 589 de km
    Nava amiral a Mercedes-ului complet electric nu este subtilă în această formă de SUV.
    SUV-ul EQS este un vehicul impunător, cu cele mai noi tehnologii și cel mai înalt nivel de lux. Acesta cântărește 2,7 tone.
    Totuși, autonomia declarată a bateriei este încă una dintre cele mai impresionante pentru orice vehicul electric.

SUV-ul EQS împarte aceeași platformă cu fratele său, dar din cauza greutății sale mai mari și a aerodinamicii compromise, nu poate egala eficiența de top a vehiculului mai aerodinamic.
Autonomia SUV-ului este în continuare printre cele mai bune disponibile, iar interiorul spațios vă permite să vă întindeți și să vă relaxați în scaunul asemănător unui fotoliu.

  1. Ford Mustang Mach-E – 598 de km
    Mustang Mach-E stabilește un standard de sine stătător, în ciuda faptului că este un vehicul total diferit de omologul său cu motor V8.
    Pe lângă faptul că are suficient spațiu pentru o familie, are și o autonomie a bateriei de peste 430 de mile, sau până la 598 de kilometri dacă alegeți varianta cu autonomie extinsă.

Cu un timp de la 0 la 100 km/h de doar 3,7 secunde, vârful de gamă GT moștenește o parte din acreditările tradiționale ale Mustang-ului, deși acesta este mai lent decât unii dintre concurenții săi.
Dacă acest lucru vă atrage, alegerea modului de condus “Untamed” dintre cele trei alternative adaugă și un sunet fals de motor V8 în interiorul vehiculului.

Cu o echipare standard care include climatizare pe două zone, cameră de luat vederi în spate, scaune față încălzite, volan încălzit, un ecran tactil de 15,5 inchi și un afișaj digital al instrumentelor de bord de 10,2 inchi, interiorul lui Mustang Mach-E pare ceva mai luxos decât al altor modele Ford.

  1. Tesla Model 3 – 600 de km
    Nu sunt multe de spus despre mașinile Tesla. Modelul 3 este unul dintre cele mai accesibile modele Tesla, dar nu există compromisuri în ceea ce privește autonomia bateriei, deoarece fiecare variantă are o autonomie de peste 300 de mile.
    În plus, planșa de bord a vehiculului găzduiește o mulțime de tehnologii ale mărcii.
    Un sistem de infotainment de înaltă rezoluție de 15 inci, un sistem de acces fără cheie care poate folosi telefonul drept cheie, scaune față încălzite cu reglare electrică pe 12 direcții, patru porturi USB și docking pentru două smartphone-uri sunt toate incluse ca dotări standard.
  2. Polestar 3 – 610 km
    Primul SUV al Polestar este doar al treilea model al companiei, dar dacă Polestar 2 este un indiciu, cel de-al treilea model ar trebui să îngrijoreze rivalii mai experimentați.

Polestar 3 concurează cu rivali precum Audi e-tron și BMW iX în segmentul de vârf al pieței SUV-urilor electrice.
Platforma lui 3 este împărțită cu Volvo EX90 și are un pachet de baterii de 107 kWh deosebit de mare.
O capacitate de încărcare de 250 kW se traduce într-un timp de încărcare rapidă de la 10 la 80% de doar 30 de minute, potrivit Polestar, care susține că această unitate are o autonomie de până la 610 km.

Interiorul lui Polestar 3 este mobilat luxos și confortabil. Printre aceste dotări se numără scaunele spate încălzite, un sistem stereo Bowers & Wilkins cu 25 de difuzoare, un acoperiș panoramic din sticlă, iluminare ambientală, o cameră de parcare la 360 de grade, uși cu închidere ușoară, filtrare a aerului din habitaclu și o cameră de parcare la 360 de grade.

  1. BMW iX – 612 km
    Deși nu este mic, IX, SUV-ul electric de top al BMW, are o autonomie de până la 612 kilometri.
    Deși există unele dezacorduri cu privire la designul lui iX, nu se poate contesta puterea sa imensă.

Cifrele de performanță ale lui iX sunt exact ceea ce te-ai aștepta de la un BMW, în ciuda faptului că este un SUV de 2,4 tone.
Chiar și versiunea mai puțin puternică xDrive40 poate atinge 100 km/h în 6,1 secunde, dar xDrive50 accelerează până la această viteză în 4,6 secunde.
Viteza maximă a ambelor versiuni este de 200 km/h.

Alternativ, alegând modelul M60, puteți chiar să aduceți legendarele mașini M de la BMW în iX-ul complet electric. Această versiune de 611 cai putere are o viteză maximă de 250 km/h și poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 3,8 secunde.
Tracțiunea integrală cu două motoare este standard pe toate modelele iX.

Cu toate acestea, confortul nu este sacrificat pentru aceste performanțe.
Materialele soft-touch abundă în habitaclul lui iX, iar nivelul general de finisare este superb.
Cel mai nou sistem iDrive de la BMW, unul dintre cele mai elegante sisteme de infotainment de pe piață, este afișat pe două ecrane curbate de 14,5 inci.

  1. Hyundai Ioniq 6 – 615 de km
    Inițial, Hyundai Ioniq 6 poate părea foarte diferit de multipremiatul Ioniq 5, dar odată ce îndepărtezi caroseria elegantă de sedan, vei vedea rapid că cele două vehicule sunt destul de asemănătoare acolo unde contează.

Ioniq 6 este disponibil cu o gamă de opțiuni alternative de trenuri de rulare și baterii, toate acestea având o autonomie de peste 400 kma și bazându-se pe aceeași arhitectură e-GMP ca și Ioniq 5.
Dacă alegeți modelul cu tracțiune spate și baterie de 77,4 kWh, acest vehicul incredibil de aerodinamic poate parcurge până la 615 kilometri cu o singură încărcare.
În plus, Ioniq 6 se poate încărca la viteze de până la 350 kW, de la 10% la 80% în doar 18 minute, datorită arhitecturii sale electrice de 800V.

  1. BMW i7 – 625 de km
    Pentru prima dată, energia electrică este oferită pe un model de berlină executivă BMW.
    Noul i7 își împarte platforma cu un frate cu propulsie pe combustie, Seria 7, spre deosebire de principalii săi concurenți, Tesla Model S și Mercedes EQS.
    Acest lucru nu înseamnă însă că grupul motopropulsor al lui i7 a fost compromis, deoarece este un motor capabil.

Modelul i7 vine cu o singură opțiune de baterie, dar este una considerabilă, de 101,7 kWh, despre care BMW susține că va permite o autonomie de până la 388 de mile.
Designul BMW al bateriei este foarte strălucit.
Este incredibil de subțire pentru a împiedica intrarea în habitaclu, o componentă crucială a oricărui vehicul de lux.

Confortul este abundent, datorită experienței de condus aproape silențioase și materialelor de înaltă calitate. Merită cu siguranță să analizați opțiunile dacă aveți norocul de a avea un rol de pasager în i7.
Cu pachetul de confort spate, puteți regla electronic scaunele încălzite și ventilate și le puteți înclina în timp ce vă bucurați de ecranul de film rabatabil de 31 de inci 8K.

  1. Mercedes EQE – 635 de km
    Mercedes EQE este un sedan complet electric care servește drept versiune a mărcii pentru Clasa E.
    Bateria masivă de 90 kWh a modelului EQE 350+ este posibilă datorită platformei EVA2, care este utilizată și de nava amiral EQS.

Cu un singur motor care produce 288 de cai putere și un cuplu de 530 Nm și este poziționat pe puntea spate, acest lucru se traduce printr-o autonomie declarată de până la 635 km.
EQE este unul dintre cele mai lungi vehicule electrice pe care le puteți cumpăra, datorită bateriei mari și designului elegant.
EQE oferă, de asemenea, o încărcare rapidă de 170 kW, care durează aproximativ 33 de minute pentru a finaliza o încărcare de 10-80%, ceea ce reprezintă o autonomie considerabilă pentru acest automobil.

  1. Tesla Model S – 650 de km
    Model S, vehiculul care a consolidat poziția Tesla în industria vehiculelor electrice, va primi un facelift semnificativ în 2021, pe măsură ce concurența se ascute.
    Modelul Edition S continuă să fie unul dintre cele mai populare vehicule electrice de pe piață, cu o autonomie de 650 de kilometri în cazul modelului Long Range.

Dar autonomia modelului S Long Range este doar începutul; cu un timp de la 0 la 100 km/h de doar 3,1 secunde, modelul va rămâne competitiv cu cele mai bune supercaruri.
Chiar dacă există multe variabile care intră în joc pentru a atinge acest nivel de performanță, Model S Plaid reduce acest timp la 1,99 secunde și are o putere maximă de 1.020 CP, dacă, din orice motiv, nu este suficient de rapid pentru tine.

Tesla Model S își păstrează aspectul interior destul de basic, cea mai vizibilă diferență fiind că ecranul tactil de 17 inchi este acum orizontal și nu vertical. Tehnologia este la fel de avansată ca întotdeauna.

Este oferită și o opțiune de “conducere complet autonomă” pentru sistemul Autopilot de la Tesla, dar aceasta vine, evident, cu unele limitări de siguranță.
Modelul S continuă să exceleze la capitolul practicitate, cu 894 de litri de spațiu pentru bagaje și suficient spațiu pentru ca 4 adulți să stea confortabil.

  1. Mercedes EQS – 730 de km
    Mercedes EQS, unul dintre cele mai noi vehicule electrice aflate acum pe piață, este, de asemenea, unul dintre cele mai lungi.
    Este berlina S-Class a companiei în formă complet electrică, iar autonomia maximă a modelului EQS 450+ este incredibil de remarcabilă, de 730 de kilometri.

Acest lucru este posibil datorită unui pachet de baterii considerabil de 107,8 kWh și a unui coeficient de rezistență foarte scăzut, care îl face alunecos în aer și eficient la viteze mari.
Chiar și modelul mai puternic EQS 580 4Matic are o autonomie de 675 km, ceea ce reprezintă mai mult decât Tesla Model S, în ciuda faptului că este mai lent de la 0 la 100 km/h.

Mercedes, pe de altă parte, este mai mult despre lux, iar măiestria din interior este de neegalat.
În el au fost instalate echipamente moderne, inclusiv un afișaj de infotainment “Hyperscreen” care acoperă aproape în întregime tabloul de bord.
Este una dintre cele mai bune mașini electrice pe care le poți cumpăra, confortabilă, rapidă și costisitoare.

Dacia Spring – 225 de km
Dacia Spring Electric este, fără îndoială, cel mai ecologic și cel mai bine conceput vehicul electric de mici dimensiuni disponibil în prezent în Europa.

Este un automobil de oraș extrem de compact, cu o capacitate de până la patru persoane, și pare a fi răspunsul ideal pentru cele mai elementare cerințe de transport, în special în marile centre urbane, unde spațiul este foarte limitat.

Costă mult mai puțin decât un vehicul electric obișnuit.
Dar trebuie să ținem cont de faptul că este o mașină destul de simplă, cu puține dotări.

Puterea “extrem de redusă” de până la 33 kW duce la o accelerație de la 0 la 100 km/h în 19 secunde.
Presupunem că, pentru a avea o accelerație cel puțin “adecvată”, s-ar prefera să se mențină în intervalul 0-50 km/h.

Vehiculul are o baterie de 26,8 kWh, ceea ce îi conferă o autonomie de aproximativ 225 km în ciclul de testare WLTP.
Aceasta poate fi chiar mai mare în traficul cu viteză redusă din centrele urbane.
Nu există prea mult spațiu în spate și un interior rarisim.

Oricum, este minunat să vedem că Dacia promovează vehicule electrice accesibile și legale pentru drumuri, deoarece piața are nevoie disperată de ele.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment