Tehnologia SMS (Short Message Service) pe moarte? sau încă nu?

Dă şi tu share articolului

Tehnologia SMS (Short Message Service) pe moarte? sau încă nu?

Astăzi mi-am propus să aduc în discuție câteva lucruri despre tehnologia SMS.  Poate ne-am pus unii problema ori ne-o punem chiar acum dacă SMS-ul este total depășit în condițiile evoluției tehnologice actuale din domeniul telefoniei mobile.Îmi aduc aminte că acum 16 ani exista cartela Kamarad de la vechea Connex prin care puteai vorbi în weekend cu un cent pe minut iar SMS-urile costau undeva la 10 cenți. Dar existau și oferte prin care puteai să trimiți un SMS la doar 4 cenți. Deci, un preț neașteptat de bun pentru acea perioadă.

Oricum la acea vreme SMS-urile erau importante și nu prea. Și când spun ,,nu prea” vorbesc din pricina prețului pentru un SMS ce trebuia plătit. În general lumea prefera să sune deoarece taxarea se făcea la minut, iar într-un minut puteai spune destule cuvinte decât într-un SMS. Situația s-a schimbat între timp datorită evoluției telefoniei mobile în România. Practic rețelele de telefonie din România s-au adaptat cerințelor clienților și oferă abonamente în care au incluse minute nelimitate și SMS-uri în rețea dar sute de SMS-uri în alte rețele naționale.
Pot spune că tehnologia privind SMS-urile era în vogă acum 5, 10 ani. Odată cu cu tote aceste schimbări care s-au petrecut la nivel mondial privind internetul și apariția telefoanelor smart, tehnologia SMS pare că se află într-un declin continuu. Rețelele de telefonie tot încearcă să se adapteze noilor cerințe de pe piață dar chiar și așa, aplicații precum Whatsapp, Skype, Facebook Messenger etc sunt folosit din ce în ce mai des de către persoane.Asta s-a întâmplat treptat în ultimii ani. Este tot un dezavantaj în folosirea oricărei aplicații de mesagerie sau apel. Trebuie să ții datele pornite non-stop iar bateria scade evident. Datele pornite afectează autonomia bateriei foarte mult. În schimb la tehnologia SMS nu ai nevoie de internet, trebuie doar să fi conectat la rețea și asta e tot.
Chiar Google descria tehnologia SMS (Short Message Service) ca fiind o arhitectură învechită și că nu te mai poți baza pe aceasta în ziua de azi. Este adevărat tehnologia SMS nu poate îngloba mai multe informații în formatul vechi. Este o tehnologie învechită de mai bine de 25 de ani. Este posibil ca în viitorul apropiat să vedem o scădere și mai accentuată privind utilizarea SMS-urilor pe scară largă. Știu că rețelele și aplicațiile precum WhatsApp necesită conectare la internet permanentă. Din păcate în România internetul pe mobil este încă scump.Există extraopțiuni dar internet nelimitat sau la un preț bun precum cel prin cablu nu există.
Acest lucru se datorează mentenanței costisitoare a antenelor de telefonie. Dar cine știe, în viitor prețurile vor scădea semnificativ și probabil va exista și un abonament cu trafic nelimitat în lume și în România. Să o spunem pe șleau, profitul companiilor de telefonie mobilă din România și din oriunde din lume se bazează în general pe abnamentele plătite de către abonați dar și din costurile suplimentare, asta incluând depășirea minutelor în rețea, SMS-urilor, ori a celor națioane de asemenea și a mb internetului.

Un lucru e cert, furnizorii de telefonie mobilă atât în România cât și în lume dețin monopolul din simplul fapt că trebuie să te deții cartelă ori abonament la ei pentru a te conecta la internet (când nu ai o rețea WiFi disponibilă în zona). Cum spuneam și mai sus internetul pe mobil este limitat la câțiva GB pe lună. Gândiți-vă la internetul 4G consumă foarte mulți GB, așadar vă puteți trezi că nu mai aveți internet pe mobil recurgând să trimiteți tot SMS-uri exact cum o făceați înainte.Eu sunt convins că lucrurile vor evolua în direcția corectă iar cele 4 rețele autohtone (Vodafone, Orange, Telekom și Digi) vor lua o decizia fiecare în parte privind reducerea tarifelor la internet, și de ce nu crearea abonamentelor ce includ internet cu trafic nelimitat exact ca la cele prin cablu. Dar până atunci va mai trece ceva timp.Voi ce credeți? Tehnologia SMS este pe moarte?
Dacă v-a plăcut dați un share și un like articolului.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

8 Thoughts to “Tehnologia SMS (Short Message Service) pe moarte? sau încă nu?”

  1. Recunosc ca eu cam evit sa trimit SMS. De obicei sun, nu prea am rabdare sa primesc raspunsuri la mesaje.

    1. Eu încă dau SMS-uri. Folosesc intens această mesagerie învechită, e la îndemână. Nu necesită internet etc.

  2. Si eu folosesc SMS-urile ! Chiar daca sunt conectata la Facebook si alte aplicatii, prefer sa trimit SMS pentru ca e posibil ca destinatarul sa nu fie conectat si mesajul meu nu ar ajunge imediat.
    Sa stii ca nici nu mi-a trecut prin cap ca SMS-urile ar fi invechite 😀

  3. Eu folosesc mult SMS-urile. De obicei, decat sa imi sun cea mai buna prietena, mai bine ii trimit mesaj si vorbim mult si bine asa. Nu prea ma gandeam ca SMS-urile ar putea fi invechite.

  4. N-am analizat niciodata situatia asta, insa, realizez ca folosesc sms-urile doar daca n-am conexiune la internet. In rest, comunic cel mai eficient prin diverse aplicatii actuale.

  5. Interesanta intrebarea. Nu m-am gandit niciodata, insa am cam renuntat la sms uri. Dau foarte rar acum, mi se pare mult mai prietenos whatsapp.
    Mai mult, avand iphone/ios, se trimit imessages, nu sms-uri, lucru care ma enerveaza. Am dezactivat, dar tot ma feresc de optiunea sms 🙂

  6. Si eu inca folosesc .

  7. Nu folosesc SMS , whatsapp folosim cel mai des.

Leave a Comment