SUA luptă cu UE și China: ce se întâmplă cu producția de microcipuri, investiții uriașe

Dă şi tu share articolului

A historic bill that will offer $52.7 billion in subsidies for American semiconductor production and research was signed into law by President Joe Biden, advancing attempts to make the United States more competitive with China in the field of science and technology.

Planul este „o investiție o dată la o generație în America însăși”, potrivit lui Biden, care a adăugat că „viitorul va fi produs în America”.

Eforturile pe care producatorii de cipuri le fac au fost lăudate de Biden, dar încă nu se știe când Departamentul de Comerț al SUA va elabora regulamente pentru a examina granturile și cât timp va dura finanțarea proiectelor.

Proiectul de lege, care se află în Congres de ani de zile, a fost semnat de președintele Obama cu asistența mai multor republicani pe gazonul Casei Albe.

Guvernatorii din Pennsylvania și Illinois, primarii din Detroit, Cleveland și Salt Lake City, precum și parlamentari, au participat la semnare împreună cu directorii executivi ai Micron, Intel, Lockheed Martin, HP și Advanced Micro Devices.

Casa Albă a susținut că investițiile noi în chipsuri au fost stimulate de aprobarea proiectului de lege.
S-a menționat că Qualcomm a convenit luni să cumpere cipuri semiconductoare în valoare suplimentară de 4,2 miliarde de dolari de la GlobalFoundries din New York, ridicându-și angajamentul total de cumpărare la 7,4 miliarde de dolari până în 2028.

De asemenea, Casa Albă a informat Micron că a făcut o investiție de 40 de miliarde de dolari în producția de cipuri de memorie, crescându-și cota de piață în Statele Unite de la 2 la 10%. Casa Albă a susținut că această investiție a fost posibilă prin „granturi în avans” din Chip Bill.

Biden a afirmat marți că „acest proiect de lege nu oferă cecuri în alb firmelor”, spre deosebire de afirmația progresiștilor conform căreia proiectul de lege este un apel către giganții profitabili ai semiconductorilor care au închis anterior fabricile din SUA.

Măsura urmărește să atenueze o penurie cronică care a afectat o varietate de produse, inclusiv mașini, arme, mașini de spălat și jocuri video.
Pe măsură ce deficitul continuă să afecteze producătorii de automobile, mii de automobile și camioane sunt încă parcate în sud-estul Michiganului în timp ce așteaptă jetoane.

Totul pentru a lupta cu Europa și China

Legea include, de asemenea, un credit fiscal pentru investiții estimat la 24 de miliarde de dolari și 25% pentru producătorii de cipuri, o incursiune semnificativă rară în politica industrială a SUA.

Legea acordă 200 de miliarde de dolari în zece ani pentru a avansa cercetarea științifică a SUA, astfel încât să poată concura mai eficient cu China.
Pentru a plăti aceste inițiative, Congresul ar trebui, de asemenea, să adopte o legislație separată privind creditele.

China s-a opus proiectului de lege pentru semiconductori prin lobby.
China „s-a opus cu fermitate”, potrivit ambasadei chineze la Washington, care a comparat-o cu o „mentalitate de război rece”.

Potrivit lui Biden, țara are nevoie de cipuri pentru sistemele de armament cruciale, cum ar fi rachetele Javelin.
Partidul Comunist Chinez a făcut presiuni puternice asupra corporațiilor americane împotriva acestui proiect de lege, ceea ce este de înțeles, potrivit lui Biden.

Mulți politicieni americani au recunoscut că de obicei nu ar accepta subvenții semnificative pentru corporații private, dar au subliniat că producătorii de cipuri din China și Uniunea Europeană au primit miliarde de subvenții.

În plus, ei au remarcat probleme serioase ale lanțului global de aprovizionare și amenințări la adresa securității naționale ca factori care împiedică producția globală.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment